Două treimi din BANII DE INVESTIŢII ai Galaţiului au rămas NECHELTUIŢI, în primul trimestru al anului

Două treimi din BANII DE INVESTIŢII ai Galaţiului au rămas NECHELTUIŢI, în primul trimestru al anului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Graţie gălăţenilor care s-au grăbit să-şi plătească taxele şi impozitele, încasările la bugetul local sunt peste aşteptări * Din suma alocată pentru dezvoltarea oraşului, s-a consumat doar 33 la sută

A devenit deja o tradiţie: la fiecare trei luni, aleşii locali analizează modul în care Primăria a încasat şi cheltuit banii bugetului local şi constată că fondurile pentru investiţii au rămas aproape neatinse. Dacă anul trecut se mai găsea câte un consilier care să critice această situaţie, la recenta şedinţă a Consiliului Local, aleşii, fără comentarii, s-au mărginit să ia act de contul de execuţie al bugetului local de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pe anul 2015, trimestrul I.

Funcţionare avem

Potrivit documentelor votate de aleşi, la bugetul de funcţionare al oraşului, veniturile s-au colectat în procent de peste 115 la sută faţă de cât fusese programat. Depăşirea planului, explică Primăria, se datorează plăţilor anticipate făcute de gălăţenii care şi-au achitat pentru tot anul impozitele şi taxele locale. Numai impozitele de proprietate s-au încasat în proporţie de 176 la sută! Din banii alocaţi pentru pentru funcţionarea oraşului s-au consumat 77 la sută. Astfel, au mai rămas disponibile 29,9 milioane de lei.

Nici în bugetul din surse proprii şi subvenţii al Galaţiului, situaţia nu e diferită. La secţiunea funcţionare, veniturile s-au colectat în proporţie de 110 la sută, iar în cel privind cheltuielile - 65 la sută.

Investiţii pe sponci

La bugetul de dezvoltare al Galaţiului, însă, e jale. Deşi veniturile planificate s-au încasat în proporţie de 71 la sută, din banii alocaţi pentru cheltuielile de investiţii (61,1 milioane de lei) s-au consumat doar 20,5 milioane de lei, adică abia 33 la sută. Cu alte cuvinte, aproape două treimi din fonduri au rămas neatinse. "Gradul de realizare a fost influenţat de faptul că bugetul local a fost aprobat în a doua parte a trimestrului I, procedurile de achiziţie fiind lansate ulterior", explică Primăria, în raportul de specialitate al proiectului. Vestea bună este că nu sunt plăţi restante la finele trimestrului întâi al anului.

În bugetul din surse proprii şi subvenţie, la capitolul dezvoltare, încasările au fost de 67 la sută, iar cheltuielile nu depăşesc doi la sută! Primăria nu s-a atins nici de banii din creditele interne şi externe.

Trebuie spus că Primăria a rămas cu bani necheltuiţi şi în 2013 - 13,9 milioane de lei, şi în 2012 - 44,9 milioane de lei. Rămâne să aflăm, în scurt timp, cu câţi bani a rămas Primăria din 2014.

Citit 1905 ori Ultima modificare Joi, 07 Mai 2015 19:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.