Sfaturi pentru un Black Friday reușit

Sfaturi pentru un Black Friday reușit
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Perioada de Black Friday se apropie cu pasi repezi, iar cele mai impatimite persoane nu fac rabat de la a-si pune in aplicare strategiile de achizitii. In cele ce urmeaza am elaborat o succesiune de sfaturi utile despre cum sa abordam ofertele comerciantilor si ce trebuie sa stim despre mecanismele de vanzare ale acestora.

Cercetarea produselor pe care dorim sa le achizitionam

Chiar daca suntem incantati de un anumit pret al unui produs, facem o greseala daca ne grabim sa-l cumparam, fara sa cunostem in profunzime detaliile de functionare si utilizare ale acestuia.

Reducerile se fac in baza unor studii de piata aprofundate din partea vanzatorilor. De exemplu, daca un produs dintr-o gama de aspiratoare s-a invechit din punct de vedere al performantei, locul in trend fiindu-i luat de produse noi, cererea fata de acesta va scadea inevitabil. Astfel, este ofertat de comercianti sub forma unui produs la reducere.

O altfel de strategie este aplicata in randul produselor cu mici defecte de fabrica. Le sunt scazute preturile drastic la o cota de vanzare care ar acoperi, eventual, macar costurile de productie. Din acest motiv se recomanda informarea corecta asupra gamelor de produse vizate pentru achizitionare, abordand in acest sens site-urile care pun la dispozitie recenzii ale produselor, pentru confirmarea veridicitatii acestora.

Achizitionarea produselor companiilor cunoscute

Cele mai mari companii ale lumii au fost ,si ele, la inceput firme mici, fara renume. Constiinciozitatea, seriozitatea si corectitudinea de care au dat dovada in fata cumparatorilor, le-au transformat, practic, peste ani, in companii de succes. Cu alte cuvinte, nu negam faptul ca pot exista companii mici care oferteaza corect piata cu articolele de calitate, dar, in ce ne priveste pe noi cumparatorii, avem dreptul de a alege, iar cand exista aceasta optiune, alegem produsele companiilor cu renume. Nu de alta, dar sunt suficient de multe cazuri de oameni care au esuat, cumparand produse scumpe, de calitate inferioara, de la firme necunoscute.

Urmarirea produselor si a pretului acestora cu cel putin o luna inainte de Black Friday

Este cat se poate de natural sa intelegem ca trebuie sa studiem ofertele existente pe piata cu cateva saptamani inainte de achizitia propriu-zisa. Cu siguranta vom asista la fluctuatii de pret din care putem trage concluzii sau la recenzii actualizate ale celorlalti cumparatori. Doar in cazuri aparte, cand suntem nevoiti sa cumparam ceva ce nu poate suporta amanare, facem exceptie si culegem informatiile necesare intr-un timp mai scurt. De exemplu, in cazul in care ni se strica frigiderul, nu putem astepta o luna pentru a ne documenta despre ce cumparam, ci vom actiona pe loc.

Unul dintre cele mai cunoscute trucuri ale comerciantilor este pus in aplicare chiar cu o saptamana sau doua inainte de ziua de Black Friday. Mai exact, preturile anumitor produse sunt ridicate cu, sa zicem, 1000 lei, pentru ca, in ziua reducerilor, sa asistam la o reducere de 800 ron. Teoretic, daca nu am verificat in prealabil preturile produselor, economisim 800 lei. Practic, platim cu 200 de lei mai mult decat pretul initial al produsului.

Crearea unei liste de potentiale achizitii

O varianta de succes pentru cumparator poate fi foarte simplu pusa in aplicare prin intocmirea unei liste pre-create pe platforma de unde obisnuim sa cumparam. In cazul in care adaugam in cos, conform necesarului, 5 produse, putem verifica zilnic oscilatia sumei totale. In cazul in care suma urca, verificam ce produs din lista noastra a suferit schimbare de pret si cu ce procent.

Daca in lista avem, de exemplu, un aspirator robot, al carui pret scade cu 10%, iar pretul unui joc playstation creste brusc cu 30% chiar in ajunul zilei de Black Friday, este lesne de inteles ca trucul comerciantilor se invarte in jurul produsului din urma. Daca nici gradul sau de necesitate nu este foarte sporit, vom renunta, momentan, la jocul playstaion si actionam pentru achizitia aspiratorului robot.

Compararea preturilor

Odata cu dezvoltarea platformei online, a devenit tot mai facil sa comparam preturile comerciantilor, indiferent de gama produselor urmarite. Astfel, avem disponibilitatea de a cumpara un articol mai ieftin de la compania x, decat acelasi produs mai scump de la compania y. Totul depinde de noi si de interesul pe care il alocam achizitiilor in scopul efectuarii celor mai eficiente alegeri.

Verificarea politicii de returnare a produselor

Chiar daca achizitionam bunuri de la acelasi retailer, este foarte posibil ca acesta sa colaboreze, la randu-i, cu alti comercianti si nu intotdeauna produsele cumparate se supun aceleiasi politici. Este important sa studiem politica de returnare a produselor inainte sa cumparam, pentru ca nu toate firmele adopta aceleasi strategii. De pilda, ne putem regasi in situatia in care vrem sa returnam un produs dintr-un anumit motiv, insa firma de la care am cumparat nu accepta retururi.

Ideal, pentru rezultate eficiente in achizitii, trebuie sa avem o tactica, iar aceasta tactica trebuie sa fie strans legata de sfaturile de mai sus. Neavand la indemna o strategie corecta de abordare a cumparaturilor, putem fi victimele trucurilor comerciantilor, trucuri ce in timp se pot inmulti din cauza celor care “musca momeala”.

Citit 1279 ori Ultima modificare Joi, 27 Octombrie 2022 12:59