Parcul eolian de la Berești, resuscitat după 13 ani

Parcul eolian de la Berești, resuscitat după 13 ani
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

EE Berești Wind SRL, cu sediul în București, este numele beneficiarului proiectului parcului eolian de 126 MW ce va fi amplasat în județul Galați, proiect care a primit recent aviz de racordare și care va fi finalizat până în anul 2026. EE Berești Wind SRL a fost preluată, acum doi ani, de compania daneză dezvoltatoare de facilități de producție de energie regenerabilă European Energy AS (EE).

Parcul eolian de la Berești este proiectat să se întindă pe o suprafață totală de 142 de hectare, terenuri aflate în extravilanul orașului Berești și al comunei Berești-Meria. Proiectul este gândit pentru 20 de turbine de câte 6-6,2 MW, include construirea unui sistem de stocare a energiei produse și a unei stații de transformare și va totaliza investiții estimate de 130 milioane de euro, pentru o putere instalată de 126 MW.

Unul dintre cele mai vechi proiecte eoliene din Galați

Proiectul parcului eolian de la Berești nu este cel mai mare din județul Galați, dar este unul dintre cele mai vechi. „Cu mult înainte de a fi preluată de danezi și rebotezată EE Berești Wind SRL, firma locală dezvoltatoare a început în 2010 demersurile de întocmire a documentației legale necesare dezvoltării unui parc eolian în comuna Berești-Meria. Proiectul inițial, gândit pe o suprafață de teren mult mai mica, de doar circa 10 hectare, închiriată de la proprietarii din zonă, prevedea instalarea a 30 de turbine eoliene de câte 3 MW, pentru o putere totală instalată de 90 MW”, pe vremea când șef al ANRE era gălățeanul Petru Lificiu, scrie profit.ro. În 2012, Electra Norte Eolian, controlată pe atunci de grupul spaniol omonim, a întocmit documentația de mediu necesară aprobării proiectului parcului eolian Berești-Meria. Proiectul a fost pus însă pe „pauză”, după ce autoritățile române au început să ia măsuri de tăiere a subvențiilor pentru energia regenerabilă, potrivit sursei citate. Acum, proiectul de la Berești a fost resuscitat și îmbunătățit.

Cel mai mare parc eolian din România, propus pe raza a 13 comune gălățene

La ora actuală, cel mai mare parc eolian din județul Galați se anunță a fi cel construit de Hoopeks Internațional, parte a grupului Renovatio Trading, o investiție de peste 500 de milioane de euro și care prevede o putere instalată de 629 MW, de aproape patru ori mai mare decât puterea totală instalată a tuturor turbinelor eoliene care funcționează în acest moment pe teritoriul Galațiului. Parcul eolian al celor de la Hoopeks Internațional este propus a fi amplasat pe aproximativ 13.000 de hectare, pe suprafața a 13 unități administrativ-teritoriale: orașul Berești și comunele Cerțești, Drăgușeni, Corod, Valea Mărului, Smulți, Vârlezi, Bălăbănești, Jorăști, Berești-Meria, Cavadinești, Suceveni și Băneasa. Dacă va fi realizat, va fi și cea mai mare investiție de profil din România gestionată de o singură companie.

Citit 4737 ori Ultima modificare Luni, 11 Septembrie 2023 23:40

3 comentarii

  • postat de io
    Luni, 11 Septembrie 2023 10:48
    5.14.142.***
    Pt marr: ca statul sa aibe puterea financiara sa investeasca in astfel de parcuri trebuie sa aloce dupa cum reiese din articol aproximativ 130 - 500 milioane de euro. Pe langa aceste sume e nevoie de specialisti care nu sunt cu ochiul pe "vestitul mie ce imi iese" iar acei oameni au plecat de mult.
    0
    0
  • postat de olaru octav
    Luni, 11 Septembrie 2023 08:11
    86.124.201.***
    Si ,noi ce facem ,vin toti strainii sa faca si romanul sta la carciuma ,halal conducere de judet.
    0
    0
  • postat de marr
    Luni, 11 Septembrie 2023 00:22
    86.124.201.***
    Nu inteleg ... de ce e ok ca o companie straina sa poata fi proprietar ...iar Statul Roman sa nu vrea sa investeasca/sa fie proprietar in asemenea Centre de Producere a Energiei . Nu are nevoie de sursa de venit/bani ?
    Nu mai vrea sa Produca NIMIC ??
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.