Au început programele Rabla Clasic și Rabla Plus

Au început programele Rabla Clasic și Rabla Plus
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță că, începând din 24 martie, persoanele fizice se pot adresa producătorilor validați, în vederea îndeplinirii formalităților de înscriere în cadrul Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus.

Tot de vineri, persoanele juridice pot încărca în aplicația informatică documentele necesare participării în cadrul celor două programe. Conturile deja create și utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor AFM rămân valabile și pot fi utilizate pentru înscrierea în cadrul Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus 2023, informează instituția.

Rabla Clasic reprezintă programul de stimulare a înnoirii parcului auto național, iar Rabla Plus este programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic. Fondurile alocate pentru ediția din acest an a celor două programe sunt de 560 de milioane de lei, pentru Rabla Clasic, și de 780 de milioane de lei, pentru Rabla Plus.

Conform AFM, cele două programe se vor desfășura în două etape, în limita sumelor alocate, prima etapă fiind organizată în perioada 24 martie – 30 iunie 2023. Calendarul de desfășurare a sesiunilor de înscriere în cadrul celor două programe și sumele alocate solicitanților sunt disponibile pe site-ul AFM.

O serie de modificări, în acest an

La Programul Rabla Clasic, prima de casare a fost majorată la 7.000 lei, respectiv 10.000 lei în cazul predării a două autovehicule uzate. Prima de casare se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele al căror sistem de propulsie generează maximum 155 g CO_2/km în sistem WLTP. La prima de casare se pot adăuga și ecobonusuri de 1.500 sau 3.000 de lei.

Pentru achiziționarea de motociclete noi al căror sistem de propulsie generează maximum 120 g CO_2/km în sistem WMTC, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 7.000 lei, la care se pot adăuga ecobonusuri de 1.500 de lei.

Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale pot beneficia de prima de casare de 7.000 lei la achiziționarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat. Dacă dau la casare două vehicule uzate pentru unul nou, prima de casare este de 10.000 de lei.

În cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum două autovehicule uzate. În funcție de tipul autovehiculului nou cumpărat (pur electric sau electric hibrid plug-in), finanțarea este de 51.000, respectiv, 26.000 de lei. Dacă se predau două autovehicule uzate, finanțarea crește la 54.000, respectiv, 29.000 de lei. Pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară casat, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei.

Ecotichetul se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depășește suma de 75.000 euro, cu TVA inclus.

Instituțiile publice și UAT-urile beneficiază de ecotichet în cuantum de 120.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat.

Ecotichetul pentru achiziționarea unei motociclete electrice este 26.000 lei, la care se poate adăuga un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul vechi de cel puțin 15 ani sau care are norma de poluare maximum Euro 3.

Valabilitatea notei de înscriere în cele două programe este de 120 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autovehiculului nou.

Citit 2029 ori Ultima modificare Marți, 28 Martie 2023 09:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.