Din culisele Festivalului Naţional de Comedie/ Cum a fost... ars la Galaţi Dan Condurache
Foto: Foto: Victor Cilincă

Din culisele Festivalului Naţional de Comedie/ Cum a fost... ars la Galaţi Dan Condurache
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mare actor de Teatru Mic, televiziune sau radio, cu vreo 30 de filme, în ţară şi afară, şi filme tv (a fost "furat" chiar şi pentru telenovele), Dan Condurache rămâne inegalabil în roluri mari, precum cel, din 1980, al diavolului justiţiar, fascinantul Wolland, din piesa „Maestrul şi Margareta” de Bulgakov, alături de Ştefan Iordache, Valeria Seciu şi Mitică Popescu, în regia Cătăliniei Buzoianu. Piesa nu s-a filmat însă, n-o mai avem! „Nici nu prea erau camere profesionale pe vremea aia. Iar Televiziunea nu era interesată, pentru că indicaţia Partidului [Comunist] era: „Lasă-i să moară proşti!” Iar piesa lui Bulgakov era cu proleme anticomuniste", ne-a spus actorul.

I-am pomenit şi de rolul candidului infractor din filmul „Capătul liniei”, 1982, personaj à la Steinbeck, unde joacă emoţionant, alături de Albulescu şi Ioana Crăciunescu! Dar maestrul Condurache, prezent acum şi în Festivalul de Comedie de la Galaţi, chiar în juriu, nu m-a lăsat să-l felicit: „Aoleu, a dat filmul [la tv] şi a sunat regizorul [său], Dinu Tănase, şi a spus: „Măi, nu mai trăiţi în trecut!” Cred că Marlene Dietrich a zis asta: „E indecent să te uiţi la tine!” La un documentar despre ea făcut de Maximilian Schell [marele actor de Oscar], documentar care a luat premiu la Cannes, ea nu s-a lăsat filmată decât prin nişte uşi, în finalul reportajului, depaaaarte, nici nu se ştia cine-i acolo.”

Istorie VIP pirogravată

Dan Condurache a avut la Galaţi surpriza să se recunoască „ars”, adică cu chipul pirogravat pe o placă de tei, lăcuit, în cadrul unei expoziţii de portrete ale monştrilor sacri ai scenei şi ecranului, de la noi şi în lume, expoziţie deschisă în foaierul Teatrului Dramatic „Fani Tardini” pe toată durata festivalului de profesoara Magda (Maria) Codreanu, care a dăruit portretele făcute membrilor juriului. Artist autodidact, lucrează, „singura din ţară”... piro-portrete, făcute „începând din ´77, din dragoste pentru teatru şi pentru actori.” „Acel Condurache (îmi arată portretul realizat) l-am făcut chiar săptămâna asta!” I-am făcut cunoştinţă cu actorul tridimensional. „Din prima seară m-am văzut şi tot am trecut pe acolo!” - a exclamat actorul. „Întâi am tras cu ochiul, apoi m-am făcut că mă apropii uşor.” Autoarea i-a spus că arată mai tânăr decât la tv. „Din cauza festivalului. Păi, dacă noi am jucat numai ţigani, criminali, în ultima vreme” la tv, spune actorul.

Citeşte şi: Din culisele Festivalului Naţional de Comedie/ Dorina Lazăr, prietenă cu Gina Patrichi şi actori gălăţeni

Citit 3345 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Noiembrie 2014 19:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.