2014 - anul MARILOR ANCHETE anticorupţie/ DNA a zăngănit cătuşele în justiţie, dar şi în politică

2014 - anul MARILOR ANCHETE anticorupţie/ DNA a zăngănit cătuşele în justiţie, dar şi în politică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Anul marilor dosare de corupţie, aşa poate fi intitulat 2014, care a adus aproape în fiecare săptămână câte un dosar greu, având printre acuzaţi oameni de prim-plan în România: parlamentari, lucrători în servicii secrete, avocaţi, judecători, procurori, poliţişti, oameni de afaceri. Pare un fel de confirmare a proverbului românesc cum că „peştele de la cap se-mpute”.  Cert este că România nu a mai cunoscut niciodată, până acum, o aşa de mare afluenţă la DNA a personajelor importante ale vieţii publice, din întreg eşicherul politic.

"Bomba" Microsoft

În prima linie a cauzelor penale cu miză (în sensul importanţei persoanelor aduse în faţa procurorilor) se situează, fără drept de apel, dosarul "Microsoft". Nouă foşti miniştri au ajuns sau urmează să ajungă la DNA, pentru a-şi spune punctul de vedere vizavi de o „afacere penală”, „cotată” de procurori la un prejudiciu de 20 de milioane de euro. Au intrat în vizorul DNA în acest dosar: Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Petru Şerban Mihăilescu, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Nicolae Tănăsescu, precum şi gălăţenii Dan Nica şi Adriana Ţicău.

„Cutremurul” nu i-a afectat doar pe cei din politică, ci şi pe afaceriştii care au făcut parte din acest „scenariu”. Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru, dar şi primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, au fost arestaţi în acest dosar. Tot după gratii a fost trimis şi fostul ministru Gabriel Sandu.

Potrivit anchetatorilor, Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro, pentru el şi pentru Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft în şcoli, din care 15,7 milioane ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari. Procurorii DNA au mai susţinut că Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, ar fi cerut şi primit 7,6 milioane de dolari de la Fujitsu Siemens, pentru a interveni pe lângă Şerban Mihăilescu şi Dan Nica, ca să le obţină încheierea contractului de închiriere a licenţelor Microsoft. Ancheta DNA este încă în derulare şi sunt semne că în 2015 va aduce noi suprize.

DNA a ridicat-o pe şefa DIICOT

Nu trebuie uitată nici acţiunea fără precedent a DNA, care a ridicat-o din plină stradă pe fosta şefă a DIICOT, Alina Bica. Aceasta este în prezent arestată, după ce DNA a acuzat-o că în 2011, în calitatea pe care o avea atunci, de secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi membră în comisia de despăgubiri a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, a aprobat o despăgubire de zeci de milioane de euro pentru afaceristul Gheorghe Stelian.

Acesta a fost despăgubit cu 89 milioane de euro pentru un teren agricol de 13 hectare, care ar fi fost supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro. Rechizitoriul din acest dosar a adus în discuţie şi faptul că fosta şefă a DIICOT ar fi primit un teren de la Dorin Cocoş, Alin Cocoş şi Elena Udrea. De altfel, un alt tăvălug penal se prevede a porni din acest dosar.

Cad capete după capete

Ianuarie 2014 a adus la rampă un prim fost ministru, cel al Agriculturii, Stelian Fuia. DNA l-a acuzat că în 2005, când era director la Staţiunea de Cercetare Fundulea, nu a contestat o executare silită, formulată chiar de sora şi cumnatul lui. De răsunet, tot în ianuarie, a fost şi reţinerea, sub acuzaţia de "cumpărare de influenţă", a lui Gruia Stoica (de loc din Toflea - Galaţi). În dosar este implicat şi un avocat de renume, Doru Boştină, acuzat de trafic de influenţă.

Februarie a demarat cu trimiterea în judecată a unui general de armată, Mircia Chelaru, pentru modul în care a obţinut o locuinţă de serviciu, deşi avea în proprietate o casă. A intrat în scenă şi mama fostului ministru de Interne, Cristian David, cercetată pentru că şi-a ajutat fiul să-şi justifice 60.000 de euro nedeclaraţi. Tot în februarie, DNA a bătut la uşa Curţii de Apel Bucureşti, de unde au luat trei judecătoare, care ar fi desfiinţat ilegal trei hotărâri judecătoreşti. Procurorii Anticorupţie au năvălit apoi în Camera Deputaţilor, unde l-au acuzat de trafic de influenţă pe Vlad Cosma. Parlamentarul ar fi intervenit în favoarea tatălui său, Mircea Cosma, preşedinte al CJ Prahova.

Martie a venit cu urmărirea penală a unui deputat, Mircea Drăghici, şi a 28 de primari şi viceprimari din judeţul Argeş. În vară a venit rândul judecătorilor sindici de la Tribunalul Bucureşti, atunci fiind adus în discuţie şi dosarul de insolvenţă a FC Oţelul Galaţi.

Procurorii DNA s-au remarcat în acest an prin faptul că au luat în vizor contractele pe bani publici, astfel ajungând în ograda şefilor de consilii judeţene din aproape întreaga ţară, dar şi a primarilor, cel mai renumit dintre aceştia fiind Radu Mazăre.

Nici procurorii gălăţeni nu au făcut notă discordantă, instrumentând câteva dosare de răsunet, la care vom face referire într-un articol distinct.

Citeşte şi: Peste 100.000 de dosare de retrocedări şi despăgubiri

Citit 955 ori Ultima modificare Marți, 23 Decembrie 2014 12:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.