Îmbătrânirea Galațiului, confirmată de recensământ. Vârsta medie a populației creşte accelerat

Îmbătrânirea Galațiului, confirmată de recensământ. Vârsta medie a populației creşte accelerat
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Datele provizorii ale ultimului recensământ, publicate de Direcția Județeană de Statistică Galați, arată că, pentru județul nostru, fenomenul de îmbătrânire s-a accentuat.

Vârsta medie a populației rezidente din județul Galați a crescut în ultimii zece ani cu 2,4 ani, de la 40,7 ani, cât era la RPL2011, la 43,1 ani.

Față de vârsta medie pe țară (42,4 ani), vârsta medie a județului Galaţi este mai mare cu 0,7 ani. În ierarhia județelor după vârsta medie, județul Galaţi se plasează pe locul 26. De asemenea, în cadrul Regiunii Sud-Est din care facem parte, vârsta medie este de 43,3 ani, județul Galaţi poziționându-se pe locul al 3-lea.

Conform sursei citate, indicele de îmbătrânire demografică (numărul persoanelor vârstnice de 65 de ani şi peste, ce revine la 100 de persoane tinere, sub 15 ani) în județul Galaţi este 131,1 persoane vârstnice la 100 de persoane tinere, mai mare decât media națională de 121,2.

Fenomenul de îmbătrânire demografică rezultă şi din raportul de dependență demografică, iar pentru județul Galați acesta are valoarea de 56,5 persoane tinere și vârstnice la 100 de persoane adulte, mai mare decât raportul de dependență demografică la nivel național, de 55,5 persoane tinere și vârstnice la 100 de persoane adulte.

Pe categorii de vârstă, populația rezidentă a județului Galați arată astfel: 23.354 de copii între 0-4 ani, 25.478 între 5-9 ani, 28.824 între 10-14 ani, 28.265 între 15-19 ani, 24.942 de persoane între 20-24 ani, 22.906 între 25-29 ani, 28.733 între 30-34 de ani, 29.230 de persoane între 35-39 ani, 37.965 între 40-44 ani, 39.879 între 45-49 ani, 46.501 între 50-54 ani, 25.754 între 55-59 ani, 33.237 de persoane între 60-64 ani, 35.921 între 65-69 ani, 26.914 persoane cu vârsta între 70-74 ani, 16.715 între 75-79 ani, 12.826 între 80-85 de ani și 9.449 de persoane cu vârsta de cel puțin 85 de ani.

 

Gălățenii, îngrijorați de îmbătrânirea populației

În aproape toată ţara, populația este din ce în ce mai îmbătrânită. Rezultatele ultimului recensământ relevă faptul că bătrânii sunt din ce în ce mai mulţi, în timp ce tinerii s-au împuţinat, în special din cauza plecărilor în străinătate sau a scăderii natalităţii. Această situaţie poate genera probleme majore, pentru că o populație îmbătrânită va avea cu totul alte nevoi, precum asistență socială şi asistență medicală, iar bugetul de pensii va fi dat cu totul peste cap. În acelaşi timp, un efect important ar putea fi încetinirea creșterii economice.

I-am întrebat pe câţiva gălăţeni care este părerea lor despre fenomenul de îmbătrânire a populației.

Marcel Burcă, 30 de ani: "Părerea mea este că timpul trece prea repede și că populația este într-adevăr bătrână. Da, poate fi un lucru îngrijorător și poate avea efecte negative asupra spitalelor sau în ceea ce priveşte forţa de muncă".

Daniel Ion, 50 de ani: "Eu cred că recensământul înclină mai mult spre bătrâni, pentru că mulți tineri au plecat în țări străine. Dacă rămâneau toți în ţară, posibil ca balanța să fi fost înclinată spre cei tineri".

