Damen Galaţi şi oamenii săi. Astăzi, Ştefan – project manager

Damen Galaţi şi oamenii săi. Astăzi, Ştefan – project manager
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

„Să nu uiţi niciodată, indiferent de situaţie, să ai la tine cei 7 ani de acasă !”

Aşa îşi începe domnul Ştefan Gherghe istorisirea vieţii sale. „Cred că în viaţă este necesar să încerci să faci cât mai mult bine, iar dacă poţi ajuta pe cineva nu trebuie să eziţi şi să o faci la timp. Respectul, cinstea, corectitudinea, empatia şi o mână de ajutor întinsă la timp sunt pilonii de bază ai existenţei mele.”

Colegii îl descriu ca fiind extraordinar de meticulos şi calculat, grijuliu cu cei din jur, bun profesionist şi iubitor de adevăr, însă puţini dintre ei îi cunosc povestea de viaţă. Astăzi, Ştefan ne acordă timp preţios şi ne lasă să descoperim cine este el.

„M-am născut în noiembrie 1957, într-o comună din județul Buzău, într-o familie de oameni simpli. Tata era tâmplar, iar mama agricultor și mai făcea croitorie în timpul liber. De la ei am deprins dragul de muncă şi ambiţia. Anul 1972 reprezintă pentru mine un început, oameni noi, responsabilităţi noi. Este anul în care am venit la Galaţi pentru a da examen la liceu, LICM 1 (acum Colegiul Radu Negru). Absolvisem şcoala din sat, dar am intrat primul pe listă, la clasele cu profil naval. Vara făceam practică în Șantierul Naval Galați. După absolvirea liceului, în 1977, am intrat la Facultatea de Mecanică din Galați, Secţia Nave. Imediat am plecat în armată, la marină. După 9 luni a urmat o nouă etapă, familiarizarea cu viaţa de facultate şi tot atunci mi-am cunoscut şi soţia. De atunci suntem împreună, avem un fiu de 30 de ani şi suntem colegi de serviciu.”

Chipul luminos şi  vocea clară trădează experienţa acumulată în anii petrecuţi în şantier.

„Am început activitatea ca inginer stagiar la Centrala Industrială Navală, care avea sediul pe platforma Șantierului Naval din Galati. După 1989, Centrala Industrială Navală s-a desființat, şi din 1990 m-am transferat la Atelierul de Proiectare I din cadrul Secției Proiectare Tehnologie (SPT), condusă atunci de Domnul inginer Vasile Lăcătuș. În 1991 am fost promovat în funcţia de coordonator al proiectului de construcţie a 12 nave petroliere de 39 000 tdw. Am preluat și am dus la bun sfârşit construcţia ultimelor 8 nave petroliere: de la nava nr. 5 până la  nr. 12. Am livrat de atunci și până acum, în calitate de coordonator de proiect, apoi șef de proiect și ulterior manager de proiect, toaten’ tipurile de nave, de diferite  dimensiuni, şi mi-ar plăcea să reamintesc unele dintre acestea:

  • Petroliere de 3100 tdw + 4500 tdw pentru British Petroleum, Scotia (3 buc.);
  • Nava de suport logistic “Pelikan” pentru Royal Navy – Olanda (1 buc.)
  • Nave casco, combi-freighter de 3850 tdw (2 buc.)
  • Nave casco petroliere DT 8000 (2 buc.)
  • Nave Platform Supply Vessel PSV 3300 CD pentru firma Vroon Olanda (2 buc.)
  • Nave PSV 3300 CD pentru un client norvegian (2 buc.)
  • Nava PSV 5000 - IRM, pentru Canada (1 buc.)
  • Nava FRV 7417 de pescuit și cercetări marine, pentru Ministerul Agiculturii-Angola
  • În prezent coordonez navele Road Ferry 6819 și 9819, pentru MTO Ontario -Canada

La 62 de ani şi 36 de ani de activitate neîntreruptă în acest domeniu complex – construcțiile navale – pot afirma că activitatea de manager de proiect s-a schimbat foarte mult, a evoluat extrem de repede, obligându-ne să ne adaptăm la noile cerințe din mers. Am primit însărcinări noi care includ responsabilitatea financiară a proiectului, livrarea navei în termenul contractual și la calitatea promisă clientului, respectarea planningului de către toți participanții la procesul de fabricație al navei, sarcini de reprezentare a șantierului în relația cu clienții externi și cu partenerii olandezi din cadrul Grupului Damen.”          

Ştefan îşi doreşte să lase în urma sa oameni bine pregătiţi şi consideră  că într-un colectiv atât de mare trebuie să primeze principii sănătoase, ce stau şi la baza unei familii solide: comunicarea, încrederea, ajutorul. „Așa cum procedez cu tinerii din echipa mea de proiect, încerc sa-i ajut și pe tinerii mei colegi manageri de proiect. Le transmit din experiența mea, îi ajut să se integreze în colectiv cât mai repede și să obțină rezultatele așteptate. Îmi plac tinerii, mai ales datorită entuziasmului lor. Nu consider că ar trebui să existe bariere între generaţii şi cu atât mai mult conflicte. Noi aici avem un singur ţel cu toţii, indiferent de vârstă – livrarea navelor în timpul cerut şi la calitatea dorită.”

„Mă simt mândru că sunt navalist gălăţean şi că instituţia în care lucrez de atâta timp nu face schimbări doar la nivel intern ci încearcă să-şi aducă aportul şi în comunitate. Șantierul asigură locuri de muncă pentru o bună parte a comunității locale, premiază elevii de la diverse școli pentru rezultatele obținute la olimpiade, realizează parteneriate pentru renovarea unor secţii medicale de la spitalele din localitate, întreţinerea unor locuri publice (ex. parcuri) etc. În prezent, managementul Damen Galați lucrează la planul de  îmbunătăţire a activităţii, cu propuneri concrete și responsabilități pentru îndeplinirea acestora, care a inclus şi consultarea noastră, a managerilor de proiect, în legătură cu temele propuse și cooptaţi să participăm la realizarea lor.”

La finalul discuţiei, Ştefan ne spune că cel mai emoţionant moment al activităţii sale este etapa de livrare a navei.  „După  16-18 luni de muncă neîntreruptă, nava se desprinde de la cheiul șantierului și pleacă să-și îndeplinească menirea. Asta îţi umple inima de fericire, ştiind că si tu ai contribuit la ea!”

Citit 2630 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Martie 2019 10:52