COŞMAR DE IARNĂ ÎN GALAŢI: Sărbători în FRIG, cu MUCEGAIUL la ferestre (VIDEO)
Foto: Foto Liviu Ghinea

COŞMAR DE IARNĂ ÎN GALAŢI: Sărbători în FRIG, cu MUCEGAIUL la ferestre (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Zeci de copii din cartierul Dimitrie Cantemir sunt condamnaţi să îşi petreacă sărbătorile în frig * Pentru această situaţie se face vinovat Apaterm


Frig. Apă peste tot. Mucegai. Pereţi cu varul decojit. Mobila-parţial distrusă. Apă caldă lipsă. Caloriferele-reci. Aşa arată casa unei familii cu patru copii din cartierul de ANL-uri Dimitrie Cantemir.

Pentru Cerasela Ghimpu a fost o adevărată fericire atunci când a fost anunţată că este printre fericiţii aleşi ce pot locui în acest cartier. Nu conta că cei patru copii se vor înghesui în două camere. Că va fi nevoie de paturi supraetajate. Că stau departe de oraş, de rude, de un chioşc de unde să-şi poată cumpăra o pâine la orele târzii ale nopţii.

Tot acest vis a căpătat o turnură tragică odată cu iarna trecută. Atunci familia a rămas pentru prima dată fără căldură. Deşi au un venit destul de mic, soţii Ghimpu îşi plătesc datoriile la întreţinere la timp. Şi chiria. Toate aceste lucruri nu contează pentru autorităţile care au ales să lase cele şase suflete într-un frig cumplit. Motivul este unul destul de simplu. Familia Ghimpu are şi vecini. Vecini care au fost aleşi, la fel ca şi ei, de către Primărie. Vecini care au ales să nu plătească nicio secundă utilităţile. Unii chiar din anul 2005, din momentul în care a fost dat în folosinţă blocul S6.

„Ne-am chinuit lună de lună să ne plătim întreţinerea, doar pentru a avea căldură pentru copii. Acum, vedeţi şi dumneavoastră în ce hal arată casa. Este plină de igrasie şi trebuie să facem ceva. Din acest motiv am şi mobila în mijlocul casei. Deja partea din spate este mucegăită”, povesteşte Cerasela Ghimpu.

Citeşte şi: RĂZBOI pe nervii şi sănătatea gălăţenilor/ CALORIFERE RECI, după disputa Apaterm - Electrocentrale

De altfel oamenii au încercat tot ce era omeneşte în putinţă pentru a rezolva problema. Au fost şi la Primărie, şi la Apaterm, societate care administrează blocurile, însă nimic. Distrigaz, ca societate comercială, a făcut ceea ce era corect din punct de vedere economic. A oprit alimentarea cu gaze a centralei de bloc până în momentul în care vor fi plătite datoriile restante.

În situaţia Ceraselei Ghimpu mai sunt şi alte familii, ale căror copii sunt obligaţi să-şi petreacă sărbătorile în case frigorifice. Spre exemplu, familia Bute a fost nevoită să-şi trimită unul din cei doi copii la rude, tocmai pentru a nu se îmbolnăvi. „Nu le pasă de noi, nu ştim ce să mai facem”, explică, amărât, capul familiei.

 

Video Mihai Angheluţă

 

Am încercat să luăm legătura şi cu doi dintre marii datornici. La apartamentul familiei Băltăreţu, care ar avea de plată 10.437 de lei, a răspuns o doamnă, ce ne-a informat că persoana care este chiriaş acolo nu va veni acasă până la ora 16,00, deoarece lucrează la Apaterm.

Nu la fel stau lucrurile şi în cazul lui Ionel Neagu, un bătrân ce trăieşte din Venitul Minim Garantat. Domnia sa a răspuns la sonerie. Şi a recunoscut senin că nu a plătit nicio utilitate încă din 2005. „Nu am apă caldă, nu am gaze, nu am curent electric. De ce să plătesc? Nu am avut niciodată”, a povestit omul. „Oricum vreau să plec la ţară. Nu ştiu ce va fi în continuare aici”, ridică din umeri bătrânul. Datoria sa? „Doar” 21.206,07 lei.

Cazul de la S6 nu este unul singular printre ANL-urile din Dimitrie Cantemir. Alte câteva zeci de copii vor fi nevoiţi să vadă zăpadă naturală pe bradul din casă. Totalul datoriilor acumulate doar de marii datornici deja evacuaţi se ridică la nu mai puţin de 87.935 lei. Şi vorbim doar de nouă apartamente din şapte blocuri.

Primăria aruncă vina în ograda Apaterm

De această dată nu mai avem de a face cu administratori rău-voitori, hoţi sau mai ştiu eu cum. Avem de a face pur şi simplu cu încetineala sistemului public din Galaţi, sistem care alege să-şi bată joc de nişte oameni conştiincioşi.

Iată răspunsul Primăriei, în legătură cu situaţia creată chiar de oamenii săi în cartierul Dimitrie Cantemir:

“Înţelegem situaţia dificilă prin care trec locatarii blocurilor ANL din Cartierul Dimitrie Cantemir, care nu au căldură, deşi sunt bun platnici. Din păcate, aceşti oameni sunt obligaţi să sufere din cauza vecinilor care nu înţeleg să îşi plătească întreţinerea lună de lună. Blocurile ANL din Cartierul Dimitrie Cantemir sunt date spre administrare societăţii Apaterm şi au centrală proprie, pe gaz metan. Din cauza debitelor acumulate, Distrigaz a decis să sisteze furnizarea de gaz metan. Potrivit reglementărilor legale în vigoare, Primăria nu îi poate acţiona în instanţă pe acești rău-platnici pentru datoriile înregistrate la plata utilităţilor, acest lucru căzând în sarcina administratorului. Locatarii din blocurile ANL nu au contract cu Primăria pentru furnizarea de utilităţi”, a transmis Primăria Galaţi.

Iată ce spune Apatermul pe de altă parte. "Ca şi în cazul chiriaşilor de la S6, Apaterm a făcut toate demersurile de recuperare a datoriilor chiriaşilor Primăriei în repetate rânduri prin somaţii şi înştiinţări despre situaţia datoriilor, astfel încât contractele de chirie ale acestora să nu mai fie reînoite anual, conform statututlui ANL. Apaterm va continua demersurile, astfel încât, împreună cu proprietarul blocurilor (n.r. Primăria Galaţi), să recupereze restanţele sau să evacueze rău platnicii", declară Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Apaterm.

Până se mişcă oamenii plătiţi din banii noştri, bun-platnicii nu au altă soluţie decât să plătească şi datoria datornicilor, pentru a putea beneficia de apă caldă şi căldură.

Citeşte şi: Gălăţenii ar putea rămâne FĂRĂ CĂLDURĂ de SĂRBĂTORI

Citit 4363 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Decembrie 2014 01:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.