PAMFLET/ Vânătoare de COROANE MORTUARE în instituţiile gălăţene
Foto: Imagine din timpul arestării coroanelor suspectate de deturnare de fonduri

PAMFLET/ Vânătoare de COROANE MORTUARE în instituţiile gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Operaţiunea a fost declanşată de Curtea de Conturi, însă procurorii DNA revendică dreptul de proprietate intelectuală asupra anchetei


Vânătoarea de vrăjitoare nu mai e la modă! Apropierea sfârşitului de an este marcată la Galaţi de o aprigă vânătoare de…  coroane mortuare, declanşată de inspectorii Curţii de Conturi în toate instituţiile. Potrivit unor surse din zona Sindicatului Fabricanţilor de Coroane Mortuare din România (SFCMR), filiala Galaţi-Brăila, până acum au fost descoperite coroane cumpărate ilegal în sumă de aproape o jumătate de miliard de lei vechi, suma urmând să fie imputată unor funcţionari şi şefi de instituţii.

Vestea a trezit indignarea procurorilor de la DNA, care au decis să protesteze prin purtarea unor banderole albe pe braţ în timpul tuturor descinderilor cu mascaţi care vor avea loc în acest an. „Este un abuz grosolan al Curţii de Conturi, care se bagă peste ancheta noastră. Noi suntem primii din istorie care am anchetat ilegalităţile cu coroanele mortuare, în cazul fostului prefect Bocăneanu. Avem drept de proprietate intelectuală pe asta!”, ne-a declarat procurorul Vasile Popreală.

Interesant este, totuşi, că inspectorii Curţii de Conturi nu urmăresc coroanele însuşite de fostul prefect Bocăneanu şi depuse la mormintele rudelor sale, ci stau cu ochii pe cu totul altele, care au fost folosite la evenimente precum Ziua Eroilor, Ziua Unirii, Ziua Armatei sau Ziua Marinei. „Noi nu contestăm dreptul de „prima noctis” al DNA în cazul coroanelor, ci doar urmărim modul cum s-a aplicat o ordonanţă de-a guvernului Boc prin care se stopau uriaşele cheltuieli cu coroanele pentru diverse evenimente şi monumente”, ne-a explicat unul dintre angajaţii Curţii de Conturi, surprins de reporterii noştri în timp ce inventaria coroanele de la obeliscul din cimitirul „Eternitatea”. „Unele dintre coroanele suspecte au fost deja reţinute şi introduse în arestul IPJ”, ne-au confirmat surse din Poliţie.

Funcţionarii cărora li se va imputa preţul coroanelor sunt şi ei revoltaţi. „Mie mi-a cerut primarul să aduc o coroană la monumentul lui Cuza, de Ziua Unirii, aşa cum s-a făcut în fiecare an. El s-a dat mare cu ditamai maldărul de flori, că am comandat una şmecheră, cu 1859 de trandafiri - că eu ştiu istorie, nu ca alţii! - dar uite că acuma mă pune Curtea de Conturi să plătesc din buzunar. Nici nu ştiam că-s aşa de scumpe, că eu nu obişnuiesc să cumpăr flori. Nevastă-mea preferă să-i duc nişte verdeaţă”, ne-a declarat Florică Mormânt, şeful serviciului „Parastase şi mese rotunde” de la Primăria Galaţi.

Litigiul a ajuns pe rolul Staborului din Brăhăşeşti, singura instanţă competentă să rezolve astfel de bulibăşeli complexe. Vom reveni cu amănunte pe parcursul procesului.


Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 729 ori Ultima modificare Vineri, 28 Noiembrie 2014 17:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.