Care sunt RISCURILE administrării ”pilulei de a doua zi”

Care sunt RISCURILE administrării ”pilulei de a doua zi”
Metodă indicată doar în ultimă instanţă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Contracepţia de urgenţă sau pilula de a doua zi poate preveni sarcina nedorită după un contact sexual neprotejat. Deşi pare a fi o opţiune extrem de avantajoasă, este bine să ştii care sunt riscurile la care te expui înainte de a o folosi.

Pastila de a doua zi trebuie luată imediat după terminarea actului sexual sau în cel mult 72 de ore. În caz contrar, nu are efect. De asemenea, trebuie să ştii că poţi apela la ea doar dacă nu ai folosit nicio altă metodă de contracepţie sau în situaţia în care prezervativul s-a rupt în timpul contactului sexual.

Este un contraceptiv foarte puternic, pe bază de estrogeni sau progestative cu eficacitate crescută, care poate reduce riscul de sarcină cu până la 89 la sută. Datorită efectului său puternic, pilula de a doua zi se administrează în doză unică. Dacă este luată în decurs de 24 de ore, eficienţa sa creşte cu până la 95 la sută, însă, chiar şi aşa, nu este sigură în totalitate.

Totuşi, ea poate fi extrem de nocivă pentru organism, de aceea se recomandă a fi administrată de cel mult două ori pe an. Din acest motiv, ea nu poate fi considerată o formă principală de protecţie faţă de o sarcină, asemenea contraceptivelor orale. Pilula se poate cumpăra din farmacii fără prescripţie medicală.

Contraindicaţii

Pastila de a doua zi nu trebuie administrată de femeile care sunt alergice la substanţele din conţinutul ei. Ca efecte secundare, pilula poate provoca greaţă, dureri abdominale sau de sâni, oboseală, dureri de cap, vomă. Uneori, această formă de contracepţie poate provoca probleme serioase, cum ar fi afecţiuni hepatice, ale vezicii urinare şi hipertensiune arterială.

Poate avea efecte adverse mai ales la femeile de peste 35 de ani care prezintă tulburări cardiovasculare, tromboză venoasă şi probleme ale ficatului. Administrarea pilulei creşte riscul dezvoltării unei sarcini extrauterine. Uneori, o astfel de sarcină poate fi depistată mult mai târziu, iar simptomele ei pot fi confundate cu efectele adverse ale administrării pastilei. Deşi are mai multe dezavantaje decât avantaje, pilula de a doua zi nu afectează fertilitatea, motiv pentru care femeile o pot lua fără să se gândească la faptul că nu vor mai putea avea copii în viitor.

Bine de ştiut

Pilula de a doua zi nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, de aceea se recomandă ca primă soluţie de prevenţie folosirea prezervativului. De asemenea, după administrarea ei, nu este indicat să se continue actul sexual neprotejat.

Citit 12906 ori Ultima modificare Vineri, 25 Mai 2018 18:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.