UPDATE. Galaţiul rămâne FĂRĂ CĂLDURĂ pe termen nelimitat | Ajutoare financiare majorate pentru gălăţenii branşaţi
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

UPDATE. Galaţiul rămâne FĂRĂ CĂLDURĂ pe termen nelimitat | Ajutoare financiare majorate pentru gălăţenii branşaţi
Evaluaţi acest articol
(45 voturi)

Cu 16 voturi “pentru” şi şase abţineri din partea grupului PNL, aleşii locali au decis ieri, la capătul unei dezbateri încinse, suspendarea, pe termen nelimitat, a furnizării/prestării serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, începând cu data de 1 mai 2017.

„O cangrenă care trebuie extirpată pentru ca restul trupului sănătos să poată merge mai departe”, aceasta este definiţia pe care primarul Ionuţ Pucheanu a dat-o sistemului centralizat, după şedinţa extraordinară de ieri. Edilul a respins ferm propunerea PNL care a cerut amânarea deciziei pentru realizarea unui studiu de oportunitate pe baza căreia să fie organizată o licitaţie pentru delegarea gestiunii serviciului de termoficare. Primarul a replicat că o licitaţie s-ar putea prelungi până în iarnă, caz în care gălăţenii ar rămâne în frig: „Toată lumea are soluţii acum! De ce nu le-aţi avut când mai erau 90.000 de oameni în sistem?”. Oferta de a prelua sistemul de termoficare pe timp de iarnă, pe care Electrocentrale o făcuse administraţiei locale, nici măcar nu a fost discutată, pentru că, potrivit primarului, nu a beneficiat de încrederea consilierilor locali.

Odată cu sistarea pe termen nelimitat a termoficării, a fost desfiinţată zona unitară, şi s-a decis reorganizarea Calorgal. Compania va rămâne cu doar 120 de salariaţi din cei 527 pe care îi numără în prezent, şi se va ocupa de centralele termice ale blocurilor ANL, de centralele care vor fi instalate în grădiniţe, şcoli şi licee, dar şi de conservarea bunurilor mobile şi imobile, aferente serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat.

Târguială ca-n bazar

Mai bine de o oră, aleşii s-au târguit pentru a stabili criteriile şi cuantumul ajutorului financiar pentru ca gălăţenii care au fost până acum branşaţi să poată deveni independenţi din punct de vedere termic. Paradoxal, tocmai aleşii de dreapta s-au dovedit social-democraţi, dacă nu de-a dreptul populişti! În cele din urmă, ajutorul financiar a fost majorat de la 2.700 de lei la 3.000 de lei. De aceşti bani vor beneficia gălăţenii cu venituri mici, şi fără datorii, care până acum au fost branşaţi la sistemul centralizat. Ajutorul va putea fi acordat şi celor care datorează sume totale de până în 3.000 de lei, dacă aceştia îşi asumă un angajament de plată a debitului în termen de 12 luni. Mai mult, gălăţenii care s-au debranşat în trecut, şi care nu au datorii, ar putea beneficia de acelaşi sprijin financiar de 3.000 de lei, în urma unor anchete sociale.

Vom reveni cu amănunte.


Galaţiul rămâne FĂRĂ CĂLDURĂ pe termen nelimitat | Consilierii locali ai Galaţiului, întruniţi în şedinţa extraordinară, au decis suspendarea sistemului centralizat de alimentare cu energie termică. Hotărârea a fost aprobată cu 16 voturi "pentru", din partea aleşilor PSD, UNPR, PMP şi ALDE, şi şase abţineri, din partea PNL.

Liberalii au pledat pentru delegarea gestiunii sistemului de termoficare prin licitaţie, dar primarul Ionuţ Pucheanu a respins categoric această variantă. În acest moment, consilierii locali dezbat modalitatea şi criteriile de acordare a ajutoarelor financiare pentru ca gălăţenii dependenţi de sistemul centralizat să-şi poată asigura o sursă alternativă de încălzire şi apă caldă.

Vom reveni.

Citit 35555 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 09:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.