Americanii îşi reiau operaţiunile în Irak

Americanii îşi reiau operaţiunile în Irak
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Statele Unite şi-au reluat operaţiunile militare comune cu Irakul, întrerupte după asasinarea generalului iraian Qassem Soleimani, la începutul lui ianuarie, dezvăluie The New York Times. Doi oficiali militari americani, citaţi de cotidianul newyorkez sub protecţia anonimatului, afirmă că Pentagonul voia să reia cât mai rapid, alături de armata irakiană, lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, pentru ca aceasta să nu profite de situaţie. Contactat de AFP, Pentagonul a refuzat să comenteze aceste dezvăluiri.

La iniţiativa Washingtonului, operaţiunile comune între cele două ţări au fost întrerupte la 5 ianuarie, la două zile după atacul ce l-a vizat pe generalul iranian.

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a dat asigurări luni că „toţi” liderii irakieni i-au spus „în privat” că sunt în favoarea unei prezenţe militare americane în ţara lor, cu scopul de a lupta împotriva grupării Stat Islamic. El nu a exclus în schimb o revizuire în scădere a numărului militarilor americani desfăşuraţi în Irak, în conformitate cu dorinţa preşedintelui american Donald Trump de dezangajare a operaţiunilor costisitoare din Orientul Mijlociu.

Citit 1152 ori Ultima modificare Joi, 16 Ianuarie 2020 17:40

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.