Conferinţă cu invitaţi speciali, la Galaţi - "Dronele şi viitorul"

Conferinţă cu invitaţi speciali, la Galaţi - "Dronele şi viitorul"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conferinţa „Dronele şi viitorul”, susţinută la Colegiul Naţional „C. Negri”, le-a oferit elevilor posibilitatea de a se apropia de un domeniu fascinant, cel al ingineriei aero-spaţiale.

Florin Mingireanu, cercetător în cadrul (ROSA), care a urmat cursuri universitare în Statele Unite, a lucrat în cadrul unor proiecte la NSBF (National Scientific Balloon Facility - Palestine, Texas şi Fort Sumner - New Mexico), precum şi la Cape Canaveral (zboruri parabolice/microgravitaţie) şi a revenit în România pentru a aplica pe meleagurile natale ceea ce a învăţat acolo.  Omul care, student fiind, a avut ocazia să stea de vorbă cu Buzz Aldrin, cel de-al doilea om care a păşit pe Lună, le-a adresat o invitaţie elevilor de a se pregăti şi de a se înscrie la competiţia CanSat din 2016, în care trebuie să creeze nişte circuite electronice care să încapă într-o doză de suc (de 330 ml) care va fi lansată ca „minisatelit” până la altitudinea de 1.000 metri de către o minirachetă pusă la dispoziţie de organizatori.

S-au prezentat şi aparatele de zbor fără pilot de tip aripă zburătoare, proiectate de Florin Mingireanu în urma unei experienţe de aproximativ 15 ani. Acestea au fost construite în colaborare cu o echipă ambiţioasă din Galaţi - Ionel Fertu şi Aurel Chirilă (cadre militare în rezervă – specializarea rachete anti-aeriene) utilizate inclusiv în cadrul unor zboruri experimentale pentru măsurarea amprentei radar şi proiecte cu BIRA - Institutul Regal de Aeronomie din Belgia pentru monitorizarea parametrilor de mediu.

Al doilea moment al conferinţei a fost prezentarea „dronelor” care pot servi la cartografiere, agricultură (identificarea daunelor într-o cultură agricolă), în domeniul forestier, în salvarea unor vieţi umane. Totodată, elevul Ciprian Dâlvaru de la CNCN, câştigător al premiului I la concursul internaţional „Stelele ştiinţei” a fost invitat să prezinte aparatul cu care a obţinut acest premiu.

Conferinţa a fost transmisă live pe internet, în cadrul proiectului CORECT, iar elevii de la liceul partener din Tecuci, ”Spiru Haret”, au avut ocazia să intre în direct cu invitaţii de  la CNCN şi să dialogheze cu aceştia.

Citit 1246 ori Ultima modificare Luni, 13 Aprilie 2015 15:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.