Conflictul de interese de la ArcelorMittal, tratat cu şedinţe

Conflictul de interese de la ArcelorMittal, tratat cu şedinţe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aşa cum anunţaseră după ce a eşuat încercarea de conciliere a conflictului de interese de la ArcelorMittal Galaţi, reprezentanţii Sindicatului Solidaritatea s-au întâlnit  în cadrul unui consiliu de coordonare şi control.

Întâlnirea a avut loc ieri, iar în urma dezbaterilor s-a hotărât ca pe 10 martie, la ora 15, să aibă loc o Adunare Generală care să stabilească strategia sindicatului în ceea ce priveşte conflictul de interese.

Mai exact, membrii grupării sindicale ar putea decide sau nu declanşarea unei greve generale la combinat.

„La Adunarea Generală sunt invitaţi să participe cât mai mulţi membri de sindicat. Şedinţa are două puncte pe ordinea de zi: primul face referire la o informare referitoare la activitatea sindicatului Solidaritatea şi a combinatului siderurgic, iar cel de-al doilea reprezintă o informare referitoare la conflictul de interese deschis de către Solidaritatea”, a declarat Gheorghe Tiber, preşedintele structurii sindicale de pe platforma siderurgică.   

Amintim faptul că, în 9 februarie, sindicatul Solidaritatea cerea Ministerului Muncii înregistrarea oficială a conflictului de interese, reclamând că administraţia combinatului siderurgic gălăţean nu a acceptat revendicările referitoare la capitolul salarizare din Contractul Colectiv de Muncă pe anul 2010.

În documentul înaintat instituţiei guvernamentale, sindicaliştii susţineau că sunt nemulţumiţi de faptul că singura lor revendicare, cea referitoare la majorarea salariilor, nu a fost acceptată de către administraţie în timpul negocierilor Contractului Colectiv de Muncă pe anul 2010.

Ca mijloc de stingere a conflictului, ei solicitau o majorare a salariilor siderurgiştilor gălăţeni cu 10 la sută.

Cererea lor a fost, practic, ignorată de către şefii Combinatului, care au susţinut că, din punctul lor de vedere, există un contract colectiv de muncă valabil, ceea ce înseamnă că nu poate exista un conflict de interese legal.

Dincolo de tensiunile actuale dintre sindicatul amintit şi administraţie, trebuie să precizăm că în luna decembrie 2009, când au demarat negocierile CCM, sindicatele au prezentat un punct de vedere comun, cerând o majorare a salariilor cu 18 procente, dar şi creşterea altor beneficii.

Revendicările au fost însă respinse, iar conducerea ArcelorMittal Galaţi a susţinut îngheţarea contractului din 2009, inclusiv a capitolului salarizare, oferind însă un bonus reprezentând 5 procente din salariul anual al fiecărui siderurgist.

Propunerea a fost în cele din urmă acceptată de către toate sindicatele, cu o singură excepţie - sindicatul Solidaritatea, care a continuat să ceară majorarea salariilor şi care a decis să fie de acord cu prelungirea CCM, făcând însă obiecţii la capitolul salarizare.

Citit 1574 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.