Galaţiul - fără căldură şi apă caldă, pe TERMEN NELIMITAT/ Cine răspunde pentru bătaia de joc la adresa oamenilor?
Foto: Foto Bogdan Codrescu

Galaţiul - fără căldură şi apă caldă, pe TERMEN NELIMITAT/ Cine răspunde pentru bătaia de joc la adresa oamenilor?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conducerea Apaterm susţine că a solicitat CET să reia furnizarea de agent termic la parametri normali, dar a primit în schimb tăcere * Nimeni nu poate da asigurări că situaţia se va schimba în bine


Locuitorii de la malul Dunării au fost obligaţi şi miercuri, 18 februarie, la temperaturi cu mult sub zero grade în cursul nopţii şi al zilei, să îndure frigul în propriile apartamente. Şi în cursul zilei de miercuri, nenumăraţi cititori, de toate vârstele, ni s-au plâns că nu au cu ce să se încălzească şi că tremură în locuinţe, însă situaţia critică în care se află oamenii nu pare să sensibilizeze autorităţile gălăţene. Asta cu toate că victime ale războiului dintre CET şi Apaterm sunt zeci de mii de oameni care nu înregistrează datorii la întreţinere, ori, dacă au debite restante, acestea sunt infime.

Electrocentrale a continuat să furnizeze şi miercuri agent termic la parametri reduşi, cu valori improprii pentru această perioadă, iar gălăţenii au simţit din plin, pe pielea lor, efectele măsurii adoptate de CET pentru a determina Apaterm să-şi achite din datorii. Miercuri, la ora 6,00, parametrii agentului termic furnizat de Electrocentrale au fost de 1.790 de metri cubi pe oră (63 la sută din necesar) cu 75 de grade Celsius, ceea ce înseamnă 83 la sută din necesar.

„Primim 10-15 telefoane pe zi din partea oamenilor, profund nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă în această perioadă. Chestiunea aceasta putea fi însă anticipată, dar nu s-a făcut nimic. Nu s-au pregătit cu nimic pentru o astfel de situaţie”, ne-a declarat Antoneta Gafiţuc, prim-vicepreşedintele Federaţiei Judeţene a Asociaţiilor de Proprietari din Galaţi.

Cât timp vor mai suferi oamenii?

Reprezentanţii Apaterm susţin că au solicitat conducerii Electrocentrale să reia furnizarea de agent termic la parametrii optimi, însă acuză „tăcerea” din partea furnizorului de agent termic. „Deşi miercuri Apaterm a plătit către CET 195.000 de lei, nu avem niciun răspuns la solicitarea de a relua furnizarea agentului termic la parametrii necesari. Cei de la CET tac. Asta chiar dacă am explicat foarte clar că în zilele următoare estimăm plăţi cel puţin la fel de mari şi mai ales că reluarea furnizării, de către CET, chiar în cursul zilei de astăzi, a agentului termic cu 2.800 - 3.000 metri cubi şi cel puţin 90 de grade ar impulsiona cu siguranţă încasările la nivelul asociaţiilor. Iar aceste sume ar ajunge tot la CET, de îndată ce administratorii asociaţiilor vor face plăţile la Apaterm. Din păcate, marţi erau aproape 40 de asociaţii care încă nu afişaseră listele de plată pentru luna ianuarie. Şi administratorii acestor asociaţii trebuie să înţeleagă că încasarea sumelor facturate pentru luna ianuarie e parte din job-ul lor”, ne-a declarat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Apaterm.

Întrebat de ce „tace”, Sinan Mustafa, administratorul special al CET, ne-a declarat: „Noi avem de recuperat de la Apaterm 64 de milioane de lei. 159.000 de lei reprezintă 0,3 la sută din sumă. Ei au nenorocit societatea, iar acum noi tăcem? Îmi pare rău pentru oameni, dar noi trebuie să încasăm bani pentru a putea livra agent termic”.

Cine îşi asumă efectele şi cine răspunde în faţa legii?

Întrucât unii dintre bun-platnici se întreabă împotriva cui se pot îndrepta în instanţă, pentru bătaia de joc la care sunt supuşi, prim-vicepreşedintele Federaţiei Judeţene a Asociaţiilor de Proprietari ne-a declarat că „statul are obligaţia prin reprezentanţi să respecte Ordinul 119/2014 al Ministerului Sănătăţii privind normele de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei”. Conform acestuia, normele de igienă şi sănătate publică sunt obligatorii, potrivit legii, pentru toate unităţile din sistemul public şi privat, precum şi pentru întreaga populaţie. „Nerespectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei atrage răspunderea disciplinară, administrativ-materială, civilă ori, după caz, penală, în sarcina persoanelor vinovate de abaterile săvârşite”, precizează art. 3 din Ordinul 119/2014.

Conform aceluiaşi act normativ, „Sistemul de încălzire trebuie să asigure temperatura minimă de 20 de grade Celsius în camerele de locuit, cu diferenţe în funcţie de destinaţia încăperii: baie şi W.C. – 22 grade Celsius, cameră de zi – 22 grade Celsius şi dormitoare – 20 grade Celsius”.

Dincolo de textele de lege, în realitate, consumatorul de rând nu prea are nicio soluţie. Iar asta, până la urmă, este ceea ce ne doare: gălăţenii de rând nu au puterea să schimbe situaţia, iar cei care ar trebui să vegheze la respectarea legii ridică din umeri.


CITEŞTE ŞI: Avantajele CONTORIZĂRII individuale la CĂLDURĂ

Citit 16069 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Februarie 2015 19:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.