Cenaclul "Noduri şi semne". De la clasic la modern, printr-o trăsătură de condei

Cenaclul "Noduri şi semne". De la clasic la modern, printr-o trăsătură de condei
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

La şedinţa de săptămâna trecută a Cenaclului "Noduri şi Semne", Carmen Neacșu a prezentat un capitol din viitoarea sa carte, "Păpușa de cârpă", un fragment de proză bine susținut artistic prin tensiunea creată și prin forța descriptivă a trăirilor interioare și a zonelor decorative în care se dezvoltă povestea, un fragment ce sugerează atât o anterioritate a poveștii, cât și o continuitate, ambele trezind curiozitate și interes, în ciuda unor afirmații cum că povestea ar avea un déjà-vu sau că ar fi un capitol izolat și, de aceea, ar da impresia de incomplet.

"Textul mi se pare un déjà-vu. Rămâne ca măiestria autoarei să deturneze puțin mersul romanului, pentru a se desprinde printr-o chestie inedită care să facă diferența, să o individualizeze ca prozatoare. M-a trimis la romanele de început de secol XX." (Gabriel Gherbăluță)

"Trebuie mai accentuată nota de diferențiere față de acel déjà-vu amintit. Ar trebui, deci, să deosebească stările comune de cele particulare din text; are mult descriptivism și momente bine punctate emoțional; nu m-a implicat emoțional; textul a curs corect, drăgălaș și cuminte." (Stela Iorga)

"O proză poetică; cred că-i lipsește intriga." (Ioan Gh. Tofan)

"M-a dus cu gândul la Éric-Emmanuel Schmitt. Este un veritabil fragment de roman; are momente dramatice bine prinse. Aștept cartea." (Ecaterina Păun)

"Eva, personajul principal din romanul lui Carmen Neacșu, pare că își continuă drama vieții. Un trecut dureros ce îi amprentează dominant psihicul pe care autoarea reușește să îl evidențieze cu acuratețe. Emoția, în toate formele ei de manifestare, reprezintă atributul principal al textului. Cu o descriere frumoasă, elegantă și o deosebită atenție la detalii, ea face ca lucrarea să capete o lumină favorabilă." (Silvia Curelaru Ibănescu)

"Proza din seara aceasta îți răscolește sufletul; textul este foarte bine condus; autoarea cunoaște toate trăirile la modul frust, știe să le pună pe hârtie și să le arate în toată duritatea și complexitatea lor; are zone foarte tensionate care dau o notă de actual și modern." (Anca Șerban Gaiu)

"Se vede că a început să-și organizeze textele; trebuie să-și stabilească un fir roșu al cărții; fragmentul prezentat are două componente: prima - descrierea unei depresii și a doua - de autodezvăluire, când scriitura capătă o tentă de jurnal și, poate, tocmai de aceea este mai expresivă și mai dramatică." (Tudor Neacșu)

"M-au ajutat explicațiile preliminare; descrierea traumei în care se află personajul este reușită prin faptul că determină trăirile - emoția, frica." (Adrian Talabă)

"Un univers adânc și emoționant; sunt trăiri izvorâte din viață; aștept romanul." (Victor Dragomir)

"Un stil elegant, îngrijit și simțit; subiectul este clasic, dar impregnat cu aspecte particulare care-l plasează în actualitate - de aici, poate, și o anume tentă de modernitate; să fie mai detașată față de subiect." (Nelu Păcuraru)

Vineri, 12 aprilie, de la ora 18.00, la sediul cotidianului "Viaţa liberă", citește Adrian Talabă.

Sâmbătă, 13 aprilie, la ora 11,00, suntem invitați la Casa Artelor, unde va avea loc lansarea antologiei de poezie a lui Tudor Cristian Roșca.

Citit 997 ori Ultima modificare Joi, 11 Aprilie 2024 18:46

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro