Conflict regional, efecte globale

Conflict regional, efecte globale
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

După valul de rachete și drone iraniene care s-au abătut asupra Israelului, întreaga lume face eforturi uriașe pentru a apăsa ”frâna” acestui conflict regional care are potențialul de a deveni un război de amploare.

Într-un conflict precum cel din Orientul Mijlociu, mizele sunt uriașe. Acest lucru s-a văzut și din amploarea și diversitatea forțelor care s-au pus în mișcare în aceste zile. Inclusiv din România au plecat șase avioane britanice Eurofighter Typhoon pentru a participa la misiunile de apărare a spațiului aerian al Israelului! Practic, forțele aeriene de la Baza Mihail Kogălniceanu s-au aflat simultan pe două ”fronturi”, pentru că, dincolo de ce se întâmpla în Israel, importante erau și misiunile de Poliție Aeriană deasupra Mării Negre, ea însăși scena unui conflict.

Dacă în ecuație mai punem și faptul că SUA au folosit pentru prima dată în condiții de luptă rachete precum cele de la Deveselu pentru a intercepta rachetele balistice iraniene, vedem că ”distanța” strategică dintre România și conflictul dintre Israel și Iran nu este chiar atât de mare.

Desigur, întrebarea este până unde se va ajunge în această înfruntare. Va riposta Israelul și va ataca, de exemplu, bazele de rachete sau facilitățile nucleare iraniene? În prezent toți aliații occidentali ai Israelului îndeamnă autoritățile de la Tel Aviv la reținere. E suficient conflictul din Fâșia Gaza, e suficient la o scară mai mare conflictul din Ucraina, un război fățiș între Israel și Iran ar avea consecințe în lanț greu de estimat.

Cumva, deși Israelul, cu ajutorul aliaților, a reușit să respingă cu succes sutele de drone și rachete iraniene, problema e că atacul direct al Teheranului asupra teritoriului israelian a creat un precedent căruia, cumva, militar sau diplomatic, cabinetul Netanyahu trebuie să-i dea un răspuns. Iar în prezent nu este o unanimitate de păreri...

Un act de reținere din partea Israelului ar fi, poate, cea mai bună soluție, dacă este să-l privim și din prisma conflictului din Gaza. Să nu uităm că, în urma atacului iranian, Israelul și-a recuperat din ”capitalul” diplomatic pierdut în urma controverselor legate de modul în care conduce ostilitățile cu Hamas și efectele asupra populației civile.

Pe ”surse” se vorbește chiar de posibilitatea ca Congresul SUA să deblocheze, în sfârșit, ajutorul de 100 de miliarde de dolari ce se referă atât la Israel, cât și la... Ucraina! Și iată cum, toate aceste conflicte regionale nu numai că sunt, indirect, conectate între ele, dar pot avea și efecte globale! Un fel de toate drumurile duc la Washington, via Tel Aviv și Kiev.

Citit 868 ori Ultima modificare Luni, 15 Aprilie 2024 16:00

Mai multe din această categorie:

8 comentarii

  • postat de florin
    Marți, 16 Aprilie 2024 18:48
    86.124.201.***
    Vezi tu cu 24 de ore înainte de întoarcerea frontului la Stalingrad rușii erau distruși! După 7 zile presa din România lăudau rușii și îi pupau și în a..s!Este vorba de realism!Nu de pro sau contra!Rușii au murit alaturi de români ai la Plevna și la Mărășești!Transilvania tot rușii ne-au dat-o!
    10
    4
  • postat de Eu
    Marți, 16 Aprilie 2024 17:19
    89.39.81.***
    eu nu inteleg. asa multi prosti prorusia...voi va ve-ti duce pe front. antirusia. ce faceti? fugiti? dezertati? tradati? voi nu intelegeti ca razboiul e la noi acasa? vreau sa fiu cu voi......avem gloante....
    3
    8
  • postat de genius
    Marți, 16 Aprilie 2024 17:03
    5.13.211.***
    bani bani dintotdeauna! asta-i viata bani intr-una! intre ei intr-una doar de bani vorbesc! intre ei intr-una in bani se lovesc!
    8
    2
  • postat de florin
    Marți, 16 Aprilie 2024 09:10
    86.124.201.***
    Greșeală care sa făcut în privința Rusiei se face și în cazul Iranului!Rusia și-a pregătit războiul!Crede cineva că Iranul are conducători așa slabi în cît a aruncat sute de bombe fara că în depozite sa nu mai aibă asigurat un stoc uriaș?Eu cred că Iranul a învățat din greșelile lui Saddam și Gadda
    11
    5
  • postat de pro
    Marți, 16 Aprilie 2024 07:01
    213.233.88.***
    Acceptarea ideii ca "Israelul trebuie sa raspunda" ne duce in aceeasi logica a razboiului pe care a gasit-o Macron la Putin cand a incercat sa opreasca razboiul din Ucraina. Omenirea nu-si permite conflicte, urmeaza schimbari naturale extraordinare in timp scurt la care nu ne putem adapta.
    3
    12
  • postat de Ivan+John=Love
    Marți, 16 Aprilie 2024 06:03
    5.13.205.***
    In acest conflict s-a vazut mai clar ca niciodata cine sunt papusarii din spatele conflictelor. Mor oameni nevinovati pe toata planeta, pentru interesele pur economice ale unora (Ucraina, Israel, Gaza, Siria, Congo, Sudan, Irak, Afganistan, etc). Propaganda ii ajuta!
    10
    7
  • postat de marr
    Marți, 16 Aprilie 2024 01:43
    86.124.202.***
    Ehh ...Israelul . Bineinteles ca Poate sa se abtina/retina ...Dar Nu-O-Va-Face . Mandria/Fudulia exacerbata a lu' Netanyahu &prietenii lui din Guvern( UltraNationalistii Religiosi ) nici Americanii nu o pot linisti/stapani .
    O sa faca Ce Vrea ,ptr ca stie ca americanii il Sprijina Orisicum .
    11
    1
  • postat de o parere...
    Marți, 16 Aprilie 2024 00:54
    45.56.196.***
    sa vedem acum , in aceste conditii , daca Iranul in situatia in care este....mai este dispus sa trimita , arme,drone si rachete Ruzziei ?!
    8
    24

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro