Oameni de seamă. Gala Galaction, traducătorul Sfintei Scripturi

Oameni de seamă. Gala Galaction, traducătorul Sfintei Scripturi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Gala Galaction (pe numele său adevărat Grigore Pişculescu), preot ortodox, scriitor, traducător, teolog, nuvelist, eseist şi jurnalist, s-a născut pe 16 aprilie 1879, în comuna Didești, județul Teleorman. A urmat cursurile Facultății de Litere și Filosofie, Universitatea din București, pe care le-a abandonat în favoarea celor de la Facultatea de Teologie. Și-a continuat studiile la Cernăuți, unde a obținut doctoratul în teologie în 1909.

În 1922, a fost hirotonit preot și, în 1926, a devenit profesor la Universitatea din Chișinău. În perioada interbelică a desfășurat o susținută activitate publicistică și a editat revistele "Cronica" și "Spicul".

Ca teolog, a publicat studii despre Noul Testament, articole, meditații, conferințe, predici. Cel mai mare merit al lui Gala Galaction rămâne traducerea Sfintei Scripturi în limba română (între anii 1928 şi 1934), ajutat de părintele Vasile Radu.

De asemenea, a realizat și o excepţională activitate literară şi publicistică, materializată în volume de nuvele, romane, note de călătorie etc. Dintre lucrările sale teologice menţionăm: "Scrisori teologice. Piatra din capul unghiului", "Cartea creștinului ortodox", "Din exegeza Noului Testament". Dintre lucrările sale literare laice, amintim "Bisericuța din Răzoare", "Clopotele din Mănăstirea Neamțu", "Caligraful Terțiu. Adevăr și închipuire", "Papucii lui Mahmud", "La răspântie de veacuri", "Rița Crăița", "În grădinile Sf. Antonie" şi memorialul de călătorie "Mangalia".

În 1947, a fost ales vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România și membru titular al Academiei Române.

S-a stins din viață pe 8 martie 1961, la București.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 447 ori Ultima modificare Marți, 16 Aprilie 2024 10:31

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro