Mazepa, FOSTA "zonă bună" a Galaţiului/ În Complexul Ancora, MIZERIA este la ea acasă (FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Mazepa, FOSTA "zonă bună" a Galaţiului/ În Complexul Ancora, MIZERIA este la ea acasă (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Igienizarea costă mai puţin decât astfaltarea şi e mai urgentă * Pieţarii fac tot ce vor, în piaţa din Mazepa * Unde sunt deja câteva zeci de blocuri, nu prea merge să construieşti case cu basoreliefuri


Cine dă o fugă prin Complexul Ancora îşi dă seama, în câteva minute că "omul sfinţeşte locul" e doar o vorbă din bătrâni şi nimic mai mult! Să spunem că lipsa banilor de la bugetul local ar justifica întârzierea unor lucrări de reabilitare a trotuarelor. Să ne gândim că şi creşterea numărului de maşini ar putea fi o explicaţie pentru veşnica îngrămădeala din parcări. Dar când vine vorba despre mizeria în care se zbate complexul, ce scuze să mai găsim? Dacă nouă ne este greu să măturăm acolo unde, de fapt, ar trebui să construim, despre ce viziune vorbim, de fapt? Evident, vina le aparţine nu doar autorităţilor, ci şi oamenilor care aşteaptă ca Gospodărire Urbană să le măture prin faţa uşii!

Piaţa din care nu-ţi vine să cumperi

Nu alţii cum sunt, dar mie îmi tresaltă şi acum inima de bucurie când văd că pot să păşesc liber pe trotuarul pe care - până în anii trecuţi - era acaparat de precupeţii de la Ancora. Problema nu este, însă, întru totul rezolvată, se plâng oamenii din zonă. Pieţarii au fost - într-adevăr - obligaţi să elibereze trotuarul, dar au cucerit, în schimb, jumătate din parcarea alăturată. Mai mulţi cititori ai "Vieţii libere" veniţi la întâlnirea de joia trecută ne-au sesizat faptul că este vorba despre parcarea din faţa supermarketului Profi, ocupată pe jumătate de comercianţii care şi-au făcut din dube spaţii de depozitare. Că e adevărat se vede cu ochiul liber. Or plăti taxe la Primărie pentru asta şi nu ştim noi… Situaţia este similară lângă tarabele acoperite care aparţin Administraţiei Pieţelor Agroalimentare Galaţi. Aici, o Dacie papuc - GL15 EMY, blochează trotuarul cât e ziua de lungă.

Directorul Administraţiei Pieţelor, Eugen Zaharia, ne vorbise despre problemele pe care societatea le-a întâmpinat în asigurarea alimentării cu apă a tarabelor din Piaţa Ancora (cele din mica piaţă acoperită). Ei bine, cu probleme sau fără probleme, un lucru e sigur: dacă arunci o privire la tot ce mătură pieţarii sub tarabe, în loc să arunce, zici că ai venit să cumperi de la ghenă, nu de la piaţă. Asta, ca să nu mai vorbim despre faptul că mai mulţi boschetari din zonă se cuibăresc noaptea pe tarabele de aici! În condiţiile în care piaţa de la Ancora e printre cele mai scumpe din Galaţi, concluzionăm că mizeria este inacceptabilă.

La fel se desfăşoară şi comerţul ocazional. Unde or fi medicii veterinari şi poliţiştii locali să vadă câte femei vând dimineaţa brânză din sacoşa aşezată direct pe asfalt, iarăşi nu ştim. Dar vom afla ce spun reprezentanţii acestor instituţii, în zilele următoare.

Trotuarele noastre, toate

Despre starea jalnică în care se află troturul aleii care face legătura între străzile Roşiori şi Alexandru Lăpuşneanu s-a tot scris, dar lucrurile au rămas, în continuare, la stadiul de intenţie de remediere. Domnul Marin Tănase - preşedintele Asociaţiei de Proprietari Nr. 153 din zonă - ne-a arătat o solicitare de reparare a trotuarului, înregistrată la Primăria Municipiului Galaţi sub numărul 11/9.01.2013. În numele proprietarilor din asociaţia sa, preşedintele solicita repararea trotuarului din faţa blocului B1. Prin adresa 2542/10.01.2013, municipalitatea i-a răspuns că aceste lucrări sunt prinse în planul de lucrări pe 2013. Probabil s-a greşit anul...

Din păcate, starea trotuarelor este deplorabilă pe toată strada Roşiori. Copacii bătrâni au început să-şi scoată rădăcinile din asfalt şi nimănui nu pare să-i pese, în afara bătrânilor care merg umili, testând terenul cu bastoanele şi păşind mărunt şi precaut. Mai toacă mărunt din buze şi părinţii ai căror copii mici îşi julesc genunchii mai des decât o impun paşii loc şovăielnici şi gravitaţia, tot călcând prin cratere. Dar cum nici bătrânii şi nici mamele din cartier n-au putere executivă, lăsăm lucrurile să curgă, că merg şi aşa!

Rana de sub garaje nu se vindecă

Au trecut, deja, mai bine de trei luni de când - cu scandal, ameninţări, valorificatori de fier vechi şi mulţi, mulţi nervi - s-au pus la pământ cele 91 de garaje de la Ancora. Nu toate câte erau. Vreo 20 au rămas în picioare, mai urâte ca înainte, acum că nu mai fac parte din nici un soi de ansmablu.

Ce se întâmplă aici, acum? Când plouă se face noroi. Când nu plouă, se ridică praful. Între timp, atât foştii proprietari ai garajelor demolate, cât şi alţi şoferi care au treabă prin zonă parchează, fără restricţii, pe spaţiul care concurează pentru cea mai întinsă bătătură a oraşului.

Aici, potrivit planurilor municipalităţii, ar trebui să se amenajeze parcări pentru autoturisme şi biciclete, spaţii verzi, o micropiaţă şi mai multe zone de socializare, respectiv, de aşteptare pentru elevi. Ar trebui să avem chiar şi două fântâni arteziene. Când? Mai durează…

Casa cu fete şi dragoni

În afară de cetăţenii care şi-au izolat apartamentele şi le-au vopsit în verde, maroniu, vişiniu, frez, mov şi alte culori din spectrul curcubeului sau din afara lui, Mazepa I nu prea suferă de tulburări de arhitectură. Sau nu prea suferea până când din pereţii clinicii de pe strada Roşiori n-au început să crească dragoni şi femei cu sânii dezveliţi. C-or fi blocurile urâte şi clădirea frumoasă sau invers e complicat să stabilim, fiind vorba aici despre arhitectură, gust, tendinţe şi altele asemenea. Ce putem spune cu siguranţă este că linia arhitecturală a cartierului e dată de blocuri - care au fost aici înaintea clădirii pseudogaudiene - şi că aceasta ar trebui respectată. Cel puţin asta ne aşteptăm să asigure serviciile de specialitate ale Primăriei!

Citit 5735 ori Ultima modificare Marți, 15 Iulie 2014 14:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.