Gălăţeni plecaţi la MASTER în CHINA - Cum se învaţă teatru

Gălăţeni plecaţi la MASTER în CHINA - Cum se învaţă teatru
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Maria Magdalena Dănăilă ne împărtăşeşte câteva impresii ale masteranzilor gălăţeni plecaţi la Beijing


Au trecut câteva săptămâni bune de când masteranzii programului de Teatru Muzical în limba chineză de la "Dunărea de Jos" au plecat la Beijing, pentru stagiul de pregătire obligatoriu la Academia Centrală de Dramă.

Cei 11 studenţi care s-au încumetat să se aventureze în seminecunoscut muncesc de zor, fac balet şi actorie, ore de canto şi repetiţii, pentru a pune în scenă un musical, în limba chineză, "I Love You, You're Perfect, Now Change", dar şi un colaj cu secvenţe din “Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare.

Printre picături, merg la teatru - în weekend au văzut “Livada de vişini” a lui Cehov, în interpretarea profesorilor lor de la Academie - sau vizitează locuri şi oraşe. Totul se face pe rapid, cei 11 fiind nerăbdători şi dornici să absoarbă cât mai mult din cultura şi civilizaţia chineză, până în preajma Crăciunului, când se vor întoarce acasă.

Decanul Academiei, profesorul gălăţenilor

Primele impresii ne-au fost oferite de cantautoarea Maria Magdalena Dănăilă, care recunoaşte că e încântată la maximum de experienţa de la Beijing. “Când am ajuns, am susţinut în faţa viitorilor profesori spectacolul nostru în limba chineză, pregătit de acasă. A fost bine, cadrele didactice şi-au putut face o impresie despre noi şi au identificat aspectele la care fiecare mai are de lucru, individual. Au fost, la început, ceva probleme de comunicare, noi nu ştiam atât de bine chineza, ei nu ştiau atât de bine engleza - dar cu ajutorul unor voluntari de la regie, cu care ne-am împrietenit, am reuşit să funcţionăm împreună şi să comunicăm corect”, povesteşte Maria.

Apoi, masteranzii au început lucrul la musicalul "I Love You, You're Perfect, Now Change," iar la actorie fiecare a avut ca temă să-şi aleagă un personaj din "Visul unei nopţi de vară" şi să lucreze o scenă singur sau cu ajutorul unui coleg.

“La actorie, am avut iniţial onoarea de a-l avea ca profesor pe decanul Academiei - Hao Rong, al doilea ca importanţă după rector. Simplul fapt că a predat la noi timp de două săptămâni e mare lucru, domnia sa fiind un profesor extrem de căutat şi solicitat. De acum încolo, însă, profesorul responsabil cu actoria a rămas Zhao Yong Bin, cel cu care facem şi balet”, spune masteranda.

Piruete de dragul profesorului

Magdalena va fi cea care, alături de Daniel Făt, va lega cu ajutorul muzicii, scenele lucrate la clasă, colaj pe care studenţii din Galaţi îl vor prezenta la sfârşit de semestru. “Profesorul Zhao ne e atât de drag că nu suportăm ideea de a-l vedea nervos, aşa că toată ziua lucrăm la piruete şi mişcări de balet pe holurile căminului sau în sălile de clasă după cursuri - numai şi numai pentru a nu-l dezamăgi”, explică Maria.

Masteranzii vor face al doilea semestru în România. “Ritmul de lucru e accelerat, nu pot dormi mai târziu de cinci dimineaţa, nu pot sta trează mai târziu de zece noaptea, am cearcăne - dar niciodată nu am fost mai fericită...”, spune Maria Magdalena Dănăilă.

Citit 1247 ori Ultima modificare Luni, 27 Octombrie 2014 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.