Un gălăţean, între fotografii de top din Milano (FOTO)

Un gălăţean, între fotografii de top din Milano (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Absolvent al Şcolii BBC de Jurnalism Radio şi Televiziune, una dintre puţinele şcoli de jurnalism liber de după ’89, gălăţeanul Sorin Budac este astăzi unul dintre fotografii de top din Milano. În Italia, a transformat pasiunea pentru arta fotografică în profesie, a învăţat de la maeştrii fotografiei mondiale, s-a specializat şi, cu muncă, perseverenţă şi seriozitate, a ajuns printre cei mai buni, evident, cu sprijinul soţiei lui, Lucia. Merită să le aflaţi povestea!

Pentru Sorin Budac, arta fotografică a fost dragoste la prima vedere. Totul a început în clasa a IX-a, când un coleg care îi este şi astăzi prieten l-a invitat să-i arate ce fotografii a reuşit să facă. La scurt timp, marea dorinţă de a avea propriul aparat s-a împlinit: un aparat sovietic marca Smena. "Aş putea spune că am fost nedespărţit de aparatul foto de atunci şi până acum", mărturiseşte, amintindu-şi încercările, descoperirile, dar mai ales primul său laborator foto instalat în locuinţa părinţilor. Era în clasa a XII-a, vremurile filmului şi ale fotografiei alb-negru… Anii au trecut, iar pasiunea pentru fotografie i-a devenit, acum şapte ani, profesie. Prin urmare, se simte norocos că profesează ceea ce îi place.

Învăţând de la cei mai buni

Absolvent al Şcolii BBC de Jurnalism Radio şi Televiziune, una dintre puţinele şcoli de jurnalism liber de după ’89, a lucrat în presa gălăţeană, apoi a schimbat cariera, iar în 2001 a decis să plece din România, stabilindu-se lângă Milano. După mulţi ani de străinătate a hotărât să se întoarcă la dragostea pentru fotografie, investind în cursuri şi workshopuri, având norocul de a întâlni mari maeştri ai fotografiei mondiale, care l-au ajutat să gândească fotografia nu doar ca pe o artă, ci şi ca pe o afacere.

O afacere (https://www.sorinbudac.com) pe care a realizat-o în echipă cu soţia lui, Lucia, cea care i-a fost şi îi este mereu alături. De altfel, după cum recunoaşte, şedinţele foto cu nou-născuţi sau "trash the dress" ar fi greu de realizat de unul singur: "Ne place să călătorim, să întâlnim oameni noi, oameni care se iubesc, de aceea, pentru mine, pentru noi, una dintre priorităţi - e «wedding destinations»".

Întrebat despre cea mai neobişnuită şedinţă foto, Sorin Budac ne-a povestit că a fost solicitat, nu demult, de un cuplu gay să le fotografieze evenimentul care urma să aibă loc la Primăria din Milano şi apoi în alte două locuri din oraş. Nici măcar bebeluşii cu tabieturile sau capriciile lor, nici mirii care pot fi pretenţioşi nu-l pun în dificultate.

Desigur, este solicitat mai mult de comunitatea romanească, unde s-a şi consacrat, dar a imortalizat şi evenimente la care participanţii veneau din ţări diferite, precum Moldova şi Ucraina şi Italia.

Muncă, perseverenţă, seriozitate

Statistic, în Milano şi împrejurimi sunt peste 500 de fotografi (conform datelor portalului matrimonio.com), iar asta înseamnă concurenţă nu glumă! "Aici, dacă vrei profesionalism, chiar trebuie să munceşti să-ţi obţii un loc în rândul fotografilor de meserie. Acum trei ani şi ceva, am plecat de pe un loc 87 în Milano şi am ajuns în top 50 pe Mywed, un portal specializat în fotografie de nuntă. Suntem prezenţi şi pe Matrimonio.com, un alt portal important în Europa, de unde am obţinut, în baza recomandărilor clienţilor, titlul "Consigliato Gold". Aceste performante cer multă muncă, perseverenţă şi seriozitate. Am dorit să fac fotografie şi asta am făcut. Şi aici, ca şi în România, sunt fotografi şi fotografi. Noi ne bucurăm că facem parte dintre fotografii de profesie. Ce fac alţii e treaba lor", spune Sorin Budac.

De câţiva ani, are o colaborare bună cu autorităţile române: Consulatul General al României din Milano, care îl solicită ca fotograf oficial cu diverse ocazii, fapt cu care se mândreşte: "Consider că fiecare ar trebui să facă ceva pentru ţara sa. Cum, de altfel, şi ţara ar trebui să facă pentru cetăţenii săi...".

"Fizic, sunt în Italia, dar gândul şi sufletul meu sunt acasă"

Am fost curioşi să aflăm ce-l mai leagă pe Sorin Budac, după atâţia ani, de Galaţi şi de România, dincolo de familia lui şi a soţiei, de prieteni şi de amintirile devenirii din copil, adult. "Afară, ai, poate, tot ce-ţi doreşti, însă fără familie, prieteni, cunoştinţe dragi ţie, cu siguranţă nu poţi fi fericit pe deplin. Numai cine a trăit ani în afara ţării ştie despre ce vorbesc. Am ales o cale, am realizat ceva, dar preţul a fost să sacrific altceva. Sunt alegeri pe care le facem în viaţă, unele bune, altele mai puţin bune, dar important este să rămânem oameni de omenie, cum spunea Regele Mihai, şi să nu uităm de unde am plecat, pentru că locul acela de fapt e ACASĂ. Fizic, sunt în Italia, dar gândul şi sufletul meu sunt acasă, aşa cum simt majoritatea celor plecaţi din ţară. Mă îngrozeşte nepăsarea celor care pot face ceva pentru suflarea românească, mă întristează că în România e mai important cine conduce decât cum se conduce această ţară!", spune cu tristeţe Sorin Budac.

"Dacă fiecare din cei plecaţi afară se va reîntoarce acasă cu mentalitatea din Occident, cu atitudinea şi cunoştinţele dobândite acolo, sunt convins că măcar ceva se va schimba în România. Şi pentru că mulţi dintre românii cu care am vorbit intenţionează să se întoarcă, odată şi-odată, sunt optimist că schimbarea se va întâmpla şi la noi. E doar o chestiune de timp", ne-a mărturisit cu fermă convingere gălăţeanul Sorin Budac.

Foto: Sorin Budac

Citit 8481 ori Ultima modificare Joi, 14 Februarie 2019 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.