Care sunt RISCURILE administrării ”pilulei de a doua zi”

Care sunt RISCURILE administrării ”pilulei de a doua zi”
Metodă indicată doar în ultimă instanţă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Contracepţia de urgenţă sau pilula de a doua zi poate preveni sarcina nedorită după un contact sexual neprotejat. Deşi pare a fi o opţiune extrem de avantajoasă, este bine să ştii care sunt riscurile la care te expui înainte de a o folosi.

Pastila de a doua zi trebuie luată imediat după terminarea actului sexual sau în cel mult 72 de ore. În caz contrar, nu are efect. De asemenea, trebuie să ştii că poţi apela la ea doar dacă nu ai folosit nicio altă metodă de contracepţie sau în situaţia în care prezervativul s-a rupt în timpul contactului sexual.

Este un contraceptiv foarte puternic, pe bază de estrogeni sau progestative cu eficacitate crescută, care poate reduce riscul de sarcină cu până la 89 la sută. Datorită efectului său puternic, pilula de a doua zi se administrează în doză unică. Dacă este luată în decurs de 24 de ore, eficienţa sa creşte cu până la 95 la sută, însă, chiar şi aşa, nu este sigură în totalitate.

Totuşi, ea poate fi extrem de nocivă pentru organism, de aceea se recomandă a fi administrată de cel mult două ori pe an. Din acest motiv, ea nu poate fi considerată o formă principală de protecţie faţă de o sarcină, asemenea contraceptivelor orale. Pilula se poate cumpăra din farmacii fără prescripţie medicală.

Contraindicaţii

Pastila de a doua zi nu trebuie administrată de femeile care sunt alergice la substanţele din conţinutul ei. Ca efecte secundare, pilula poate provoca greaţă, dureri abdominale sau de sâni, oboseală, dureri de cap, vomă. Uneori, această formă de contracepţie poate provoca probleme serioase, cum ar fi afecţiuni hepatice, ale vezicii urinare şi hipertensiune arterială.

Poate avea efecte adverse mai ales la femeile de peste 35 de ani care prezintă tulburări cardiovasculare, tromboză venoasă şi probleme ale ficatului. Administrarea pilulei creşte riscul dezvoltării unei sarcini extrauterine. Uneori, o astfel de sarcină poate fi depistată mult mai târziu, iar simptomele ei pot fi confundate cu efectele adverse ale administrării pastilei. Deşi are mai multe dezavantaje decât avantaje, pilula de a doua zi nu afectează fertilitatea, motiv pentru care femeile o pot lua fără să se gândească la faptul că nu vor mai putea avea copii în viitor.

Bine de ştiut

Pilula de a doua zi nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, de aceea se recomandă ca primă soluţie de prevenţie folosirea prezervativului. De asemenea, după administrarea ei, nu este indicat să se continue actul sexual neprotejat.

Citit 12369 ori Ultima modificare Vineri, 25 Mai 2018 18:51

2 comentarii

 • postat de pentru avorton Marți, 29 Mai 2018 15:35 193.226.56.*** Link la comentariu
  1
  6

  cristi, ia-ti propaganda si zbori in alta parte. tare va mai place voua, barbatilor, sa va dati cu parerea de ce face o femeie cu propriul corp, mai ales de cand femeile au inceput sa aiba drepturi egale si dreptul la un loc de munca platit, prin care isi castiga independenta si nu mai puteti voi sa aveti sclavi legali. toate argumentele celor ce ar vrea sa interzica anticonceptionalele incep cu "pruncul". ia o carte de anatomie si embriologie si informeaza-te, nu e nimeni obligat sa iti citeasca dejectiile. si apropo, legile din UE(mai ales in tarile alea civilizate cu ghilimele la care te referi) sunt printre cele mai restrictive din lume in ceea ce priveste avortul, in nici un caz fanteziile de care vorbesti, daca ai ceva impotriva anticonceptionalelor, gandeste-te la un singur lucru: decreteii. ai fi surpins daca intrebi femeile de la tara in varsta la cate avorturi au fost supuse ca raspunsul lor e de multe ori 7 ... 8 .... 9 .... 21 ! intreaba-le cate cunostinte, rude, prietene au avut care au murit incercand sa isi provoace singure avortul prin hambar, lasand in urma zeci de mii de copii fara mama. asta din experienta proprie iti vorbesc, nu din auzite sau de pe net, asa cum vorbesti tu. si au recurs la avort pentru ca nu aveau alta solutie, nu aveau de mancare pentru copiii pe care deja ii nascuse. pe barbat in schimb nu il interesa, venea de la sapa si ii era a se cotai, nu vedea ca mai are inca 10 la usa si n-are un colt de paine sa le dea. vorbeste cu femei nasculte in jurul anilor '50 si vezi ce parere au despre anticonceptionale, despre informarea cu privire la folosirea lor si la dreptul de a le folosi fara sa dea explicatii. da' romanu' asa ii: nu se uita in propria batatura sa vada ce poate face pentru a imbunatati societatea si comunitatea in care locuieste, dar se uita intre picioarele altora si isi da cu parerea.

  Raportează
 • postat de cristi Sâmbătă, 26 Mai 2018 16:36 86.124.206.*** Link la comentariu
  9
  3

  Pilula de a doua zi, nu este altceva decat una dintre metodele de a ucide un prunc.
  Toate metodele contraceptive chimice functioneaza doar dupa ce ovulul a fost fecundat de spermatozoid.
  Iar viata pruncului incepe din momentul fecundarii.
  Deja in tarile "civilizate" se lucreaza la legalizarea avortului la 9 luni sau la legalizarea uciderii pruncului in primele luni de viata.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.