"Dosariada" pensiilor de invaliditate la Galaţi

"Dosariada" pensiilor de invaliditate la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

765 dosare din cele 2121 dosare de la Cabinetul de expertiză medicală nr. 4, verificate de comisia administrativă a Casei Judeţene de Pensii Galaţi s-au dovedit a fi falsuri. Dosarele vizează acordarea, pe nedrept, a unor pensii de invaliditate, din 2007 până în septembrie 2011. Sunt falsuri care au fost posibile cu concursul a două asistente: Luminiţa Tirim, de la CJP Galaţi şi Adriana Ionescu, de la Spitalul Judeţean Galaţi.

„Din cele 765 de dosare false, 65 au fost înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi şi constituie obiectul cercetării, împreună cu cele două asistente. De asemenea, 424 dosare întocmite, în amintita perioadă, sunt pensionări de invaliditate pentru care nu există documentaţie medicală. Alte 151 de pensii sunt dosare incomplete. Tot în privinţa acordării pensiilor de invaliditate, s-a constatat că pentru 125 de cereri depuse la CJP Galaţi nu s-au emis decizii de pensionare, pentru că la dosar erau acte de invaliditate scanate, deci acte false”, ne-a declarat Ana Denis Aramă, director executiv al Casei Judeţene de Pensii Galaţi.

O nouă comisie

După verificarea administrativă, pentru o mai bună evaluare a problemelor medicale de invaliditate, CJP Galaţi a cerut constituirea unei Comisii medicale de reexaminare a pensionarilor ale căror acte medicale sunt false sau neconcludente. "Comisia medicală  este alcătuită din ceilalţi trei medici-experţi din patru, câţi există la nivelul judeţului Galaţi. Medicii-experţi vor notifica persoanele implicate şi vor întocmi un raport cu privire la condiţiile medicale preexistente expertizării celor 700 de dosare. În urma evaluării, comisia medicală se va pronunţa prin decizie asupra capacităţii de muncă a celor încadraţi într-o formă de invaliditate sau alta", a adăugat Ana Denis Aramă.

Dosarele fraudate au fost făcute prin concursul celor două asistente amintite mai sus, care potrivit raportului de cercetare penală, primeau între 1000 şi 2000 de euro pentru fiecare dosar. "Beneficiul" lor şi al celor implicaţi în falsele pensionări este evaluat la 60.000 de euro.

În cazul în care după reevaluarea medicală a celor 700 de persoane se vor confirma fraudele, Comisia administrativă a CJP Galaţi va sesiza organele de cercetare penală.

Citit 5652 ori Ultima modificare Luni, 09 Iulie 2012 17:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.