PRIMARUL Marius Stan, despre problema CĂLDURII: "Din cauza nesimţirii rău-platnicilor, oamenii mor de frig în case"

PRIMARUL Marius Stan, despre problema CĂLDURII: "Din cauza nesimţirii rău-platnicilor, oamenii mor de frig în case"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Potrivit primarului, 50.000 din cei 65.000 de gălăţeni branşaţi la sistemul centralizat nu şi-au plătit facturile * Sfatul lui Marius Stan pentru bun-platnici este să le bată în uşă vecinilor şi să-i trimită să-şi achite datoriile


"Să plătească datornicii! Altă soluţie nu există! Dacă nu, rămânem în frig cu toţii! Dacă mâine vine cineva şi spune că dă căldură în condiţiile în care oamenii nu plătesc, eu mă ridic de pe scaunul acesta şi-l las să conducă Primăria! Pe politicienii care nu mai prididesc cu criticile îi aşteptăm lângă noi, să ne dea soluţii şi îi facem cetăţeni de onoare ai Galaţiului, îi propunem şi pentru Premiul Nobel", a declarat primarul Marius Stan, la conferinţa de presă organizată ieri pe tema termoficării Galaţiului.

Din start, edilul a ţinut să spună că i se pare anormal să răspundă pentru ce s-a întâmplat într-un sistem centralizat de încălzire în care vreme de 25 de ani nimeni nu s-a gândit la o strategie de funcţionare, ci la ce rude şi prieteni să-şi angajeze.

Doar 15.000 de gălăţeni sunt bun-platnici

"Este inadmisibil: avem 50.000 de apartamente cu rău-platnici şi doar 15.000 de bun-platnici", a afirmat primarul, care a prezentat cifre şocante cu privire la datoriile acumulate de gălăţeni: "Asociaţia 269 - 2,34 milioane de lei, Asociaţia 710 - 2,69 milioane, Asociaţia 714 - 2,41 milioane, Asociaţia 758 - 2,54 milioane, Asociaţia 801 - 2,16 milioane de lei, acestea sunt doar vârfuri ale neplăţii. În Asociaţia 183 este un domn jurist de la Primărie care are 35.954 de lei datorie la întreţinere", a spus Stan. Paradoxal, deşi sunt 50.000 de rău-platnici, doar 1.500 dintre ei au ajuns în instanţă...

Edilul a mai spus că aproape trei ani a acordat de la bugetul local peste 70 de milioane de lei subvenţie, bani cu care se putea face un spital ultramodern, se puteau asfalta 700.000 de metri pătraţi de străzi ori se putea consolida Faleza care se duce la vale.

Şi pentru că până acum, susţine Stan, sistemul de încălzire a funcţionat pe minciună şi păcăleală, a făcut o sesizare la Inspectoratul Judeţean de Poliţie cu privire la modul în care a fost manageriată societatea Apaterm.

Soluţii pentru viitor

Timp de trei zile, experţi ai Băncii Europene de Investiţii, prezenţi la Galaţi, vor analiza sistemul centralizat de încălzire, pentru a oferi Primăriei o variantă de finanţare pentru soluţia ideală de termoficare. Varianta avută în vedere este de a reuni producţia, distribuţia de agent termic şi încasarea facturilor.

"Avem deja o adresă către premier, aprobată de principiu, pentru a prelua CET-ul, fără niciun leu, dar cu datoriile faţă de Romgaz - 160 milioane de lei. Am avut discuţii pentru a forma o societate nouă în care să integrăm Electrocentale şi Calorgal. Pe baza unui plan de reorganizare, estimăm că în trei ani - mai devreme ar fi o minune - am putea să putem să scăpăm de datoria către Romgaz şi abia atunci CET-ul să treacă în proprietatea Primăriei", a punctat primarul. Potrivit acestuia, până acum nu s-au demarat soluţii alternative de încălzire, pentru că reţeaua primară aparţine CET.

Nesimţirea, pusă la zid

La ultimatumul CET, potrivit căruia de vineri am putea rămâne de tot în frig, Stan a răspuns că Primăria nu poate plăti nimic din sumele indicate. "Noi ne-am îndeplinit toate obligaţiile, am dat toţi banii! Ei ar vrea să dăm şi pentru sezonul rece din toamnă!", a spus Stan.

"Omeneşte, am făcut tot ce se putea face, omeneşte le cer oamenilor să plătească! Nesimţirea unora ne duce în situaţia în care mor oamenii de frig în case: bătrâni, copii! Îi fac nesimţiţi pe cei cărora nu le pasă de vecinul lor de 60-80 de ani, care îşi plăteşte factura din banii de medicamente şi trebuie să stea tot în frig. Sunt oameni care stau cu BMW-ul în faţa scării şi nu vor să plătească! Refuză să plătească de ani de zile şi nu au fost deranjaţi de nimeni!", a afirmat primarul.

Mesajul său pentru bun-platnici a fost să meargă din uşă în uşă la vecinii rău-platnici şi să-i trimită să plătească, dar şi să-şi schimbe administratorii.

Stan a exclus din nou debranşarea în masă, argumentând că sistemul de transport al gazului este subdimensionat, la fel şi reţeaua electrică. În ceea ce priveşte contorizarea individuală, primarul a spus că ar necesita cheltuieli de peste o sută de milioane de euro.


CITEŞTE ŞI: CET nu va mai putea produce agent termic. ADIO APĂ CALDĂ ŞI CĂLDURĂ pentru gălăţeni!

Citit 18124 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Februarie 2015 02:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.