Grenada, descoperirea lui Columb

Grenada, descoperirea lui Columb
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Grenada este situată în America Centrală Insulară, Arhipelagul Antilelor Mici, fiind înconjurată de Marea Caraibilor. Locuită de amerindienii arawak, apoi caribi, descoperită şi numită "Conception" de Cristofor Columb în 1498, în timpul celei de-a treia călătorii spre Lumea Nouă, Grenada sărbătoreşte la 7 februarie ziua naţională, respectiv aniversarea obţinerii independenţei faţă de Regatul Unit, în 1974.

Insula principală, de origine vulcanică, are un relief deluros, cu un vârf de 840 de metri - Sf. Ecaterina. Este acoperită de vegetaţie tropicală luxuriantă, străbătută de văi cu râuri şi lacuri montane şi străjuită de peste 40 de plaje cu nisip alb, între care: plaja simbol Grand Anse, La Sagesse, cu nisipuri albe şi gri, Black Bay Beach, plaja cu nisip negru, Black Bay Cave, ai cărei pereţi încă păstrează desene făcute de amerindieni, primii locuitori ai insulei.

Parcul Naţional Grand Étang, situat în interiorul insulei, este renumit în toată zona Caraibelor datorită pădurii tropicale ce găzduieşte numeroase specii de floră şi faună, cascadelor şi traseelor naturale, precum şi a Lacului Grand Étang, format în craterul unui vulcan. Alte rezervaţii: Centrul La Sagesse, un sanctuar al păsărilor, cu râuri, păduri de mangrove şi lacuri, Parcul Naţional Levera, Sanctuarul porumbeilor Mt. Hartmann.

Cascadele din Grenada oferă un spectacol natural măreţ în mijlocul pădurii tropicale: cascada Tufton Hall, cea mai mare, cascada Annandale, una dintre cele mai mici (are doar 15 metri înălţime), cascadele Seven Sisters, o succesiune de şapte căderi de apă, cascadele Mt. Carmel şi Concord, cascada Honeymoon, una dintre cele mai izolate.

În zona marină protejată Molinere se află Parcul de sculpturi subacvatice, o reflecţie a culturii din Grenada.

Clima Grenadei este tropicală, caldă şi umedă în anotimpul ploios. În sezonul uscat bate vântul, care face căldura mai suportabilă. Temperaturile maxime sunt în medie în jur de 30 grade Celsius. În anotimpul ploios (iunie - noiembrie), plouă în general 22 de zile în fiecare lună. În anotimpul uscat (ianuarie-mai) plouă în medie 12 zile pe lună. Frumuseţea plajelor, vegetaţia abundentă caracteristică zonelor tropicale, sporturile nautice ce pot fi practicate aici, rezervaţiile naturale în care trăiesc specii rare de păsări şi animale (Maimuţa Mona) fac din Grenada o destinaţie de vacanţă ideală pentru orice călător.

Principalele insule ale statului sunt: Grenada, Carriacou şi Petit Martinique. Capitala şi cel mai mare oraş al ţării este St. George’s.

Insula a fost colonizată la mijlocul secolul XVII de francezii veniţi din Martinica şi proclamată colonie a Franţei în 1674; a fost cedată Angliei în 1783. După exterminarea amerindienilor, în secolul XVII, au fost aduşi în secolul următor sclavi negri din Africa (urmaşii lor alcătuiesc azi 90% din populaţie) şi ulterior muncitori din India pe plantaţiile de cacao, cafea şi bumbac ale insulei. Grenada şi-a proclamat independenţa de stat în cadrul Commonwealthului la 7 februarie 1974.

Grenada este supranumită Insula Mirodeniilor din Caraibe, culturile de nucşor ocupând locul cel mai important în economia ţării, plasând-o pe locul secund în rândul producătorilor de nucşoară, după Indonezia. Dintre plantele aromate ce se găsesc în Grenada, amintim: scorţişoara, cuişoarele, piperul, ghimbirul, ienibaharul, coriandrul.

Alături de rom, care încă se produce în cea mai veche distilerie de pe insulă, şi industria ciocolatei s-a dezvoltat din ce în ce mai mult în ultimii ani, devenind o parte importantă a culturii şi economiei locale.

Ananasul, bananele, mangoul şi papaya sunt frecvent utilizate pentru a crea deserturi, freshuri şi salate, în timp ce nucile de cocos sunt încorporate într-o gamă largă de mâncăruri dulci sau sărate.

Legumele populare includ ceapa, cartofii, cartofii dulci, morcovul şi maniocul. Orezul este şi el prezent în gastronomia din Grenada, fiind servit alături de linte, fasole Lima, fasole ochi-negru, în felurile principale.

Sursa: dozadebine.ro

Citit 4971 ori Ultima modificare Vineri, 12 Octombrie 2018 12:55

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.