Campanii VLG - Viaţa Liberă Galaţi

Etimologii chiznovatice. Putoare

Scris de Luni, 25 Septembrie 2023
Substantivul are un sens-rădăcină ale cărui sinonime sunt iz, duhoare, miasmă, împuțiciuneDin cauză că unii oameni emanau (fie așa erau percepute olfactiv trupurile ori gurile lor, fie din cauza neprieteniei cu apa) mirosuri de nesuportat, putoare s-a transformat în calificativ: „Ești o putoare de om!”Mergând mai departe cu gândirea sa…

Etimologii chiznovatice. CashCaval

Scris de Miercuri, 30 August 2023
Cașcavalul este o brânză galbenă fină maturată, adesea în formă de roată, produsă, în general, din lapte de oaie. Există două etimologii acceptate pentru acest substantiv.Prima vine din latină, unde caseus înseamnă brânză, iar caballus înseamnă cal; potrivit acestei teorii, legătura cu calul este aceea că burdufurile pline cu brânză…

Săraca limbă română. Trăiască pifteaua!

Scris de Marți, 22 August 2023
Omul de rând, fără o educație solidă, se exprimă în general după cum îi vine la gură; am mai dat, într-un articol anterior, câteva exemple grăitoare: autorizație de construcție vs de construire, balastru vs balast etc. Exemple sunt cu sutele, dar azi ne vom ocupa doar de două cuvinte, ambele…

Etimologii chiznovatice. Cum s-au transformat cârnații în mici

Scris de Sâmbătă, 19 August 2023
Cârnat: DEX – produs alimentar preparat din carne tocată și condimente, introduse în intestine de animal sau într-un înveliș din material sintetic (din lat. carnacius, produs din carne). Mic: DEX - Fel de mâncare din carne tocată, de forma unor cârnăciori, condimentați și fripți direct pe grătar; mititel. Originea celor…

Etimologii chiznovatice. A tăbărî, tabără

Scris de Sâmbătă, 12 August 2023
Cunoaștem cu toții sensul verbului și substantivului din titlu. Dar știm care le este originea?„Cînd auzeam noi de masă, tăbăram pe dînsa ș-apoi aține-te gură!” – I. Creangă. Din contextul frazei reiese clar că a tăbărî înseamnă a da fuga în grup, a se năpusti, a năvăli asupra cuiva/ceva.Pe de…

Etimologii chiznovatice. Scurmuieră/scrumieră și alte paralogii

Scris de Duminică, 06 August 2023
Mă aflam în celebrul (anonim) sat Dănești de Codăești de Vaslui, unde m-a aruncat soarta ca profesor stagiar de engleză-franceză. Un al doilea contact lingvistic șocant pe care l-am avut cu limba autohtonă a fost acela cu cârciumarul Ghiorghiță, care ne-a întrebat „Ăi, nu trebui sî vî schimb scurmuiera șeia,…

Etimologii chiznovatice: „Împrumuturi” din țigănește

Scris de Sâmbătă, 15 Iulie 2023
Este uimitor cum o populație minoritară poate să-și pună amprenta asupra vocabularului civilizației care o adoptă Lingviștii nu știu dacă "împrumuturile" sunt cauzate de amuzament ori de o realitate socială anterior indescriptibilă - în cazul nostru - în cuvinte românești, așa cum s-a întâmplat cu "șurub", "bormașină", "locomotivă" etc.Mișto înseamnă…

Săraca limbă română. „Mănușă”, „mânăstire”

Scris de Marți, 27 Iunie 2023
Am auzit și am citit de nenumărate ori, în mass-media de orice tip, mocofani agramați zicând mănușă și mânăstire. Nimic mai greșit!Pentru că:1. Mânușă vine de la mână, deci ă-ul nu are ce căuta în acest cuvânt. Dacă era de bine, Sergiu Nicolaescu și-ar fi intitulat filmul "Cu măinile curate"!…

Etimologii chiznovatice: Dezmățat

Scris de Vineri, 16 Iunie 2023
DEX-ul dă cuvântului dezmățat o explicație care, normală cu trecerea vremurilor, a ajuns la cunoștința noastră: 1. Lipsit de rușine, de bună-cuviință. Sinonime: depravat, desfrânat, destrăbălat, deșănțat, imoral; 1.1. Cu înfățișare dezordonată, neglijentă. Sinonime: dezordonat.În realitate, dezmățat provine din prefixul slav dez (cu sensul de „fără de”, „lipsit de”), „maț”…

Săraca limbă română. Șaptisprezece - optisprezece

Scris de Luni, 12 Iunie 2023
Realmente, mă seacă la inimă să văd maimuțoi analfabeți care au ajuns lideri de opinie. Asta se poate întâmpla doar într-o țară a agramaților. Pe vremea lui Ceașcă, școala asigura și un dram de cunoaștere; măcar a limbii române (sper că sesizați diferența, „cunoaștere a limbii vs nivel al limbii).Aud,…

Trebuie - a fi obligatoriu vs a fi necesar

Scris de Marți, 06 Iunie 2023
Mă exasperează viteza cu care biata limbă română se transformă într-un grai al agramaților și faptul că liderii semi-alfabetizaților sunt "vedeții" zilei de azi. Observați, vă rog, că între sintagmele1. Noi trebuie să mai punem mâna pe manualul de Română!2. Noi trebuim copiilor noștri.3. Noi trebuim să mai citim despre…

Etimologii chiznovatice: A lua cu japca

Scris de Luni, 05 Iunie 2023
ISTORIE. Sensul dat de DEX este acela de "a lua cu forța și pe nedrept". Istoria jăpcii este veche și vine, cel mai sigur, de pe vremea când orice cotropitor își prindea robii (copii pentru a fi crescuți ca servitori, tineri pentru instruire militară, femei pentru sclavie la treburile casnice)…

