Cât mai tolerăm bătaia de joc?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Îşi bat joc de noi cu toţii: guvernanţii, edilii, vecinii, până şi oamenii străzii. Guvernanţii, de mai mare sau mai mică înălţime, ne tratează mai rău ca pe animale - pe care le tratează, de asemenea, rău, să ne înţelegem - şi au impresia că, de fapt, lumea îi iubeşte, numai ziariştii sunt răi. Edilii, aşijderea. De vină pentru propriile neputinţe nu sunt niciodată dumnealor, ci alţii, un soi de specimene nedefinite de prin ministere, agenţii, direcţii şi alte organisme păduchios-misterioase care ne căpuşează.

Nu avem apă caldă şi căldură? Nu sunt de vină autorităţile, nuu! Că doar directori la falimentarul Apaterm am numit eu şi cu tata, săracul, nu primarii şi consilierii locali şi, prin influenţe teritoriale, senatorii şi deputaţii sfertului de secol care s-a dus de la Revoluţie. Nu avem apă rece? Nu e de vină furnizorul de apă, care se îmbogăţeşte pe banii oamenilor, deşi el este un servitor public, nu ar trebui să aibă profit, ci doar să îşi acopere cheltuielile. Nu, de vină, în toate cazurile, suntem noi, cetăţenii, pentru că i-am tolerat pe rău-platnici, pentru că n-am ştiut sau nu ne-a lăsat sufletul să-i dăm afară, cu proces, din asociaţie şi din casă, numai să scăpăm de ei.

Autorităţile însă, deşi puse în capul trebii să vegheze la respectarea legalităţii şi a unor reguli, de bun-simţ dealtfel, de coabitare urbană, nu sunt vinovate cu nimic fiindcă nu i-au sancţionat, izolat şi scos din condominiu pe locatarii/proprietarii care astăzi ne obligă pe toţi să ne spălăm la lighean. La redacţie vin şi sună zilnic oameni înnebuniţi de vecini care nu se spală, nu curăţă apartamentele şi, mai rău, adăpostesc zeci de pisici în locuinţe, fără ca nimeni să le poată face nimic. Invariabil, aud ori că sunt nebuni, ori că sunt proprietari, deci nu pot fi atinşi, că legea nu permite. Păi, să mă ierte Dumnezeu, că tocmai sunt Floriile, dacă suferă de boli mintale, e nevoie de înţelegere şi răbdare, dar şi de tratament în instituţii spitaliceşti specializate. Dacă suferă doar de nesimţire, oricât de proprietare ar fi, eu nu cred că nu se poate face o hotărâre de Consiliu local - aşa cum s-a dat cea cu Zonele Unitare de Încălzire - care să spună clar care sunt regulile convieţuirii la bloc şi în ce condiţii poate veni Poliţia Locală să-ţi dea uşa jos. La fel cum nu e permisă paranghelia la miezul nopţii, aşa nu cred că e legal nici să ţii deşeuri în casă, nici să transformi apartamentul în adăpost pentru animale - tot respectul meu celor care însă au înfiinţat adăposturi şi se ocupă de fiinţele astea nevinovate, care n-au cerut să vină pe lume. Anumite lucruri se fac în apartament la bloc, altele nu: iar printre acelea care nu, cred că ar trebui să se numere şi neplata utilităţilor. Trebuie făcut un regulament simplu: n-ai plătit trei luni, te debranşează şi ţi se pune în vedere un termen rezonabil pentru rezolvarea situaţiei. Simplul fapt că ai devenit proprietar nu înseamnă că nu trebuie să respecţi regulile de convieţuire. Aud tot felul de voci care spun că omul în casa lui face orice vrea: o fi aşa la Cuca Măcăii, în vârful dealului, dar în mijlocul oraşului nu e. Iar toleranţa e una, şi să tot fii luat de prost la nesfârşit e alta.

Citit 2060 ori Ultima modificare Luni, 06 Aprilie 2015 09:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.