FOTBAL | Penultimul regal al Cupei Mondiale. Diseară, a doua semifinală
Foto: Internet

FOTBAL | Penultimul regal al Cupei Mondiale. Diseară, a doua semifinală
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Două selecţionate care aşteaptă de mulţi ani un rezultat mare la Cupa Mondială de fotbal se vor înfrunta, în această seară, de la ora 21,00 (ora României), în a doua semifinală a turneului final din Rusia, pe Stadionul Lujniki din Moscova (TVR 1, TVR HD).

Anglia, campioană mondială în 1966, pe teren propriu, a jucat ultima ei semifinală mondială în 1990, pierzând în faţa Germaniei de Vest la loviturile de departajare, la Torino.

De partea cealaltă, performanţa maximă a Croaţiei a fost în 1998, la prima sa apariţie ca ţară independentă, când lua medaliile de bronz în Franţa, după ce fusese învinsă în semifinale de ''Les Bleus'', care ulterior deveneau campioni mondiali. Mulţi au văzut parcursul de atunci al Croaţiei ca un mare succes, dar au existat şi păreri că echipa antrenată atunci de Miroslav Blazevic a ratat o mare şansă.

Şi Anglia a rămas cu sentimentul că, în urmă cu 28 de ani, echipa care îi cuprindea pe Gary Lineker şi Paul Gascoigne putea merge până la capăt şi se putea încununa campioană.

Actuala generaţie a Croaţiei este comparată cu cea din 1998, din rândurile căreia se detaşau Zvonimir Boban şi Davor Suker. Croaţia, cu un Luka Modrici şi Rakitici formând o linie de mijloc extrem de puternică, a defilat în grupă, prestaţia sa culminând cu o victorie de senzaţie în faţa Argentinei, cu 3-0. Echipa antrenată de Zlatko Dalic nu a mai repetat performanţa sclipitoare în partidele din optimi şi sferturi, dar a avut evoluţii solide, care i-au permis să se impună de fiecare dată dramatic, la loviturile de departajare, în faţa Danemarcei, respectiv a Rusiei.

Anglia a impresionat în grupă, reuşind scorul turneului final din Rusia, 6-1 cu Panama, apoi a reuşit să depăşească blestemul loviturilor de la 11 metri în optimile de finală, în faţa Columbiei şi s-a impus fără emoţii în sfertul cu Suedia (2-0).

Având în vedere cele două meciuri cu prelungiri şi lovituri de departajare jucate de Croaţia, din punct de vedere al prospeţimii fizice selecţionata Albionului porneşte ca favorită.

La CM 2018, Anglia a marcat opt din cele 11 goluri ale sale din faze fixe, inclusiv penalty-uri, avându-l pe Harry Kane (foto dreapta) golgheterul la zi al turneului din Rusia, cu 6 goluri, el egalând cel mai mare număr de goluri marcate de un fotbalist englez la o Cupă Mondială, deţinut până acum de Gary Lineker, de la CM 1990. Englezii au egalat, totodată, recordul de goluri marcate la o Cupă Mondială, stabilit în 1966, când au cucerit titlul. Altfel, mijlocaşul Jordan Henderson nu a pierdut niciunul din ultimele sale 30 de meciuri la naţionala Angliei, având cea mai lungă serie de invincibilitate a unui internaţional englez.

Dincolo, Croaţia e neînvinsă de cinci partide la Cupa Mondială (record) şi a marcat în fiecare din ultimele sale nouă partide în competiţie.

Selecţionata Angliei are un bilanţ favorabil în confruntările cu Croaţia, patru victorii, o remiză şi două înfrângeri. Cele două echipe s-au înfruntat o singură dată la un turneu final, la EURO 2004 din Portugalia, când englezii s-au impus cu 4-2 şi s-au calificat în sferturi.

Citit 1151 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Iulie 2018 00:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.