Mai puţină gramatică, dar mai multă matematică, pentru elevii claselor a III-a şi a IV-a

Mai puţină gramatică, dar mai multă matematică, pentru elevii claselor a III-a şi a IV-a
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La română se merge până la elemente de comentariu literar, iar la matematică se introduc noţiuni care în prezent se studiază doar în clasele gimnaziale


Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică programele şcolare pentru clasele a III-a şi a IV-a, care aduc un tip de învăţare intuitivă, axată pe lectură şi mai puţină gramatică, la română. La matematică, în schimb, se aglomerează şi mai mult materia şi aşa încărcată pentru elevii din şcoala primară.

Aşa cum se întâmplă deja la clasa pregătitoare, clasa I şi a II-a, programele pentru ultimele două clase primare se axează pe ideea de interdisciplinaritate, adică pe studierea combinată a matematicii cu elemente din ştiinţe (biologie, chimie, fizică, geografie).

La o primă vedere se constată că, deşi abordarea pare mai lejeră şi se învaţă mult prin interacţiunea cu elevul, materia nu este mai uşoară: la română se merge până la elemente de comentariu literar, în defavoarea gramaticii, iar la matematică se introduc noţiuni care în prezent se studiază doar în clasele gimnaziale, cum ar fi procentele, operaţiile cu zecimale.

Scade numărul orelor la română alocate pe săptămână

Programele au la bază noul plan cadru pentru învăţământul primar care a fost lansat în primăvara anului 2013. Faţă de programa lansată în 2004, la clasele a III-a şi IV-a a fost redus numărul de ore de limba şi literatura română de la şapte-nouă pe săptămână, la doar cinci. De asemenea, limba modernă are două ore pe săptămână în loc de două-trei ore. Dacă materiile de uman primesc mai puţine ore, matematica are obligatoriu patru ore de studiu pe săptămână în loc de trei-patru cât avea înainte. Se introduc materiile Joc şi mişcare, Muzică şi mişcare, Arte vizuale şi abilităţi practice.

CITEŞTE ŞI: În ATENŢIA părinţilor, profesorilor şi elevilor: Au fost făcute publice MANUALELE pentru clasa I şi a II-a

Citit 2374 ori Ultima modificare Vineri, 17 Octombrie 2014 01:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.