Laurențiu Coman, 42 de ani: "Nu știu ce aș putea comenta despre această temă, dar sunt de acord că populația este îmbătrânită. Am coborât din autobuz mai devreme și era plin ochi de oameni în vârstă". (Rareș Budeanu)

 

 

Citit 8160 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Februarie 2023 07:53

13 comentarii

  • postat de comunismul
    Luni, 06 Februarie 2023 18:19
    5.13.227.***
    si ajungem deci la concluzia ca statul roman te vrea prost tampit sau idiot! daca ajunge tara asta sa fie condusa de niste lepre ordinare! asa zisii politicieni! pe care punem noi stampila! asa fara sa avem o parere sau o opinie macar! ca asa si la galati poftim! de ce iese ionut pucheanu de exemplu primar! iese pentru ca sunt oameni majoritatea in varsta care doar ei vin la vot! aia tineri nu se prezinta la vot! fie sunt plecati in afara! demult sau recent chiar! si atunci cine sa voteze in tara asta de tot rasul! nu are cine domne! nu are cine! va zic spun eu! asa de saraci suntem! nu ii punem la socoteala pe aia bogati! asadar in tara asta raman prostii tampitii idiotii! ca aia desteptii adica au plecat demult din tara asta de nimic!
    0
    0
  • postat de lucian
    Luni, 06 Februarie 2023 16:08
    92.223.167.***
    Pentru faptul ca inca mai exista persoane de buna credinta care cred ca se mai poate face ceva cu votul, nu se va schimba nimic pentru mult timp.
    La acel 50+1 % la care toti se refera cand vorbesc de democratie, cred ca doar in dictatura se poate ajunge!
    Fa un calcul si vei constata doua lucruri:
    1) tu votezi un partid care la randul lui pune pe cine vrea, adica aceiasi sefi DE VALOARE care nu au facut nimic in legislatia trecuta, atat la guvern sau in opozitie.
    2) cine castiga alegerile in zilele noastre reprezinta o minoritate si nicidecum 50+1 % cum spune adevarata democratie!
    0
    0
  • postat de lucian
    Luni, 06 Februarie 2023 14:28
    92.223.167.***
    Problema principala in lume este ca finanta (regulile care reglementeaza orice in lumea) face calculele in asa fel ca cei care nu muncesc sa se imbogatesca iar cei care muncesc nu stiu cum sa plateasca datoriile! Ban la ban si paduche la golan!
    Daca cineva nu crede asta, este de ajuns sa se vada ca cei cu bani se imbogatesc de la an la an, iar cei care muncesc saracesc de la luna la alta. Mai marii cu bani se distreaza in timp ce muncitorii sunt nevoiti sa lupte ca sa isi mentina un loc de munca pentru a-si plati datoriile. Finanta mondiala, stie doar de calcule pe hartie, in asa fel ca la sfarsit suma produsa sa fie mereu cu plus. Fara sa tina cont de factorul uman.
    Un exemplu vizibil: toti vedem cum robotii iau locul omului in fabrici. Asta ar putea fi o notitie buna, asa omul nu mai lucreaza. Un vis! Doar ca acel om care nu mai lucreaza nu mai are nici o sursa de venit! Castiga doar proprietarul care a investit in roboti pe seama tuturor celor care au pierdut locul de munca. Deci chiar daca sunt investitii, locurile de munca sunt din ce in ce mai putine!
    “Prostimea” muncitoare a devenit noul “scav”! Cel cu bani are puterea, cumpara pe cine vrea, de stanga si de dreapta! Nu va ganditi ca cel cu bani se gandeste sa corupa doar o singura parte politica. Daca mai pui ca este si fara studii si cultura, realizam ca cei care muncesc nu au si nu vor avea niciodata nici o putere!
    Aici este problema capitalismului!
    Dar asta este filozofie de doi lei, asa ca cine are cap, fuge fara sa faca filozofie in locuri unde inca mai este nevoie de forta de munca! Dar va ajunge si acolo ziua cand se vor bate pe putinele locuri de munca! Pana la urmatoarea revolutie mondiala, cine stie cand vreodata! Oricum nu in secolul asta!
    0
    0
  • postat de Hrryrur
