Bruno Ribo s-a întâlnit cu sindicaliştii din Combinat

Bruno Ribo s-a întâlnit cu sindicaliştii din Combinat
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Directorul general al combinatului siderurgic gălăţean, Bruno Ribo, a acceptat rapid întâlnirea propusă de sindicaliştii de la Siderurgistul AMG, într-o încercare a ambelor părţi de a debloca negocierile pentru noul contract colectiv de muncă de la ArcelorMittal Galaţi, care par să fi intrat în impas.

Întâlnirea dintre directorul general de origine franceză şi reprezentanţii salariaţilor din cadrul comisiei de negociere a avut loc miercuri dimineaţă, 24 ianuarie 2018, la mai puţin de 24 de ore după ce a fost solicitată de către sindicaliştii din Siderurgistul AMG, singurul sindicat reprezentativ de pe platforma siderurgică gălăţeană. Întâlnirea a fost confirmată şi de purtătorul de cuvânt al combinatului, Dorian Dumitrescu: "Împreună cu directorul de Resurse Umane, doamna Mihaela Crăciun, domnul director general Bruno Ribo s-a întâlnit cu reprezentanţii salariaţilor din comisia de negociere a contractului colectiv de muncă". Administraţia nu a dorit însă să facă niciun comentariu pe marginea acestui subiect.

"S-a văzut o îngrijorare pe faţa dlui Bruno Ribo, în contextul tensiunilor existente printre salariaţii combinatului şi ne-a promis că va analiza în continuare cererile noastre. Vom vedea rezultatele acestei analize pe 25 sau pe 26 ianuarie, când sunt programate ultimele întâlniri ale comisiei de negociere", ne-a declarat Vasile Crişan, secretar general şi purtător de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG.

Astăzi, un nou protest?

Cererile sindicatului şi oferta administraţiei ArcelorMittal Galaţi sunt departe de a ajunge într-un punct comun, motiv pentru care au avut loc deja trei proteste spontane în Combinat, la care au participat până la o mie de persoane, unul în decembrie anul trecut şi două acum, în ianuarie. Conform mesajelor postate de siderurgişti pe reţelele de socializare, un nou protest ar putea avea loc astăzi, 25 ianuarie, la ora 11.00, exact când este programată penultima rundă de negocieri.

Singura ajustare a ofertei salariale făcută de administraţie o reprezintă dublarea majorării salariale propuse, de la 50 la 100 de lei, pentru fiecare salariu brut. În rest, administraţia vrea negocierea unui contract colectiv pe doi ani şi introducerea în salariul brut de bază a sporului de condiţii grele (20 la sută), precum şi a procentului de 20 la sută rezultat din transferul taxelor de la angajator la salariat. Conform lui Dorian Dumitrescu, propunerea actuală a administraţiei de creştere a veniturilor este "cu până la 9 la sută peste rata inflației prognozată pentru 2018, de 3 la sută, adică în total 12 la sută - pentru cele mai mici salarii" şi o majorare a primelor cu 40 de lei.

Oferta conducerii, "cosmetizată"

"Oferta administraţiei nu ne mulţumeşte deloc şi rămânem în continuare la părerea că ea este cosmetizată prin introducerea în salariul de bată a celor 20 de procente din transferul taxelor - ceea ce nu face obiectul negocierilor - şi a sporului de condiţii grele. În plus, se insistă pe încheierea unui contract colectiv de muncă pe doi ani. Sunt lucruri pe care noi nu le dorim şi pe care le-am respins de fiecare dată", ne-a spus Vasile Crişan.

Reprezentanţii Sindicatului Siderurgistul AMG din comisia de negociere mai solicită majorarea cu 350 de lei a fiecărui salariu de bază din grilă (ceea ce ar însemna o creştere de 20-21 la sută), spor de 50 la sută pentru sâmbetele lucrate şi de 100 la sută pentru duminici, toate cele cinci prime să fie de 400 de lei fiecare, promovări pentru fiecare din membrii de sindicat, iar valoarea tichetului de masă să fie de 15,09 lei, indexată semestrial cu indicele preţurilor de consum.

"Pe 26 ianuarie se încheie negocierile. Şi noi, şi ei dorim să avem contract colectiv de muncă, dar nu oricum. Oferta finală a administraţie va merge la oamenii noştri şi, împreună cu ei, vom decide paşii legali pe care îi vom urma în continuare", a încheiat Vasile Crişan, secretar general şi purtător de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG.

Citit 11363 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.