Sculpturile în metal de pe Faleză sunt revopsite/ Nu ştie Cultura ce face Ecosalul

Sculpturile în metal de pe Faleză sunt revopsite/ Nu ştie Cultura ce face Ecosalul
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

După ce au fost revopsite două sculpturi în metal, de pe Faleza Superioară, „Poarta oraşului” şi Fructul soarelui”, angajaţii Ecosal au început vopsirea altor cinci sculpturi, de pe Faleza Inferioară. Potrivit şefului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, noua „faţă” a sculpturilor este dată cu avizul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi, astfel încât tipul de vopsea şi modalitatea de aplicare sunt la recomandarea instituţiei de cultură.

"Deocamdată, atât a bugetat Primăria, doar pentru cinci sculpturi, urmând ca, în momentul în care vor mai fi bani în buget, să le vopsim şi pe celelalte", ne-a explicat directorul Ecosal.

Pe de altă parte, chiar dacă între Direcţia pentru Cultură, Muzeul de Artă Vizuală şi Ecosal există un protocol de colaborare, potrivit consilierului din cadrul Direcţiei de Cultură, Mihaela Olteanu, Serviciul de Salubrizare nu a anunţat că a demarat actualele lucrări.

"Într-adevăr, noi am transmis o bază de date către Ecosal cu RAL-urile (codul de culori - n.r.) ce trebuie folosite, în schimb acum nu ne-au trimis nicio hârtie. Potrivit protocolului, ei trebuie să ne anunţe, pentru a le da indicaţii, pentru că, de exemplu, la „Poarta oraşului”, când au vopsit-o, au vopsit şi plăcuţa pe care scrie numele lucrării şi autorul. Ba, mai mult, RAL-ul folosit pentru a o vopsi nu era cel corect, ceea ce i-a produs supărare domnului Terescenco, dar avem promisiunea că, atunci când va fi revopsită, va fi vopsită în culoarea originală. Acela a fost RAL-ul achiziţionat de către Primăria Galaţi la momentul respectiv", ne-a spus Mihaela Olteanu, din cadrul Direcţiei pentru Cultură Galaţi.

Caietul de coduri de culoare a fost depus la Primărie încă din 2009, când Sergiu Dumitrescu era director la Direcţia pentru Cultură.

Vopsitul sculpturilor, durere veche

În 2012, vopsirea sculpturii „Septenarius”, creată în anul 1976 (în cadrul primei ediţii a Taberei naţionale de sculptură în metal - n.r.), de către artistului plastic Ingo Glass, stabilit în Germania, a iscat o mare nemulţumire autorului. Acesta s-a trezit cu o fotografie a lucrării sale, care nu mai semăna deloc cu originalul, întrucât fusese vopsită în alta culoare. "Sunt foarte şocat în ce hal a fost vopsită această lucrare. Din păcate, nu ştiu în al cui inventar sau sub al cui patronaj sunt trecute lucrările de pe faleza Dunării din Galaţi. Oricum, la revopsirea lucrării mele, nu s-a ţinut cont de culoarea iniţială - originală dată de artistul creator. Culoarea dată de mine a fost culoarea roşie RAL 3.000. (…) La picioarele lucrării sunt nişte urme gri-negru, urme de la inundaţii”, arată un fragment din e-mailul trimis pe adresa redacţiei de către artistul Ingo Glass, în 2012, în speranţa că presa poate interveni ca “Septenarius” să-şi primească din nou culoarea originală.

Citit 3305 ori Ultima modificare Duminică, 30 August 2015 15:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.