Ambiţie şi BIROCRAŢIE: 13 ani de RĂZBOI în jurul unui BALCON

Ambiţie şi BIROCRAŢIE: 13 ani de RĂZBOI în jurul unui BALCON
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primăria Galaţi dezleagă calul de la gard: certificatul de urbanism nu ţine loc de autorizaţie de construire


Un balcon de la blocul C7, de pe strada Nae Leonard, a devenit motiv de îndelungată zâzanie între doi vecini respectabili. "Declaraţia de război" s-a făcut în 2001, când Corneliu Drăghici, proprietarul apartamentului cu numărul 9 din blocul respectiv, a reclamat la Primăria Galaţi şi la Poliţia Locală că balconul apartamentului cu numărul 3, de pe acelaşi tronson, de la parter, nu are autorizaţie de construire.

Certificat de urbanism post-construcţie

În 2012, Poliţia Locală i-a confirmat reclamantului „inexistenţa unei autorizări a extinderii” şi a notificat-o pe proprietară să-şi demoleze singură construcţia. Aceasta nu a făcut-o, însă. Poliţia Locală a informat atât Primăria Galaţi, pe 7 noiembrie 2013, cât şi pe Corneliu Drăghici, pe 12 noiembrie 2013, că „se poate trece la desfiinţarea construcţiei pe cale administrativă”.

Potrivit celor declarate de dl Drăghici, Primăria l-a înştiinţat şi că proprietara nu are contract de închiriere/concesiune pe terenul domeniu public pe care s-a construit balconul. În aprilie 2014, însă, lucrurile au luat altă turnură: Corneliu Drăghici a fost informat că, pe data 20 noiembrie 2013 (adică la doar câteva zile după ce se decisese demolarea!), proprietara apartamentului în cauză, Vasilica Manolache, a obţinut un certificat de urbanism.

Uite autorizaţia, nu e autorizaţia!

Doamna Vasilica Manolache a cumpărat apartamentul cu numărul 3 de la bloc C7, la începutul anilor 2000. Aceasta a preluat apartamentul cu tot cu balcon, numai că, pe atunci, balconul era mai mic, iar în 2008 i s-a făcut o extindere. Fiica doamnei Manolache, Elena Căluianu, cea care locuieşte în apartamentul cu pricina, spune că, de fapt, exista autorizaţie din 1992 pentru balcon în forma lui iniţială, dar nu exista autorizaţie şi pentru extinderea acestuia, efectuată în 2008.

Ulterior s-a încercat să se obţină o nouă autorizaţie şi pentru extindere, dar, din cauza unei posibile greşeli în acte făcută de către Primărie lucrurile au luat-o razna. „Cei de la Primărie ne-au pierdut autorizaţia. Abia anul trecut am făcut rost de ea. Sunt hărţuită continuu de către domnul de deasupra. S-a greşit în acte. Sus, la numărul de autorizaţie, se vede 1982, nu 1992. Dacă ar fi citit cu atenţie lumea, ar fi văzut că este vorba de o autorizaţie din 1992, nu 1982. Când m-am dus la Primărie, şi-au cerut scuze pentru scrisul unui coleg. Scrisul dumnealui ne-a costat. Poliţia Locală ştie. M-am judecat şi cu Poliţia Locală şi am câştigat”, ne-a spus doamna Căluianu.

Din cauza confuziei create, copia după vechea autorizaţie de construcţie a balconului s-a putut obţine abia în toamna anului trecut. „Am refăcut actele de "n" ori. Nu mi-au dat autorizaţia nouă, pentru că nu găseam autorizaţia veche. Îmi cereau toate actele de la zero. Abia acum, în 2014, am reuşit să depun toate actele”, ne-a mai spus doamna Căluianu.

Şi totuşi, demolare

Potrivit Primăriei Galaţi, în arhiva instituţiei, pentru obiectivul ”construire balcon parter”, la adresa menţionată, a fost obţinută autorizaţie de construcţie cu nr. 4427 pe data de 9 iunie 1982, autorizaţie care, însă, nu a fost respectată. Lucru care este precizat, potrivit municipalităţii, de către arhitectul şef al municipiului Galaţi, Teodora Voicilă. De asemenea, administraţia locală ne mai informează că, în 2009, proprietarul apartamentului cu numărul 3 a solicitat intrarea în legalitate a construcţiei realizate, drept pentru care i s-a emis un certificat de urbanism, document ce a fost reînnoit în 2010 şi 2013.

În acelaşi timp, Primăria mai spune că, dacă există un proces-verbal de desfiinţare, acest lucru va trebui făcut. „Facem precizarea că, potrivit legii, certificatul de urbanism este doar un document de informare, care nu ţine loc de autorizaţie de construcţie/desfiinţare şi nu-i conferă solicitantului dreptul de a executa lucrări de construcţie/demolare. În situaţia în care instituţiile abilitate (în acest caz, Poliţia Locală Galaţi) au dispus prin proces-verbal măsura desfiinţării construcţiei fără forme legale, proprietarul apartamentului respectiv are obligaţia respectării acestei măsuri, deci de a desfiinţa construcţia ilegală şi de a aduce balconul la starea iniţială (autorizată)”, se arată în răspunsul Primăriei Galaţi.

Citit 5937 ori Ultima modificare Joi, 11 Decembrie 2014 18:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.