Salvarea CĂLDURII Galaţiului poate veni de la Bucureşti

Salvarea CĂLDURII Galaţiului poate veni de la Bucureşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Încălzirea Galaţiului ar putea fi rezolvată cu ajutorul Primăriei... Capitalei. Încă de luna trecută, Sinan Mustafa, administratorul special al Electrocentrale Galaţi, a declarat, în exclusivitate pentru "Viaţa liberă", că se caută o soluţie petru recuperarea datoriilor pe care Apaterm le are către Electrocentrale, una dintre variante fiind preluarea conducerii Apaterm de către Electrocentrale.

Pe de altă parte, proaspătul director al Apaterm, Cristian Istrate, a spus şi el, în primul interviu pe care l-a dat în noua sa postură, că trebuie găsită o soluţie comună pentru salvarea celor două entităţi care le asigură căldura şi apa caldă gălăţenilor. "Trebuie să vorbim şi cu cei care produc agentul termic. Să vedem în ce situaţie sunti. Va trebui găsită o soluţie ca ambele întreprinderi să discute comun şi să aibă o singură voce la Bucureşti", a spus acesta.

Modelul Capitalei

Soluţia ar putea veni tocmai de la Primăria Capitalei, care încearcă să aducă sub aceeaşi umbrelă furnizorul şi producătorul agentului termic din Bucureşti. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că fuziunea RADET - ELCEN este "în calendar", urmând consultarea Ministerelor Justiţiei şi Finanţelor, pentru avizele necesare, iar apoi aprobarea prin hotărâre de guvern. De altfel, în Bucureşti, constituirea Sistemului Integrat de Producere, Transport, Distribuţie a Energiei Termice (SACET) este în ultima fază. "Ţinând cont că, la ora actuală, calendarul unificării dintre ELCEN şi RADET se află în etapele finale, nu este justificată o discuţie despre majorarea tarifului la transportul şi distribuţia energiei termice. În momentul în care va apărea o singură entitate, respectiv SACET, toate neconcordanţele între deciziile autorităţilor naţionale şi ale celor locale vor dispărea. Municipalitatea va fi atunci în măsură să controleze tarifele, în beneficiul cetăţenilor", a declarat edilul.

Acest lucru este, de altfel, foarte necesar şi la Galaţi, acolo unde practic, preţul gigacaloriei pentru populaţie depinde de municipalitate, de Apaterm, de Electrocentrale şi, nu în ultimul rând, de ANRE. În prezent, preţul gigacaloriei în Capitală este de 341 de lei, din care populaţia plăteşte circa 170 de lei, iar municipalitatea suportă, prin subvenţie de la bugetul local, 171,18 lei, adică peste 50 la sută din cost. La Galaţi, locatarii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire plătesc 247,73 de lei pe gigacalorie, iar municipalitatea plăteşte 78,84 lei.

Citit 3202 ori Ultima modificare Duminică, 31 August 2014 15:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.