"Soluţiile" aleşilor gălăţeni pentru CRIZA ÎNCĂLZIRII: "Plătim factura neputinţei autorităţilor din ultimii 20-25 de ani"
Foto: Foto Bogdan Codrescu

"Soluţiile" aleşilor gălăţeni pentru CRIZA ÎNCĂLZIRII: "Plătim factura neputinţei autorităţilor din ultimii 20-25 de ani"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu doar autorităţile, ci şi aleşii locali ar trebui să intervină pentru găsirea unei soluţii care să le încălzească locuinţele gălăţenilor bun-platnici. De aceea, am făcut un sondaj printre grupurile politice reprezentative din legislativul local, întrebându-i pe consilieri cum văd rezolvarea crizei încălzirii. Iată ce răspunsuri am primit:

Florin Popa (PSD): "Din punctul meu de vedere, am făcut tot ce puteam omeneşte să facem şi am luat toate măsurile pe care le puteam lua. Primăria a achitat nu numai subvenţia pentru ianuarie, ci a lăsat şi bani în plus! Am acoperit şi pierderile din activitatea de transport şi distribuţie a energiei termice, am redus preţul gigacaloriei pentru populaţie. Soluţia ar fi ca Electrocentrale, atâta timp cât beneficiază de gaz, să reia furnizarea agentului termic la parametri normali, pentru că în momentul de faţă nici măcar nu se dezmorţesc caloriferele oamenilor, deci aceştia nu au pentru ce plăti. Nu înţeleg ce interese există pentru a nu se furniza agent termic la parametri corespunzători".

Eugen Găvan (PC): "Orice sistem am crea, câtă vreme nu se realizează contorizarea pe orizontală la fiecare apartament, este degeaba! Dacă acum patru ani s-ar fi realizat o sursă alternativă de producerea a energiei termice prin arderea gunoaielor, cu poluare zero, aşa cum am avut inclusiv oferte din partea companiei din Suedia, acum ar fi putut exista măcar un centru de producere a agentului termic. Din păcate, pe latura decizională, lucrurile nu s-au mişcat! O altă soluţie pe moment nu văd, în afara unei injecţii de bani la CET, indiferent că banii vin de la bugetul local sau naţional. Numai că şi aici se ridică problema celor care plătesc facturile şi cărora nu li se pare corect ca din bani publici să se acopere găurile celor care nu plătesc. Suntem într-un cerc financiar vicios".

Vergiliu Vals (UNPR): "Orice acţiune imediată depinde de gradul de încasare a facturilor, care, în cazul nostru, este sub 30 la sută. O acţiune de reducere a fenomenului neplăţii facturilor şi de recuperare a datoriilor ar fi trebuit deja aplicată de ani şi ani de zile, după o procedură clară, cu mijloace coercitive. Noi plătim acum factura neputinţei autorităţilor locale din ultimii 20-25 de ani. Probabil la nivelul Primăriei ar trebui creată o echipă de şoc şi ar fi necesar un efort de voinţă mai mare din partea administratorilor şi a preşedinţilor de asociaţii. O a doua etapă ar presupune aplicarea strategiei de termoficare cu modificări care să o îmbunătăţească. Numai că acest proces va dura doi-patru ani. Indiferent ce am face acum, tot am avea probleme în perioada următoare. Poate ar trebui stabilită o zonă pilot cu o centrală de cvartal. Ar trebui făcută o evaluare precisă: câţi cetăţeni mai sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire şi acolo unde nu se mai justifică acest sistem - de exemplu este încălzit doar un apartament dintr-o scară, înregistrându-se pierderi şi costuri uriaşe, să se găsească o metodă alternativă de încălzire".

Mihail Bucatanschi (PNL): "Motivele pentru care Galaţiul are probleme cu încălzirea ţine de modul în care sunt gestionate condominiumurile. Soluţia ar fi schimbarea sau înlocuirea asociaţiilor de proprietari cu asociaţiile pe condominiu. La noi, aceste condominiumuri nu exista. Ele nu sunt legiferate. Imaginaţi-vă un zgârie-nori cu apartamente, în care unii locatari nu-şi plătesc utilităţile. Credeţi că ar fi toleraţi? La noi, bun-platnicii suferă din cauza celor care şi-au bătut joc şi nu şi-au plătit facturile”.

Iar până la găsirea şi aplicarea unei soluţii, gălăţenii sunt la mila Domnului, captivi într-un sistem centralizat bolnav. CITEŞTE MAI MULTE AICI -->> http://www.viata-libera.ro/eveniment/64191-galatenii-la-mila-domnului-captivi-intr-un-sistem-centralizat-bolnav


CITEŞTE ŞI: O săptămână de FRIG a trecut, alta începe. Autorităţile gălăţene nu au găsit nicio SOLUŢIE la problema CĂLDURII

Citit 7409 ori Ultima modificare Marți, 24 Februarie 2015 00:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.