Greto, fata tatii, pe unde umbli?

Greto, fata tatii, pe unde umbli?
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

* Din ciclul "dacă tăceai, filosof rămâneai", istoricul Adrian Cioroianu a tras concluziile în cel mai aprins subiect al ultimei săptămâni. "Scandalul Bîstroe e un conflict între PSD și Iohannis, nu unul cu Ucraina", a afirmat fostul politician, deși pare încă destul de activ pe această scenă. Veste proastă pentru domnia sa, dar și pentru alți părerologi calificați drept specialiști. Premierul Nicolae Ciucă, aflat în aceeași tabără cu liniștitul de la Cotroceni, susține că există informaţii că pe acest canal s-a dragat mai mult de 3,5 metri în adâncime, peste limita înţelegerii dintre România şi Ucraina, iar Comisia Europeană a fost deja notificată în acest sens. Există semnale clare că se draghează și prin folclorul autohton, ni s-a modificat zicala sub ochii noștri: Dacă tăceai, istoric rămâneai, domnule Cioroianu!

* Detesc clișeele, însă împrumut cu un scop rezonabil locuțiunea "îmi dă cu rest" pentru a fi în "standardele comunității". Ecologia a devenit mai importantă decât limba și literatura maternă, călărim trotinetele, ne punem fotovoltaice pe casă, schimbăm mașinile de pe diesel și benzină pe diverse variante electrice, vorbim tot mai des despre amprenta de carbon, promovăm greierii și gândacii de bălegar, ca substituți ai cărnii de vită, sancționăm orice gest care ar pune în pericol viitorul planetei, dar batem din buze și-i dăm cu tifla turmei care mârâie vizavi de întâmplările din Delta Dunării? Să-mi fie cu iertare, dar ăsta e analfabetism ecologic! Și funcțional, în aceeași măsură.

* Toate ONG-urile care o ard ecologic pe la noi ar fi trebuit să-și urnească bugetele și organigramele la fața locului, să transmită, să vină cu dovezi că "oile" (putiniste sau nu) raportează false probleme, să se edifice că rezervația aflată în patrimoniul mondial al UNESCO respiră liberă și nu e bătută de muscă. Să nu stea la mâna unor inși care pot fi mișcați de alte interese, să ne demonstreze că avem o societate civilă aptă și vigilentă pentru care Delta Dunării e mai presus decât orice guvernare sau realitate politico-economică. Și, ca să nu lungesc inutil discuția, pe unde mama naibii umblă puștoaica aia din Suedia? Greta Thunberg ar fi trebuit să aibă cazare pe la Dunavăț sau la Sulina de cel puțin o săptămână. Să urmeze cursuri online de pe la noi, dintr-un sat de lipoveni. Doar ca să se lupte pentru binele planetei. Greto, se aude?

Citit 938 ori Ultima modificare Duminică, 26 Februarie 2023 15:54

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.