România pe hârtie în 100 de chipuri. Jalba hoților din închisori
Foto: Iulia Kelt  

România pe hârtie în 100 de chipuri. Jalba hoților din închisori
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

”Daţi-ne drumul din puşcărie,/ Daţi-ne posturi,/ Cu bune rosturi,/ Daţi-ne voie la tâlhărie,/ C-a sta în lanţuri/ Când alţii danţuri/ Trag fără frică sus la putere,/ Şi când ei fură/ Fără măsură,/ E anarhie!… însă… tăcere:/ Ei au putere!…” 

Dacă ne așteptam ca spusele lui Caragiale să fie de actualitate în teatru sau proza scurtă, iată că ele se verifică și în poezie. Mai exact, în cea intitulată ”Jalba hoților din închisori”, publicată în urmă cu mai bine de un secol. În timpul vieții, dramaturgul nu s-a gândit să-și adune poeziile într-un volum, ele fiind strânse abia la nouă ani de la moartea sa.

În imagine, actrița Oana Mogoș îi prezintă maestrului ediția princeps a volumului ”Versuri” de I. L. Caragiale, publicată în 1922.

Bustul, amplasat în Grădina Publică, a fost dezvelit în 1956 și este opera lui Andrei Ostap (1921 – 1995), artist ale cărui lucrări au fost prezentate de Institutul Cultural Român în 2009 în cea mai atractivă stațiune estivală din Polonia. Rănit în al doilea război mondial, Ostap a vrut să urmeze Institutul de Arte Plastice după ce s-a întors de pe front. Extrem de talentat, a fost elev al pictorului gălățean Camil Ressu și a reușit să termine institutul ca șef de promoție, cu premiul I și nota 10 la examenul de stat. Cu opere expuse în toată țara dar și în Moldova, Polonia, Italia sau Belgia, cu o sală denumită după numele lui în Academia de Științe din Chișinău se dovedește însă mult prea puțin ca autoritățile gălățene să-i semnaleze prezența în spațiul unde îi sunt expuse lucrările.

Centenarul nostru: 100 comori pe hârtie în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile

”România pe hârtie în 100 de chipuri” este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural ”Ars Rediviva” (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".

Citit 2139 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Septembrie 2018 14:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.