Etimologii chiznovatice: Fleac

Scris de Luni, 29 Mai 2023
DEX-ul îi dă sinonimele (bagatelă, jucărie, moft, mărunțiș, nimic), dar nu știe nici el, săracul, din ce limbă vine. Nu sună nici a slavă, nici a turcă, nici a latină, italiană ori franceză, dar nici a limbi germanice. Patriotarzii ar putea sări cu „vine din limba dacă!”.Cea mai cunoscută interpretare…

Săraca limbă română. „Fortuit”

Scris de Vineri, 26 Mai 2023
Am un cunoștinț (să vadă și soția mea că e de genul masculin) pe care nu îl consider defel prost; în afara conduitei politicoase, a înțelegerii ordinii luării cuvântului într-o adunare dezordonată, a culturii generale, omul e și meseriaș: ofițer pe un vapor transoceanic de mărfuri. Tot respectul! Până într-o…

Săraca limbă română. „Cel mai delicios”

Scris de Duminică, 21 Mai 2023
Sufletu-mi gingaș tresaltă de bucurie și alte emoții ori de câte ori aude sau vede știri, crainici TV, bloggeri, vloggeri și alte lighioane de vedeți inculți relatând despre arta culinară.Că e vorba despre târguri așa-zis tradiționale de bucate, că se bagă în seamă prin cratițele unor emisiuni de bucătăreală, cea…

Etimologii chiznovatice: Mahala

Scris de Luni, 15 Mai 2023
Potrivit DEX, mahalaua este „cartier (mărginaș) al unui oraș”. Substantivul comun provine din turcescul <mahalle>, care înseamnă chiar cartier. În România, mahala a prins ca fiind un cartier ai cărui locuitori erau de condiție mai proastă, atât social, material, cât și educațional. Ilustrative sunt mahalaua Cuțarida (una dintre gropile de…

Etimologii chiznovatice. „Jupân”

Scris de Marți, 02 Mai 2023
RESPECT. Cunosc o persoană care mi se adresează cu "jupâne", într-un fel de semn de respect. De unde provine acest cuvânt?Ei bine, nu vine deloc de la franțuzescul jupe, care înseamnă fustă, așa cum s-ar putea crede la o primă vedere și așa cum încerca să-mi explice persoana: "Cu jupân …

Etimologii chiznovatice. Îți merge gura ca o meliță

Scris de Sâmbătă, 29 Aprilie 2023
Românii s-au îmbrăcat cu in și cânepă, plante prelucrate în gospodărie. După culegerea plantelor, mănunchiurile rezultate erau lăsate la putrezit în gârlă, după care erau melițate, toarse, făcute pânză și apoi îmbrăcăminte, ștergare, preșuri sau straițe.După ce mănunchiurile erau uscate la soare, erau bătute mărunt-mărunțel, pentru a se înlătura partea…

Săraca limbă română. „Datorită” vs „din cauza”

Scris de Sâmbătă, 29 Aprilie 2023
Mă exasperează viteza cu care biata limbă română se transformă într-un grai al agramaților și faptul că liderii semialfabetizaților sunt „vedeții” zilei de azi. Am remarcat adesea că lumea cunoaște sensul celor două părți de vorbire doar aproximativ și, câteodată, le folosește în mod de-a dreptul eronat! Am considerat, de…

Sărmana limbă română. Vise vs visuri

Scris de Sâmbătă, 22 Aprilie 2023
Mă exasperează viteza cu care biata limbă română se transformă într-un grai al agramaților și faptul că liderii semi-alfabetizaților sunt „vedeții” zilei de azi. Trebuie să admit că DEX-ul online este ambiguu, dar asta este din cauza absenței parțiale a corectitudinii informației utilizate.În primul rând, visele sunt produsele somnului, care…

Săraca limbă română. Construire vs construcție

Scris de Vineri, 14 Aprilie 2023
Mă exasperează viteza cu care biata limbă română se transformă într-un grai al agramaților și faptul că liderii semi-alfabetizaților sunt "vedeții" zilei de azi.Nu de puține ori, mi s-a zbârlit părul din urechi auzind persoane la care belim ochii în ecranul televizorului exprimându-se că autorizația de construcție este ilegală. Sau…

Săraca limbă română. Acordul logic

Scris de Luni, 10 Aprilie 2023
Mă exasperează viteza cu care biata limbă română se transformă într-un grai al agramaților și de faptul că liderii semi-alfabetizaților sunt „vedeții” zilei de azi.Orice ar spune oricine, „aceste vorbe ne doare” (citat dintr-un film artistic). Este vorba despre o stupidă reclamă pentru Raniseptol, produs al/a cărui eficiență „ne doare”…

Biata limbă română... Cât de curând vs cât mai curând

Scris de Vineri, 07 Aprilie 2023
Mă exasperează viteza cu care biata limbă română se transformă într-un grai al agramaților și faptul că liderii semi-alfabetizaților sunt "vedeții" zilei de azi.De foarte multe ori am văzut la tv, am auzit la radio sau am citit că vreun eveniment oarecare (încerc să redau contextul, nu să dau exemple…

Etimologii chiznovatice. Cogeamite/ coșcogeamite

Scris de Sâmbătă, 25 Martie 2023
Doar cei născuți mai alt an își mai aduc aminte adjectivul; odată cu ei va muri și acest nume, care a fost, altădată, o legendă mondială. La 14 iulie 1914, în Mârșani, Dolj, s-a născut un copil care va duce faima boxului românesc în toată lumea, dar care va apune…
Pagina 1 din 11