Peste 100 de asociaţii, ameninţate cu sistarea căldurii | Care sunt cei mai mari datornici
Foto: Foto: Marius Prisecariu

Peste 100 de asociaţii, ameninţate cu sistarea căldurii | Care sunt cei mai mari datornici
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

* La jumătatea lunii decembrie, 31 de asociaţii de proprietari figurau în evidenţele Calorgal cu un debit de 900.000 de lei

* Unele dintre acestea se aflau şi pe lista neagră a Apaterm

* Pentru că autorităţile locale nu au fost în stare să implementeze un sistem de branşări individuale, sistarea energiei termice îi va afecta şi pe bun platnici, motiv pentru care Calorgal se rezumă doar la avertismente.

Mii de gălăţeni ar putea rămâne fără energie termică, în plină iarnă, din cauza datoriilor pe care asociaţiile de proprietari din care fac parte le înregistrează către societatea de termoficare. Din luna decembrie şi până acum, peste 100 de asociaţii au fost atenţionate că vor fi debranşate de la reţeaua de distribuţie a agentului termic. Ultimele somaţii au ajuns în Ţiglina I şi Mazepa, potrivit unor cititori care ne-au transmis fotografii cu avertismentele reprezentanţilor Calorgal.

Faptul ne-a fost confirmat şi de către purtătorul de cuvânt al societăţii de termoficare, Mihai Costache, care ne-a declarat că somaţii de plată au fost trimise către 109 asociaţii, care înregistrau un nivel al plăţilor scăzut, ba chiar şi datorii din sezonul rece 2015-2016.

Marii datornici

Potrivit reprezentanţilor Calorgal, 31 de asociaţii de proprietari înregistrau, în total, la jumătatea lunii decembrie, un debit de 900.000 de lei. Mihai Costache spune că, de la atenţionare şi până în prezent, acestea au achitat în total 125.000 de lei.

Conform datelor furnizate de Calorgal, cel mai mic debit îl are Asociaţia 319 (8.000 de lei). La polul opus se află Asociaţia 371 Olt (150.000 de lei), urmată de Asociaţiile 332 (91.000 de lei), 269 (85.000 de lei), 278 (65.000 de lei), 372 (36.000 de lei) şi 151 (36.000 de lei). "Primele cinci au mai mult decât celelalte 26 la un loc", a subliniat purtătorul de cuvânt al Calorgal.

"Consiliul Local şi-a făcut treaba şi a alocat subvenţia, Guvernul îşi face treaba şi vine cu ajutoarele de încălzire, celelalte 500 de asociaţii şi-au făcut treaba, iar cele 109 trebuiau aduse în rând cu lumea. Ca orice alt serviciu prestat, şi termoficarea trebuie plătită", spune purtătorul de cuvânt al Calorgal.

Cu toate acestea, reprezentanţii societăţii de termoficare spun că nu se pune problema sistării, pentru că obiectivul este acela de a recupera bani, iar somaţiile de plată au dat rezultate.

Ce nu spun însă aceştia este că, în lipsa unui sistem de branşări individuale, sistarea furnizării de agent termic ar afecta numeroşi bun platnici. Motiv pentru care societatea de termoficare se rezumă, momentan, doar la avertismente.

Cât a încasat Calorgal pentru luna noiembrie

Doar 60 la sută din energia termică facturată de Calorgal pentru luna noiembrie celor peste 600 de asociaţii de proprietari, care au contracte cu societatea de termoficare, a fost încasată până joi dimineaţă, potrivit reprezentanţilor Calorgal. Aceştia au precizat, însă, că gradul de încasare va creşte odată cu ajutoarele de căldură, care vor depăşi 20 la sută. Mai mult, ultima zi de plată a facturilor aferente lunii noiembrie este 3 februarie 2017 (când expiră nu doar termenul de plată, ci şi perioada de graţie).

Citit 5239 ori Ultima modificare Vineri, 20 Ianuarie 2017 11:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.