Când căminul devine un infern/ Mulţi COPII gălăţeni, VICTIME ale propriilor părinţi

Când căminul devine un infern/ Mulţi COPII gălăţeni, VICTIME ale propriilor părinţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În 2014, 81 de minori au fost despărţiţi de părinţi şi sunt crescuţi de străini * Numărul minorilor luaţi din familii este de două ori mai mare decât în 2012 * Băutura şi violenţa reprezintă principalele motive pentru care autorităţile iau copiii din propria familie


În anul 2014, nu mai puţin de 81 de copii şi adolescenţi din judeţul Galaţi au fost luaţi din familie, din cauza abuzurilor emoţionale şi fizice la care erau supuşi chiar de propriii părinţi. Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât numărul este de peste două ori mai mare decât în 2012, când 35 de copii au ajuns să crească în centre de plasament, ori au avut norocul să fie luaţi acasă de asistenţi maternali. În 2013, reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi au fost nevoiţi să scoată din „infernul” de acasă 50 de minori care trăiau maltrataţi şi în condiţii mizere.

Băutura şi violenţa, principele cauze ale abuzurilor asupra minorilor

Din nefericire, în România anului 2015, sărăcia şi promiscuitatea nasc cele mai multe conflicte familiale, iar copiii ajung victime ale propriilor părinţi. Ajung să trăiască printre înjurături, certuri, bătăi. „Principalele cauze care au dus la aceste forme de abuz au fost consumul ridicat de alcool şi nivelul minim de educaţie. Au mai fost cazuri în care unul dintre părinţi este plecat să muncească în străinătate, iar celălalt părinte rămas acasă începe să bea, ori nu-i asigură un mediu sigur copilului. Îi luăm din familie şi pe minorii care sunt exploataţi. De exemplu, au fost cazuri în care mamele se ocupau cu prostituţia. Îi mai luăm dacă cei mici sunt puşi să cerşească, ori să presteze munci grele, în condiţii de frig, foamete. Trecem imediat la fapte, în orice caz de neglijenţă şi exploatare”, spune Ciprian Groza, şef adjunct al Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi (DGASCP).

De cele mai multe ori, cei de la DGASPC primesc sesizări în acest sens de la comunitatea locală: de la rude, vecini, sau chiar de la primarul satului. „Un caz impresionant a avut loc în satul Poiana. Undeva pe un câmp, trăiau într-un grajd dezafectat trei sau patru copii. Bieţii de ei nu aveau nici măcar acoperiş deasupra capului, nici nu mai vorbim de mâncare ori alte lucruri esenţiale. Într-o zi ne-a sunat primarul şi ne-a rugat să-i salvăm din chinul pe care-l trăiesc acolo. Am mers în zonă imediat şi am luat toţi copiii. A fost destul de dificil pentru că, de frică, unul dintre ei a fugit în pădure. Acum cu toţii sunt bine”, povesteşte Ciprian Groza.       

Tragedia de la Umbrăreşti

La Galaţi, cel mai recent caz de abuz asupra minorilor s-a întâlnit în localitatea Umbrăreşti, chiar la începutul acestei luni. În urma unui denunţ, autorităţile au găsit în curtea unei familii rămăşiţele unui prunc. Ambii părinţi alcoolici, care au în prezent şase copii cu vârste cuprinse între 1 şi 19 ani, dau vina unul pe celălalt.

„Până la urmă nu ştim ce s-a întâmplat exact cu acel bebeluş şi cine l-a îngropat, din ce motiv. Cert este că poliţiştii fac o anchetă şi este foarte posibil ca părinţii să fie acuzaţi de omor. Orice ar fi, cei cinci minori cu vârste cuprinse între un an şi 16 ani nu mai pot rămâne acolo. Sunt crescuţi în condiţii mizere, într-un container fără căldură. Părinţii beau tot timpul, se ceartă, se bat. Ca să nu-i despărţim pe cei cinci fraţi am identificat un unchi bun de-al copiilor, care trăieşte la Brăila şi este de acord să-i crească pe toţi. Colegii de la Brăila au făcut o anchetă socială acasă la bărbat şi au spus că are toate condiţiile necesare. Acum rămâne să vedem ce se hotărăşte. Noi ne dorim să le fie lor bine şi să crească frumos împreună”, susţine adjunctul DGASPC Galaţi. 

Abuzurile suferite, amintire urâtă pentru totdeauna

„Dacă în cele mai multe cazuri părinţii devin agresivi în momentul în care autorităţile le iau copiii de acasă, cei mici reacţionează invers. Cel puţin cei care sunt conştienţi de ceea ce se întâmplă, îşi doresc să vină la noi, să fie îngrijiţi cum trebuie şi să trăiască o copilărie mai aproape de una normală”, susţine Ciprian Groza. În ciuda greutăţilor, despărţirea de părinţi este un fapt traumatizant pentru minori. De aceea, psihologii de la DGASPC Galaţi încearcă să-i ajute cât pot de mult să depăşească experienţa neplăcută.

„Separarea copilului de familia sa generează o traumă, care se va reflecta negativ asupra evoluţiei sale şi pe care o va traversa într-o perioadă îndelungată. Aceasta perioadă de vulnerabilitate poate fi caracterizată de modificări sub toate aspectele: fizic (pot apărea somatizări), emoţional şi psihocomportamental. Intervenţia psihologului este extrem de necesară şi se centrează pe modalităţi şi tehnici prin care copilul să îşi poată exprima trăirile, temerile, sentimentele şi proiecţiile sale, astfel încât să fie ajutat să depăşească aceasta perioadă caracterizată prin neputinţă, furie, confuzie, nesiguranţă”, explică dr. Ana Maria Gherman - şef Centru de Consiliere şi Evaluare Psihologică din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi.

Centrele de plasament sunt suprapopulare

Numărul copiilor salvaţi din calvarul trăit cu părinţi agresivi, alcoolici, ori neglijenţi creşte pe zi ce trece, iar acest lucru îngreunează mult munca asistenţilor sociali, mai ales că toate centrele de plasament pentru minori din Galaţi sunt suprapopulate.

„Din păcate, centrele sunt pline. Chiar dacă există o fluctuaţie în cazurile în care tânărul împlineşte 18 ani şi pleacă din centru, noi facem greu faţă situaţiei. Dacă un adolescent devine major şi pleacă, în locul lui pot veni alţi cinci minori. Noi ne chinuim să văruim, să întreţinem centrele, de unde bani să construim altul nou?”, întreabă retoric şeful adjunct DGASPC Galaţi.

Situaţia este critică şi dacă vorbim despre asistenţi maternali. În prezent, instituţia are 273 de posturi vacante pentru asistent maternal, din totalul de 650 consemnate în organigramă. Acestea nu pot fi însă ocupate din lipsa bugetului. „Având în vedere faptul că un asistent maternal poate lua în îngrijire doi copii, nu mai puţin de 546 de copii ar avea o soartă mai bună şi ar şti ce înseamnă căldura unui cămin. Nu ar mai sta prin centre, care şi acestea sunt vechi, nemodernizate”, explică tot Ciprian Groza.

Din cei 81 de minori din Galaţi care au fost luaţi de autorităţi din propria familie din cauza abuzurilor la care erau supuşi, 53 au ajuns în centre de plasament, iar 28 au fost mai norocoşi şi au fost daţi în grija unul asistent maternal.


CITEŞTE ŞI: STATISTICĂ LA FINAL DE 2014/ Peste 680 de copii abandonaţi au părinţi "de împrumut"

Citit 3227 ori Ultima modificare Vineri, 20 Februarie 2015 19:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.