Asta numiţi voi deszăpezire?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Trebuie să fim obiectivi: deszăpezirea Galaţiului merge parcă mai prost cu fiecare an care trece. Se cheltuiesc sume colosale, se cumpără tot felul de utilaje mult-lăudate, se apelează la tot soiul de experţi, dar finalitatea e mereu aceeaşi: mergem din rău în şi mai rău. Asta atât în municipiul Galaţi, cât şi pe drumurile judeţene.

N-a mai nins de trei săptămâni. Şi ce? Simte cineva că în oraş sau în judeţ se poate circula civilizat? N-aş zice! Încercaţi să mergeţi cu maşina pe DJ 252, care leagă localităţile Galaţi, Smârdan, Schela, Slobozia, Pechea, Costache Negri, Valea Mărului şi Matca. Deşi este o arteră rutieră extrem de importantă a judeţului, pe mai multe secţiuni se poate circula doar pe un singur fir. Echipele de deszăpezire n-au reuşit, în trei săptămâni (!), să cureţe carosabilul astfel încât ambele benzi să fie libere. Circulaţia este gâtuită, riscul de accidente este ridicat. Însă pe hârtie totul arată sublim căci – nu-i aşa? – realitatea nici nu mai contează câtă vreme poporul tace şi înghite…

În oraş e şi mai şi. E aproape prăpăd. Dacă pe bulevardele principale se poate circula rezonabil, pe străzile din cartiere te apucă disperarea: porţiuni mari acoperite cu gheaţă, cu şleauri ca pe uliţa satului, trotuare nămeţite, mizerie. Indiferenţă crasă. Cât priveşte siguranţa pietonilor e şi mai grav. Nici la această oră, adică la 20 de zile de la încetarea ninsorii, nu sunt curăţate de zăpadă toate staţiile de transport în comun. Uitaţi-vă cum arată staţia de la Teatrul Dramatic. Mergeţi apoi pe strada Bălcescu, apoi la Trei Star şi tot aşa. Veţi găsi mormane de zăpadă şi gheaţă pe care călătorii trebuie să le escaladeze pentru a urca sau a coborî din autobuze. Asistăm deja la un spectacol grotesc. Este inuman să obligi bătrânii şubrezi şi copiii plăpânzi să facă alpinism din cauza incompetenţei celor care ar fi trebuit să deszăpezească.

Dar asta nu-i tot. Deszăpezirea a eşuat până şi la kilometrul zero al oraşului. Bunăoară trotuarul din faţă de la Modern este şi acum necurăţat. La Potcoava de aur, pe prelungirea Traian, două dintre benzi sunt încă înzăpezite. Pare incredibil! Exact în centru, în faţa hotelului Galaţi, trotuarul este blocat de un morman de zăpadă de doi metri înălţime. Trecătorii trebuie să meargă prin parcarea hotelului, călcând pe spaţiul verde şi escaladând ghivecele din beton ce delimitează parcarea. Civilizaţie nu glumă! Iar asta chiar în buricul târgului!

Nu cred că o astfel de situaţie ar fi fost tolerată în niciunul dintre oraşele europene importante. Cetăţenii ar fi protestat cu pancarte în faţa Primăriei, opoziţia ar fi organizat mitinguri, lucrurile s-ar fi mişcat cumva. La noi, însă, în cumplita tradiţia balcanică a peşcheşului şi compromisului (amestecată şi cu lenea de inspiraţie rusească), s-a ajuns ca lucrurile să meargă mai mult de-a-ndoaselea. Miercuri şi joi, spre exemplu, am văzut un tractor cu remorcă aşteptând să care „feeriile” din parcul Eminescu, aflate în curs de demontare. Pun pariu că instalaţiile respective mai putea să aştepte o zi, două, iar între timp agregatul să fie folosit la transportarea zăpezii din zonele amintite mai înainte. Dar, unde nu-i cap, ajungem să mimăm până şi banala deszăpezire…

Citit 1580 ori Ultima modificare Joi, 15 Ianuarie 2015 16:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.