    Luni, 06 Februarie 2023 11:07
    51.179.36.***
    Chiar în acest moment citeam într-un cotidian local din Brescia Italia cum se plângeau că școlile lor pierd în fiecare an câte 1000 de elevi pe an. Aș da link însă știu că îl veți cenzura imediat dar cine este în diaspora poate confirma. Este rezultatul politicilor fiscale din fiecare stat. Administrațiile statale sunt lacome și omoară familiile. Statul român pe lângă faptul că este lacom pare că are ceva împotriva oamenilor onești, cinstiți, pur și simplu îi sugruma cu taxe și impozite imposibile. Statul român te încurajează să fii infractor că să te scutească de urgia fiscală și politieneasca de care dispune. Statul român trebuie să înțeleagă că infractorii nu vor plăti pensiile, nici pe alea speciale. Pe viitor va avea mari probleme pentru că va pleca și cantitatea asta de oameni cinstiți și muncitori pe care o mai avem. Nici dividendele pe care le mai încasează nu vor mai ajunge pentru câți speciali avem. Nu vă ține la nesfârșit. Trebuie să avem grijă de copii, să învețe să meargă cu drag la școală, să iubească țara, să îi învețe istoria și geografia. Să învețe să fie oameni. Totul începe de la stat, din parlament și mai ales să mergem la vot să votăm, să scoatem infractorii din parlament în special.
    0
    0
  • postat de teo
    Luni, 06 Februarie 2023 10:19
    5.14.144.***
    cu 2000 de lei salariul, in afara de haine si mancare ,altceva tinerii nu isi pot permite. Cu ce sa intemeieze o familie?
    0
    0
  • postat de Decaru
    Luni, 06 Februarie 2023 09:39
    82.76.59.***
    Mandritiva ca aveticu ce , asta e realitatea de ne contestat, asta a ti facut voi ce conduceti de zeci de ani galatiul, candva un oras dinamic, acum o ruina din care toti din cei ce pot produce si revigora orasul, FUG IN TOATA LUMEA CERSIND UN LOC DE MUNCA, CA ACASA, ORASUL , TRAESTE DIN CAZINOURI, OFICII DE AMANET SI AGENTII DE PARIURI, TOATE CONDUSE DE OAMENI. CERTATI CU LEGEA, TINERII CU DIPLOME SOMEAZA.
    0
    0
  • postat de florin
    Luni, 06 Februarie 2023 09:21
    86.124.202.***
    Nu se poate schimba nimic in judetul Galati daca nu intelegem sa nu mai acceptam asa zise investitii ca placari cu polistiren,betonari parcuri sau orice alte asa investitii care nu aduc plus valori!!!!Daca ne uitam pe asa zisa lista de investitii in judetul Galati gasim:
    -Regenerare urbană zona Uzina de apă nr. 1 – Etapa I
    -Stație de epurare ape uzate - cartier Dimitrie Cantemir, municipiul Galați, județul Galați
    -Extindere și modernizare variantă ocolitoare a municipiului Galați
    =Extindere și modernizare drum centură varianta ocolitoare - deviere utilități....etc
    sursa (am fost cenzurat pentru link in comentariu)
    Daca analizam aceasta lista de asa zise investitii vedem clar ca nici una dar nici una din investitii nu este gindita pentru a atrage tinerii nascutii in Galati, ACASA!!!!
    ''În anul 2002, Ministerul Educației și Cercetării a acordat primul titlu de Parc științific și tehnologic din România pentru Parcul de Soft din Galați, structură care a pus bazele dezvoltării regionale a unui nou tip de activitate – producția software.''
    Da o investitie care putea tine tinerii destepti acasa !!!Am avut PRIMUL PARC STINTIIFIC DIN TARA!!!Dupa Dupa 20 de ani politicul din Galati a facut sa nu mai avem nimic!In loc sa contribuim noi Galatiul la cei 7% din PIB in zona de IT alde PSD si PNL Galati au distrus tot!Un domeniu care tinea tinerii acasa care aducea tineri in Galati a fost distrus!Politicienii galateni numesc montarea unui polistiren sau placarea cu betoane investitii!Nu acestea sunt moduri de lucru de a aduce bani la partide prin firmele de partid!Aceste asa zis investitii nu vor aduce tinerii plecati din Galati acasa si nici nu vor convinge viitorii absolventi ai colegiilor din Galati sa ramina in oras!
