Sala Pașilor Pierduți, o experiență unică în Iași

Sala Pașilor Pierduți, o experiență unică în Iași
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Când vei ajunge în Iași, vei constata că localnicii sunt foarte mândri de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", prima de pe teritoriul românesc. Și nu doar datorită vechimii și istoriei ei, ci și datorită picturilor murale unice din Sala Pașilor Pierduți, realizate de Sabin Bălașa.

Orice ieșean vei întreba îți va spune mândru că trebuie să mergi în Copou, cartierul emblematic plin de verdeață al oraşului, unde vei găsi corpurile Universității "Alexandru Ioan Cuza", iar la parter se află Sala Pașilor Pierduți.

Indiferent că urmează să studiezi aici, că ai terminat deja studiile sau că ești doar turist, galeria de picturi murale din Sala Pașilor Pierduți te va transpune într-o stare de contemplare onirică. Sabin Bălașa și-a expus aici talentul său unic și, folosind nuanța de albastru care îi definește personalitatea artistică, a creat o serie de picturi cosmogonice. Aceste lucrări au fost realizate pe pereții Universității "Alexandru Ioan Cuza" între 1968 și 1978. Sunt 19 picturi în total, întinse pe o suprafață de aproximativ 120 de metri pătrați. Iată câteva dintre imaginile pe care le vei putea descoperi:

  • inorogi și siluete cosmice
  • portretul cosmic al lui Mihai Eminescu
  • femei mitice
  • bărbați meditativi în spațiul cosmic
  • animale hibride zburând în spațiu
  • peisaje din univers și din galaxie
  • peisaje stelare și planetare
  • un tablou al unirii sufletului cu strămoșii ancestrali
  • o nuntă cosmică
  • reprezentarea Luceafărului eminescian în cosmos
  • legendele lui Prometeu și Icar
  • povestea Babei Dochia
  • dezastrul atomic
  • acceptarea morții

Toate aceste scene și multe altele de aceeași profunzime ideatică și artistică te așteaptă în Sala Pașilor Pierduți, care este numită și Galeria de Fresce "Sabin Bălașa".

Acest hol unic al Universității " Al.I.Cuza" din Iași nu este doar căminul incredibilelor fresce albastre ale lui Sabin Bălașa. Tot aici vei constata că acustica este una deosebită. Sunetele parcă se aud altfel. Chiar dacă vei merge cu tocuri pe marmura cu care este placată podeaua, vei fi uimită să constați că pe la jumătatea sălii sunetul se estompează. Pur și simplu, dispare. Hmm… tocuri pe marmură și să nu se audă? Da, exact asta se întâmplă Sala Pașilor Pierduți! Este într-adevăr un loc unic, pentru o experiență unică.

Așadar, te plimbi printre picturile acestea cu iz fantastic, iar pașii nu ți se aud. Cum putea să se numească altfel decât… Sala Pașilor Pierduți acest hol pe care te pierzi în reverie?

Sala Paşilor Pierduţi poate fi vizitată gratuit și fără programare în orice zi, la parterul corpului A al Universității.

Cine a fost Sabin Bălașa

Dragostea artistului pentru Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" te poate face să crezi că a fost ieșean sau cel puțin că s-a născut în Moldova. Ei bine, nu! Sabin Bălașa este oltean, născut în Dobriceni, județul Olt, iar studiile în domeniul artei le-a făcut la București.

Sabin Bălașa nu a fost doar un pictor de excepție, ci o personalitate artistică completă: scriitor, regizor, eseist, filosof. Visul său a fost să genereze o revoluție culturală, o schimbare a paradigmei estetice în România. Iar prin Galeria de Fresce de la Iași putem spune că a reușit acest lucru.

A iubit atât de mult Iașiul, îndrăgostindu-se de el de la prima vizită aici, încât a decis să îi dedice cea mai frumoasă perioadă a vieții sale. Zece ani din floarea tinereții sale i-a petrecut dăruind Iașiului unul dintre simbolurile sale de marcă, Galeria de Fresce Sala Pașilor Pierduți.

Dorința sa a fost să fie înmormântat la Iași, atât de mare i-a fost iubirea față de capitala Moldovei! Iar dintr-o iubire atât de mare, ce putea să iasă, dacă nu o capodoperă care să plaseze Iașiul pe scena celor mai vestite fresce din lume?

(din surse online)

Citit 4950 ori Ultima modificare Sâmbătă, 19 Februarie 2022 22:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.