Klaus Iohannis a condus şedinţa de Guvern/ Exista riscul ca graţierea şi dezincriminarea să fie adoptate

Klaus Iohannis a condus şedinţa de Guvern/ Exista riscul ca graţierea şi dezincriminarea să fie adoptate
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Mişcare - surpriză a preşedintelui Klaus Iohannis, care a mers, astăzi, la şedinţa de Guvern la care, potrivit HotNews.ro, urma să fie adoptată o Ordonanţă de Urgenţă de dezincriminare a unor infracţiuni şi o Ordonanţă de graţiere, informaţie care a stârnit un val de indignare în rândul opiniei publice, pregătindu-se proteste. Iohannis a subliniat că cele două ordonanţe (al căror text este ţinut secret) trebuie, înainte de toate, dezbătute public.

Preşedintele Klaus Iohannis a condus, astăzi, şedinţa Executivului, după ce, marţi seară, în presa naţională au circulat informaţii conform cărora coaliţia de la guvernare PSD – ALDE se pregătea să adopte două ordonanţe de urgenţă pentru dezincriminarea şi graţierea unor infracţiuni. „Este un elefant în încăpere, dar nu se vede. Sunt doi elefanţi de fapt, ordonanţa de graţiere şi cea de modificare a Codurilor penale. Evident că am discutat cu premierul. Domnia sa mi-a spus că discuţia avusese loc cu anumiţi colegi din Guvern şi că nu va fi pusă pe ordinea de zi suplimentară. De asemenea, subliniez că s-a angajat ca aceste chestiuni să nu fie băgate peste noapte în nicio şedinţa de Guvern, ci imediat ce documentele vor fi clarificate, sub conducerea Ministerului Justiţiei, MAI şi Ministerului Delegat pentru Afaceri Europene, să fie date spre consultare tuturor entităţilor prevăzute de lege: CSM, organizaţii profesionale, organizaţii ale judecătorilor şi opiniei publice”, a declarat şeful statului, citat de PRO TV.

Reacţia premierului Grindeanu

„Nu erau trecute pe ordinea de zi OUG pentru graţiere şi OUG pentru modificarea Codului Penal. Dar scrie în Constituţie că avem voie să dăm amnistie şi graţiere? Scrie că avem voie să facem lucrurile acestea? Da. Deci nu sunt împotriva legii. Am avut discuţii cu ministrul Justiţiei, care a spus ce îşi doreşte în mandatul său şi care este politica pe care o vom avea pe acest domeniu. Eu cred că este la fel de constituţional cum a venit preşedintele să prezideze şedintele de Guvern, respectând legea să dăm ordonanţe”, a declarat prim-ministrul Sorin Grindeanu, după şedinţa Executivului, potrivit Hotnews.

Citit 1738 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Ianuarie 2017 12:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.