Oameni de seamă. Ecaterina I a Rusiei, slujnica ajunsă împărăteasă

Oameni de seamă. Ecaterina I a Rusiei, slujnica ajunsă împărăteasă
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Ecaterina I (născută Marta Helena Skowrońska), a doua soție a lui Petru I și împărăteasă a Rusiei, s-a născut pe 15 aprilie 1684, la Ringen, Letonia (oraș aflat în prezent în Estonia). În casa pastorului luteran Ernst Glück, pentru care a lucrat ca menajeră de la vârsta de 12 ani, a învățat carte de la teologul transilvănean Georg Soterius.

După ce trupele ruse au ocupat localitatea, pastorul Glück a fost chemat la Moscova, ca traducător în serviciul mareșalului Boris Şeremetev, iar Soterius s-a întors la Sibiu. Marta a devenit slujitoare în casa prințului Alexandru Menșikov, bun prieten al țarului Petru I și primul guvernator al orașului Sankt Petersburg.

În 1703, când Petru l-a vizitat pe Menșikov, a întâlnit-o pe Marta, iar la scurtă vreme aceasta i-a devenit amantă. În 1705, ea s-a convertit la ortodoxism și și-a luat numele de Ecaterina Alexeievna.

Ecaterina și Petru s-au căsătorit în secret în anul 1707. Au avut nouă copii, dintre care doar două fete au ajuns la maturitate, Ana și Elisabeta. Relația lor a fost foarte bună, ea fiind cea care reușea să calmeze desele accese de furie ale lui Petru și care-l îngrijea în timpul crizelor de epilepsie.

Simțind că i se apropie sfârșitul, Petru cel Mare a încoronat-o pe Ecaterina împărăteasă a Rusiei, în mai 1724. Peste numai câteva luni, la începutul lui 1725, cel mai mare dintre țarii Rusiei și-a încheiat conturile cu viața, rămânând însă pentru totdeauna în istoria universală. Ecaterina a fost proclamată țarină suverană și legitimă, fiind prima femeie care a condus Imperiul Rus, deschizând calea legală a celor șaptezeci de ani (aproape tot secolul al XVIII-lea) de domnie a femeilor în Rusia. 

Domnia Ecaterinei I a durat numai 16 luni, timp în care a patronat expediția științifică a lui Bering, care avea să descopere strâmtoarea ce desparte Asia de America și care îi va purta numele, a inaugurat Academia de Științe de la Sankt Petersburg și a restrâns puterea Senatului. Ecaterina I a continuat destul de fidel politica și reformele soțului său, însă a și "îndulcit" justiția terifiantă instaurată de Petru I.

Lovită de hidropizie, împărăteasa Ecaterina a Rusiei s-a stins din viață pe 17 mai 1727, la Sankt Petersburg.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 431 ori Ultima modificare Duminică, 14 Aprilie 2024 12:40

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro