„Apelul fals la 112 se pedepsește! Sună responsabil!”

„Apelul fals la 112 se pedepsește! Sună responsabil!”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Poliția Română, prin structurile de prevenire a criminalității, derulează, la nivel național, o campanie de conștientizare cu privire la consecințele pe care le are apelul fals la 112. "Gândește! Nu este o glumă! Apelul fals la 112 se pedepsește! Sună responsabil!" sunt mesajele campaniei, prin care polițiștii vor să atragă atenția cu privire la consecințele legale și psihosociale ale acestor fapte.

În ultima perioadă, mai mulți minori care considerau că le fac farse colegilor lor, au sunat la numărul de urgență 112, pentru a semnala prezența unor dispozitive explozive în mai multe locuri, inclusiv în unități de învățământ. În urma demersurilor operative specifice, s-a constatat de fiecare dată că erau doar farse, dar și faptul că apelurile erau efectuate de pe cartele SIM atribuite copiilor pentru susținerea cursurilor on-line, pe fondul măsurilor dispuse în contextul pandemiei COVID-19.

Astfel de fapte sunt de natură să aducă prejudicii foarte grave la nivelul societății și tulburări ale siguranței publice, atât prin natura și amploarea forțelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare și contracarare (Poliția Română, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul Român de Informații), cât și prin stările de temere generate în rândul cetățenilor, atât cei direct afectați, aflați în locurile respective, cât și la nivelul întregii comunităţi.

Legislația din România prevede că "alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunității.

În anul 2021, Poliția Română a intervenit la 874.662 de alerte, iar în 158.085 de cazuri, apelurile nu au fost confirmate. Apelarea nejustificată a numărului de urgență 112 poate costa viața unei persoane aflate în pericol care chiar are nevoie ajutor.

Citit 878 ori Ultima modificare Duminică, 20 Martie 2022 08:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.