    0
    0
  • postat de Cristi
    Luni, 06 Februarie 2023 09:18
    86.34.187.***
    Pai nu e asta rezultatul politicilor practicate in acest judet? Investitiile in educatie, servicii medicale, sport si cresterea natalitatii ori au intarziat 30 de ani ori sunt inexistente sau prost aplicate. Inca mai sunt oameni care considera ca ajutorul financiar la nastere sau alocatia copiilor nu ar trebui acordate. Este un cerc vicios de nestiinta si nepasare din care este foarte greu de iesit.
    0
    0
  • postat de Stttt
    Luni, 06 Februarie 2023 08:28
    51.179.36.***
    În bloc la părinții mei în anii 90 eram peste 60 de copii. Era o gălăgie, frenezie și mizerie de nedescris. Acum este doar zgomot de trafic, curat pe scară și o liniște apăsătoare. E adevărat că sunt și minim 3 apartamente goale din câte știu eu și sunt deținute de români aflați în străinătate. Nu știu care e scopul de a le avea dar e treaba lor. Situația asta se regăsește aproape în fiecare bloc din Galați. Este foarte grav și nu cred că se mai poate face ceva. Pe Galați au pus stăpânire clanurile de pești , ei decid tot. Au omorât orice spirit întreprinzător, orice om onest a fost alungat. Oamenii ok din Galați au rămas o minoritate. Organele de stat i-au masacrat fiscal și i-au îngropat nemilos cu hârtii în timp ce pe hoți și pești i-au protejat. Nu poți munci cinstit în Galați că vin imediat mafioții cu și fără epoleți să ceară șpaga și taxa de protecție. Anaful scrupulos te execută și pentru 2 lei. Cum să nu plece tinerii în condițiile astea de jaf și inechitate socială? Undeva, cândva, din cauza statului lacom iubitor de infractori și speciali, România va face implozie. Nu știu ce se va întâmpla după, probabil statul va intra în disoluție, nu am idee. România este ca un naufragiat pe ocean care își mănâncă lacom proviziile fără sa-i pese că nu știe cât va pluti în derivă.
    0
    0
  • postat de Asally
    Luni, 06 Februarie 2023 08:16
    37.251.223.***
    @basco…ok, au plecat mai toti colegii, care cu bacul luat care fara. Ai intrebat si cam ce au gasit prin strainatati de munca, ca mare meserie din licee sigur nu au invatat? Ca prostitutie sau pesti exista si in Galati. Legalizarea meseriei ar tine generatii intregi acasa ca sigur nu au fost angajati la NASA ca specialisti fara BAC!
    0
    0
  • postat de Basco
    Luni, 06 Februarie 2023 01:10
    92.85.61.***
    Nu trebuia un recensamant ca sa iti dai seama de asa ceva, e de ajuns sa iesi din casa, orasul arata ca un azil de batrani extins. Din generatia mea de liceu promotia 2016 din 28 de elevi doar vreo 4-5 au ramas in Galati, si din aia majoritatea au ramas doar datorita unor grave probleme financiare sau personale, la prima ocazie isi iau zborul. Si asta e un caz ,,fericit''. Sunt promotii intregi din care nu a ramas niciun tanar in oras. Si nu doar ca ''Galatiul imbatraneste''. Galatiul e gol. Uitandu-ma uneori seara la ore totusi decente, la randul de blocuri de la 3 Star, vad ca toate luminile sunt stinse. Sunt sute sau mii de apartamente goale. Ai putea turna lejer un film horror post-apocaliptic in orasul nostru.
    0
    0
  • postat de das
    Duminică, 05 Februarie 2023 23:58
    89.136.4.***
    Asta este efectul salariilor extrem de mici...tinerii au plecat si au ramas in oras doar batranii , pensionarii si necalificatii. Firmele nu mai au oameni si risca falimentul.
    0
    0
  • postat de Alexutz
    Duminică, 05 Februarie 2023 21:18
    86.124.202.***
    Și noi am rămas la stadiul de turnat betoane in continuare.....
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.