Analiză VL/ Beculeţele primarului Stan, mai scumpe decât ale lui Nicolae
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Analiză VL/ Beculeţele primarului Stan, mai scumpe decât ale lui Nicolae
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În timp ce fostul primar Dumitru Nicolae prefera să cumpere, în fiecare an, instalaţii de iluminat festiv, actualul primar, Marius Stan, a optat pentru închirierea acestora * Anul 2013, cel mai scump în materie de ghirlande şi decoraţiuni care au împodobit Galaţiul


Iluminatul festiv de sărbători a stârnit în ultimii ani tot felul de dispute legate de costuri, de calitatea ornamentelor şi de câştigători. Acum, strada Brăilei e mai strălucitoare ca niciodată şi am încercat să aflăm cine şi pe câţi bani ne-a împodobit oraşul în ultimii ani, pornind de la datele din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) şi relatările de la acea vreme.

2008, o scumpete de brad

Gălăţenii au avut parte, pentru prima dată, de un adevărat Moş Nicolae pe 6 decembrie 2008, când au fost invitaţi să asiste la aprinderea oficială a luminiţelor sărbătoreşti. „Vedeta” a fost un brad artificial închiriat pentru o lună, de la firma constănţeană ArtElectro SRL, cu 17.000 de euro (66.300 de lei). În ceea ce priveşte iluminatul festiv, aproximativ 60 la sută din ornamente erau cele rămase din 2007, când fuseseră achiziţionate, de la aceeaşi firmă, cu preţul de 334.904 de lei fără TVA. Cele mai noi „bastoane luminoase, arcade cu leduri, becuri, plase cu becuri” şi „ghirlande luminoase pentru pomul de Crăciun” au fost cumpărate de la aceeaşi firmă, în 2008, cu preţul de 394.858 de lei fără TVA.

2009, sub semnul misterului

În 2009 am descoperit, pe site-ul Primăriei, că aleşii locali au aprobat realizarea unor lucrări de extindere a reţelei electrice de iluminat festiv, investiţie în valoare de 3.144.750 de lei. Am avut iluminat festiv, dar şi un brad de Crăciun, tot artificial, închiriat tot de la ArtElectro SRL, cu 14.599 de euro (64.236 lei). În ceea ce priveşte luminiţele, conform SEAP, Primăria i-a atribuit firmei Luxten Lighting Company SA lucrări suplimentare în valoare de 184.500 de lei fără TVA pentru reparaţii, montaj/demontaj pe/de pe domeniul public şi întreţinere instalaţii de iluminat festiv - ghirlande luminoase pentru pomul de Crăciun. Contractul iniţial, la care s-au adăugat lucrările suplimentare, nu a fost de găsit. Potrivit unor informaţii neoficiale, iluminatul festiv a costat, se pare, aproximativ 300.000 de lei.

2010, o donaţie şi-o negociere directă

În 2010, Primăria condusă de Dumitru Nicolae a stins câte un bec din patru pe străzi, ca să facă economie la lumină. Aleşii locali au acceptat atunci o donaţie în valoare de 22.886 de lei oferită de Luxten pentru iluminatul de sărbători 2010-2011. Pe SEAP, am descoperit însă că Primăria, prin negociere fără anunţ de participare, a atribuit firmei Luxten Lighting Company misiunea de montare a instalaţiilor de iluminat festiv cu ocazia sărbătorilor de iarnă şi a sărbătorilor pascale şi de reparare a instalaţiilor de iluminat festiv care nu funcţionează, contract în valoare de 183.109 de lei fără TVA. Astfel, în total, iluminatul festiv a costat 205.995 de lei fără TVA.

2011, sărăcie cu leduri

În vreme ce alte oraşe străluceau, noi stăteam în 2011 cu becuri chioare. Explicaţia autorităţilor a fost că licitaţia electronică a fost blocată de câteva ori şi din acest motiv s-a ajuns ca nici măcar în decembrie să nu avem ornamente luminoase în oraş. De Serbările Galaţiului, am stat pe întuneric. În cele din urmă, licitaţia pentru achiziţie instalaţii de iluminat festiv, inclusiv montajul şi reparaţia acestora în perioada sărbătorilor de iarnă şi a sărbătorilor pascale, a fost câştigată de firma SC SZD Electro SRL din Cluj (pentru montaj) în asociere cu SC MK-Illumination din Hunedoara (care furnizează echipamentele), cu o ofertă de 223.597 de lei fără TVA. Aceasta a fost şi ultima iarnă luminată festiv din mandatul primarului Dumitru Nicolae.

2012, festivism de jumătate de milion de lei

Printre măsurile anunţate de primarul Marius Stan în preajma sărbătorilor a fost să renunţe la achiziţiile de ghirlande şi ornamente luminoase, în favoarea închirierii lor. Edilul a spus că instalaţiile erau avariate sau chiar distruse în momentul demontării lor, aşa că achiziţia nu e deloc o soluţie. Cert este că nici Stan nu a fost prea încântat de iluminatul festiv al primei ierni din mandatul său. Închirierea de instalaţii pentru iluminat festiv a fost câştigată de SC MK Illumination SRL din Hunedoara, cu o ofertă de 560.828 de lei. Primarul a spus că unele dintre ornamentele montate arătau cu totul altfel în catalog şi că firma ar fi propus ceva şi ar fi adus cu totul altceva.

2013, cel mai scump iluminat

Nu mai puţin de 2.230.022 de lei fără TVA a plătit Primăria pentru închirierea pe trei luni a instalaţiilor de iluminat festiv cu ocazia Sărbătorilor de iarnă 2013-2014. Aceasta a fost valoarea contractului atribuit singurului ofertant, SC Luxten Lighting Company, în asociere cu SC MK Lighting SRL Hunedoara. Deşi i s-a reproşat că suma a fost foarte mare, primarul a replicat că banii au fost prinşi în buget şi că bucuria gălăţenilor care îşi făceau poze cu figurinele luminoase merită o cheltuială de acest fel.

2014, mai ieftin decât anul trecut

SEAP nu a făcut, încă, publice, datele licitaţiei organizate anul acesta pentru iluminatul festiv. Primăria ne-a comunicat însă că licitaţia a fost câştigată de consorţiul format din firmele Luxten România şi MK Lightning, care va asigura iluminatul festiv public pentru sărbătorile de iarnă 2014/2015 pe baza unui contract în valoare de 1,67 milioane de lei fără TVA. Conform contractului, Luxten şi MK Lightning asigură echipamentele ornamentale, transportul dus-întors al acestora, montarea şi demontarea lor, precum şi mentenanţa pe toată durata sărbătorilor. Totodată, Primăria cumpără şi echipamente şi ornamente specifice sărbătorilor de iarnă, la un preţ estimativ de 225.000 de lei fără TVA de la SC RC Energo Install SRL, pentru a crea două feerii în Grădina Publică şi Parcul Eminescu. În total, iluminatul festiv ne costă astfel aproape 1,9 milioane de lei fără TVA. Marius Stan este, însă mulţumit: „În ciuda a ceea ce clamează unii, care nu au ocupare suficientă, anul acesta iluminatul festiv este cu 400.000 de lei mai ieftin decât anul trecut şi cred că este mult mai dens, peste cel de anul trecut. Dacă mergeţi pe Brăilei, cred că o să-mi daţi dreptate”, a declarat edilul, după penultima şedinţă a Consiliului Local. Păcat, însă, că unele decoraţiuni sunt arse ori nu s-au aprins niciodată!

Factura ultimilor şapte ani

Potrivit calculelor noastre, din 2007 şi până acum, iluminatul festiv al oraşului a scos din bugetul local aproximativ 6 milioane de lei, fără TVA şi fără a pune la socoteală lucrările de extindere a reţelei. Beculeţele lui Nicolae din 2007 şi până în 2011 au costat 1,3 milioane de lei fără TVA, în vreme ce luminiţele lui Stan au costat, în perioada 2012-2014, aproximativ 4,6 milioane de lei fără TVA!

Citeşte şi: Ce CONCERTE şi SPECTACOLE pregăteşte Primăria de REVELION

Citit 2220 ori Ultima modificare Joi, 11 Decembrie 2014 18:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.