Neluș Oană expune a treia oară la Galați

Neluș Oană expune a treia oară la Galați
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Pictorul Neluș Oană, originar din comuna Pechea, dar cu o carieră artistică în Australia, la Melbourne, unde s-a stabilit în 1989, a aniversat la 7 iulie împlinirea a 65 de ani. Venit în Galați în vacanță, așa cum obișnuiește în fiecare vară, el a ținut să le facă un dar estival locuitorilor urbei, prin deschiderea unei expoziții personale, eveniment care a avut loc pe 7 august, la Galeria de Artă "Dr. Aristide Serfioti", de la mansarda Librăriei "Alexandria" (strada Domnească nr. 52). Este cea de-a treia expoziție individuală a lui Neluș Oană, după cele găzduite de Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" (în 2003) și Muzeul de Artă Vizuală (în 2007). În țară, pictorul a mai expus la Galeria "N. N. Tonitza", Bârlad (2007), Galeria "Caffe Artemis" Tg. Mureș (2008), Galeriile "Casa Artelor" din Cluj-Napoca (2008), Centrul Cultural Metropolitan pentru Tineret București (2009), Palatul Parlamentului (2010, împreună cu Gheorghe Miron). În Galați, a participat și la ediția a IV-a a Taberei de Creație "Arta ca viață", organizată de Muzeul de Artă Vizuală în august 2007. De asemenea, a expus sporadic la Saloane ale Filialei Galați a UAPR.

Pe simezele Galeriei "Serfioti", Neluş Oană a expus doar 18 lucrări de pictură de mari dimensiuni, realizate în ulei pe pânză. Impactul cu acestea îl pun pe iubitorul de artă în fața unui creator cu vocația culorii, pentru care natura și peisajul natural constituie o sursă inepuizabilă de inspirație. Peisajele lui Neluș Oană nu sunt însă recognoscibile, ci doar sugerează prin culoare și grafism un mediu natural, atmosfera predominantă, sentimentele și trăirile sufletești ale artistului în fața spectacolului fascinant al firii. Uleiurile lui Neluș Oană, prin coloristica puternică, de o mare intensitate și strălucire, exaltată uneori până la violență, sunt adevărate poeme cromatice, având la bază metafora și simbolul. Imaginile emană robustețe, vigoare, declanșează emoții și sentimente puternice.

Întâlnirea cu creația lui Neluș Oană a constituit pentru gălățeni un nou prilej de satisfacții estetice și, firesc, un bun prilej pentru a mai cunoaște câte ceva din rodul muncii sale artistice din ultimul timp.

După terminarea Liceului "Vasile Alecsandri" din Galați, Neluș Oană a absolvit Facultatea de Stomatologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca (1981). După terminarea facultății, a fost repartizat ca medic stomatolog la Galaţi, iar aici, timp de șapte ani, în paralel cu practicarea profesiei în care s-a specializat, a frecventat atelierul regretatului pictor Ioan Simion Mărculescu. În 1988, a emigrat în Insulele Canare și un an mai târziu a ajuns în Australia, unde a absolvit Colegiul de Arte Vizuale (1992) și Melbourne Monash University, secţia ceramică (1996). De-a lungul anilor, a organizat mai multe expoziţii personale în Australia, Germania, România și a participat la numeroase expoziţii de grup în Australia, Spania, Germania, SUA. Lucrări ale sale se află în colecţii particulare şi publice din Europa, Australia şi America.

Expoziţia de la Galeria de Artă "Dr. Aristide Serfioti" este deschisă până pe 18 august.

Citit 1093 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Aprilie 2024 23:01

1 comentariu

  • postat de IonV
    Joi, 17 August 2023 00:41
    86.124.203.***
    Un univers extraordinar de culoare și lumină, o mare parte din sufletul său artistic sunt transpuse pe pânză, cu migală și spirit creator, cu un talent absolut fabulos,, pe care eu l-am cunoscut în mod direct încă din anii copilăriei noastre comune, din Pechea, el vădind de atunci un imens talent!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.