Festivalul de Comedie de la Galaţi - ASEDIAT DE SPECTATORI. Grăbiţi-vă la bilete! (Programul festivalului)

Festivalul de Comedie de la Galaţi - ASEDIAT DE SPECTATORI. Grăbiţi-vă la bilete! (Programul festivalului)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* "Noi avem un public pe care-l salută toţi actorii – jos pălăria pentru publicul din Galaţi!”, spune secretarul literar al teatrului, Mona Sandu


„La multe spectacole biletele deja s-au epuizat” – a anunţat joi, 16 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă dedicată deschiderii, de luni, 20 octombrie, a Festivalului Naţional de Comedie al Teatrului Dramatic „Fani Tardini” Galaţi, directorul teatrului, actorul Cristian Gheorghe, care i-a avut alături pe secretarul literar al teatrului, Mona Sandu, şi pe directorul artistic, actorul Gabriel Constantinescu. Biletele la spectacolele din cadrul cele de-a XXVI-a ediţie a Festivalului gălăţean de tradiţie şi renume s-au pus deja în vânzare de luni, la preţuri la fel de potrivite ca şi anul trecut, ba niţel mai mici în cazul abonamentului, faţă de anul trecut: acum, 370 lei pentru 14 spectacole ale unor teatre de prestigiu din ţară, în 11 zile! Preţul unui bilet variază de la 21 de lei la spectacolele de matineu, 31,50 lei la spectacolele de seară, până la 52,50 lei preţul teatrelor de Bucureşti. Publicul trebuie să înveţe că la un festival, ca şi la o premieră, trebuie să facă rezervare din timp, a atras atenţia ieri managerul.

Se râde rar!

Avem acum ocazia, la vremuri grele, să mai râdem! „Ca să faci comedie, este foarte greu! Simţul umorului nu e pe toate drumurile, ca şi ochii albaştri!”, observa Mona Sandu. Chiar numele autorilor dramatici reprezentaţi în festival spun mult: Shakespeare, Caragiale, Cehov, Moliere, Bulgakov, dramaturgi occidentali contemporani. Regulamentul festivalului s-a schimbat, permiţând acum şi venirea unor spectacole mai vechi de un an – pot avea doi sau chiar trei ani de la premieră, fiind astfel rodate şi de calitate, ca vinul bun.

CITEŞTE ŞI: Tot ce trebuie să ştii despre FESTIVALUL NAŢIONAL DE COMEDIE de la Galaţi, între 20 şi 30 octombrie

Ca şi anul trecut, nu a mai fost adus un director de festival din ţară, selecţia fiind făcută de directorul teatrului, secretarul literar şi directorul artistic. Au fost vreo 50 de producţii trimise pentru selecţie, pe DVD, la Galaţi. „Toată lumea vrea să vină, ceea ce este foarte bine”, a constatat secretarul literar. Nu au fost selectate spectacole care au mai fost la Galaţi în turneu şi nici „cioacele” - comedioare cu succes, doar datorită unor nume mari de actori, însă improvizaţii financiare.

„Ceea ce poţi vedea în Festivalul naţional de Comedie este vârful a ceea ce se petrece în teatrul românesc”, festivalul încheindu-se cu „unul dintre cele mai râvnite spectacole”, dificil de strămutat la 250 km, cel al Teatrului Metropolis, „Ţarul Ivan îşi schimbă meseria”, de Bulgakov - la Galaţi s-au putut însă asigura toate condiţiile. Vine şi Compania Teatrală „Vouă”, „care joacă de 30 de ani şi rezistă acolo, în nişa lor, au locul lor”, spune Mona Sandu.

Un festival al regizorilor importanţi!

O caracteristică a festivalului constă în valoarea regizorilor, ei fiind vrăjitorii care propun surprizele publicului. „De la dl Beligan până la dl Alexandru Mâzgăreanu, reprezentant al noului val, cel mai tânăr, avem toate vârstele la regizori! Ca să nu mai spun, vedete peste vedete, ceea ce place tuturor.” Sunt regizori interesanţi, precum Radu Dabija, Vlad Stănescu, Claudiu Goga, Felix Alexa, Cristian Juncu, Louise Dănceanu, Gelu Colceag, Radu Nichifor. În festival se vor desfăşura şi două ateliere: cu regizorul Ion Sapdaru şi criticul de teatru Doru Mareş.

Premiile vor fi suportate prin contribuţia mai multor sponsori, iar costurile festivalului propriu-zis au fost susţinute de Primărie şi Consiliul Local. Însă publicul, spune secretarul literar, publicul format deja este „cel mai mare câştig al acestui teatru, al acestui oraş. Noi avem un public pe care-l salută toţi actorii – jos pălăria pentru publicul din Galaţi!”

Programul Festivalului Naţional de Comedie - Galaţi 2014 ==>> http://fanitardini.ro/program_festivalul_national_de_comedie_galati_2014.html

Citit 1767 ori Ultima modificare Vineri, 17 Octombrie 2014 01:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.