2014, anul LICITAŢIILOR ÎMPOTMOLITE/ Ce investiţii aşteaptă Galaţiul?

2014, anul LICITAŢIILOR ÎMPOTMOLITE/ Ce investiţii aşteaptă Galaţiul?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De câte şi mai câte nu are nevoie oraşul?! Dar în primul rând trebuie finalizate investiţiile în valoare de 92 milioane de lei de la bugetul local, începute anul trecut. Primul pe listă este cartierul de locuinţe sociale (756 de apartamente), în valoare de 51,4 milioane de lei, pe care Vega trebuie să-l dea gata în august. Iar în aprilie ar trebui finalizat amplul proiect de reabilitare urbană din Micro 19 – aleile de acces şi noua parcare în valoare de 3,14 milioane de lei realizate de Tancrad.

Modernizarea unor unităţi de învăţământ, în valoare de 10,2 milioane de lei, trebuie continuată, la fel şi reabilitarea străzilor din Micro 17, Rizer, Saligny (tronsonul Argeşului - Prelungirea Brăilei) şi Traian, lucrări în valoare de 21,2 milioane de lei. E greu de spus dacă Primăria va reuşi anul acesta să rezolve problema exproprierilor necesare pentru lărgirea la patru benzi de circulaţie pe tronsonul Piaţa 30 Decembrie - strada Brăilei…

Presiunea BERD

Primăria va trebui să dea bice pentru a demara investiţiile în valoare de o sută de milioane de lei pentru care s-a împrumutat la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD): modernizarea străzilor Mihai Bravu, Anghel Saligny (între strada Basarabiei şi Asachi) şi Tecuci, dar şi eficientizarea transportului public local (care presupune implementarea unui sistem de emisie, vânzare şi reîncărcare a titlurilor de călătorie). Iar în funcţie de economiile realizate, se va apuca de modernizarea strazii George Coşbuc.

Antamate sunt şi zece miniparcuri în cartierele în Ţiglina I, Siderurgiştilor Vest, Micro 20, Micro 19, Micro 38 şi Aurel Vlaicu, investiţii similare singurului părculeţ de cartrier realizat în 2013 în Micro 39. Contractul a fost câştigat de firma Lemacons cu o ofertă de 3.009.020 de lei.

Of, licitaţiile!

Împotmolite în licitaţii sunt construcţia celui de-al doilea campus social, de 456 de unităţi locative, din Drumul Viilor nr. 8 şi dar şi a sediul Primăriei, prin transformarea fostei Săli a Aplaudacilor. Poate măcar anul acesta licitaţiile vor fi adjudecate, iar lucrările vor începe. Primăria a fost silită, la finele anului trecut, să reia licitaţiile pentru modernizarea Orăşelului Copiilor, investiţie de 2,4 milioane de lei, şi pentru amenajarea unui lot de zece locuri de joacă, în valoare de 3 milioane de lei, după ce procedurile iniţiale au fost anulate. Şi tot anul acesta ar trebui adjudecat contractul pentru proiectarea şi execuţia Falezei pentru Copii care propune amenajarea întregii zone cuprinse între cele două scări de acces pietonal, înglobând elementele de joacă existente.

Şi dacă tot veni vorba de licitaţii, Primăria va trebui să caute constructor pentru „Time Gate”, prima pasarelă pietonală, în valoare de 800.000 de euro, care va fi construită pe strada Brăilei, la Spitalul Judeţean.

Dar gropile…

Deşi nu intră la categoria investiţii, ci la reparaţii şi reabilitări, Primăria va avea de furcă serios cu nenumăratele gropi existente în carosabil şi care, la finele iernii, sigur se vor înmulţi. Va trebui să găsească soluţii pentru a redeschide traficul pe Viaduct, dar şi pe strada Stadionului, subiecte asupra cărora vom reveni! Vestea bună este că europenii de la BERD ne oferă un grant de 900.000 de euro şi consultanţă pentru introducerea mentenanţei străzilor după executarea investiţiilor, astfel încât cine lucrează să şi răspundă de întreţinerea străzii respective!

 

Ce-a făcut municipalitatea în 2014

Cele mai importante investiţii finalizate în 2014 din fonduri europene sunt: modernizarea străzii Uniri în valoare de 7,6 milioane de lei, Centrul multicultural ”Dunărea de Jos” - 6,8 milioane de lei, Parcarea pentru TIR-uri - 5,1 milioane de lei, modernizarea Şcolii "Calistrat Hogaş" - 3,6 milioane de lei şi Centrul de recuperare ”KIDS” în valoare de 3,4 milioane de lei.

Cele mai importante investiţii finalizate în 2014, cu bani de la bugetul local, sunt: lucrările tehnico-edilitare la Parcul Industrial, în valoare de 22 milioane de lei, modernizarea unor unităţi de învăţământ, în valoare de 2,5 milioane de lei şi modernizarea unor artere precum Ana Ipătescu, Democraţiei şi Traian, pe tronsonul Metro – Dumbrava Roşie, în valoare de 15,3 milioane lei.

 

Citeşte şi: REVELION la Galaţi la minus 14 grade/ FOCURI DE ARTIFICII pe muzica trupei Phoenix (VIDEO)

Citit 1884 ori Ultima modificare Luni, 05 Ianuarie 2015 10:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.