Know-how-hau-hauuuu, hău!

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Nu mă miră că, cu manierele administraţiilor locale de tip rusesc, de pe la noi, că nici edilii gălăţeni nu s-au sinchisit să-i cheme la consultări importante şi pe specialişti. "Noua strategie de termoficare" (mira-m-aş să fie cu adevărat nouă; doar că plătim mai mult, în avans!) a fost lansată fără consultarea celor de la Electrocentrale. Care au aflat din presă.

Pe de altă parte, directorul general de la CET consideră sistemul centralizat drept "cel mai bun scenariu". Are dreptate, însă, doar pentru CET, care poate astfel supravieţui chiar şi cu doar 60 la sută din vechii consumatori, restul făcându-şi singuri strategia centralei de apartament.

Oricum, mai toate aşa-zisele consultări cu cetăţenii sunt formale. Puţini pricepuţi vin la consultări, contribuţiile lor rar ajung să fie înşirate într-o "strategie" pe hârtie (am păţit-o şi eu). Unde-i know-how-ul trâmbiţat de consilierii care s-au tot preumblat prin Occident? Suntem înfrăţiţi cu o groază de oraşe occidentale, de ce nu luăm model? E de ajuns să cotrobăi puţin prin site-urile unor administraţii străine şi tot poţi aplica ceva.

Iată, de pildă, orăşelul irlandez Cork, cu 123.000 de locuitori, care îşi consultă cetăţenii, în conformitate cu Legea Planificării şi Dezvoltării, prin intermediul unor anunţuri publicate în ziarele locale. Preferaţi francezii? Iată, Consiliul Municipal din Roubaix, oraş francez cu  94.000 de locuitori, este unul dintre forurile ce lucrează cu Consiliul Cetăţenilor - entităţi create în 2014 de Agenţia Naţională pentru reînnoire urbană. Locuitori, reprezentanţi ai asociaţiilor, agenţi economici din cartiere importante sunt implicaţi în "definirea, implementarea şi evaluarea proiectelor de regenerare urbană" (ca acum la noi, cu CET-ul). Un consiliu "configurat în fiecare domeniu prioritar al politicii de oraş", susţinut pe banii statului.

La modul general, cetăţenii participă la TOATE "instanţele de pilotaj" ale urbei! O agenţie observa, însă, că "în general, majoritatea celor întrebaţi nu cunosc mecanismele de participare" - "nu au timp"...

Citit 1177 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2017 15:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.