”În ie ne purtăm dorurile prin viaţa de pe alte meleaguri” (FOTO)

”În ie ne purtăm dorurile prin viaţa de pe alte meleaguri” (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

“Pe lângă limba părinţilor noştri, majoritatea am plecat din ţară cu o cămaşă a familiei şi multe vise. De multe ori, simpla privire sau atingere a iei ne aduce mai aproape de ai noştri, semnele pe care mamele şi bunicile noastre le-au cusut cu măiestrie ne însoţesc şi ne alină dorul de casă, dar ne şi oferă un prilej de mândrie când le purtăm. În ie sau cămaşă ne purtăm dorurile prin viaţa de pe alte meleaguri”, este mesajul Alinei Balaţchi, co-fondator Romanian Women in UK. La invitaţia acestei organizaţii, peste 300 de romani i-au impresionat şi sensibilizat cu portul tradiţional pe britanicii aflaţi în celebrul Hyde Park din inima Londrei.

Ia românească a fost sărbătorită cu fast în cel mai cunoscut parc din centrul Londrei! La invitaţia Romanian Women in UK, peste 300 de romani i-au impresionat şi sensibilizat cu portul lor tradiţional pe britanicii aflaţi în Hyde Park, duminică, 23 iunie 2019. În celebrul parc londonez, cu ocazia Zilei Universale a Iei, a fost organizat un picnic de către Romanian Women in UK, împreună cu Ambasada României în Regatul Unit şi Institutul Cultural Român Londra.

„Evenimentul a adunat sute de români care şi-au purtat cu mândrie costumele tradiţionale româneşti. Ia, catrinţa, bundiţa, costume din toate zonele României au impresionat privitorii prin culoare, tehnică şi artă. Pe pânză, cânepă sau borangic, măiestria femeilor românce iese la iveală prin toate motivele cusute cu dibăcie, bogăţia culturii şi spiritualităţii noastre”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Romanian Women in UK.

Drag şi dor românesc

“Ajunsă la a patra ediţie, Sărbătoarea Iei a adunat la Londra români cu drag şi dor de port şi identitate culturală. Este impresionant să vedem cum semenii noştri preţuiesc cu atâta abnegaţie cea mai reprezentativă parte a costumului tradiţional şi cum un astfel de element îi adună şi motivează să păstreze, departe de casă, imaginea satului şi poporului nostru”, a declarat Veronica Costache, co-fondator Romanian Women in UK.

Colecţie de costume populare

După picnicul din Hyde Park participanţii s-au îndreptat către Institutul Cultural Roman pentru a admira colecţia de ii şi costume populare a violonistei Marie Jeanne Mai Antal. Este vorba despre nu mai puţin de 30 de articole de îmbrăcăminte rafinate, expuse în galeria Brâncuşi care vor putea fi admirate până pe 30 iunie.

„Evenimentul a reunit peste 300 de membri ai comunităţii româneşti din Regatul Unit, a căror suflete au vibrat împreună şi au încântat prin măiestria cămăşilor purtate cu mândrie deopotrivă participanţii la eveniment şi trecătorii londonezi. A fost organizat în colaborare cu Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi Institutul Cultural Român”, se arată în comunicat.

Cine este Romanian Women in UK

Romanian Women in UK a fost înfiinţată acum trei ani de către femei românce din Londra cu viziunea de a inspira, informa şi asista comunitatea românească din UK. Prin intermediul proiectelor inovative şi speciale derulate, organizaţia reprezintă un pilon important al comunităţii româneşti fiind în aceeaşi măsură un promotor al imaginii României în lume şi o punte de legătură culturală între România şi UK.

"Hai RomânIE!"

Dincolo de timp și spațiu, prin tradiția portului popular, Ia poartă în ea amintiri și povești care ne duc cu gândul la vremurile fermecate ale copilăriei, aducându-ne nouă, tuturor, aminte de tradițiile și obiceiurile ce ne identifică drept români, se arată într-un mesaj al ministrului pentru românii de pretutindeni, preluat de Romanian Global News.

"Sărbătorim astăzi Ziua Universală a Iei, un simbol al unicității, tradiției și creativității spațiului românesc care a devenit în timp și o sursă de inspirație pentru artiști, scriitori, creatori de modă români și străini și un liant între generații și românii de pretutindeni. Oricât de departe sunt, milioane de români poartă ia cu mândrie. Sunt români de pretutindeni care reușesc să păstreze România în suflet și duc mai departe povestea și istoria neamului românesc în orice colţ din lume s-ar afla.

Dragi români de pretutindeni, vă doresc ca această zi de sărbătoare să ne reamintească de forța spiritului românesc. Nu uitați că România vă așteaptă acasă!

Hai RomânIE!".

Sânzienele au îmbrăcat Europa în ie

Nu doar în celebrul Hyde Park din Londra, ci şi la Accademia di Romania din capitala Italiei, la sediul din Lisabona al Ambasadei României în Republica Portugheză, dar şi pe terasa Atakule, cel mai vechi centru comercial din Turcia şi simbolul capitalei Ankara, Ziua Universală a Iei, a fost marcată aşa cum se cuvine. Născută la iniţiativa comunităţii online ”La Blouse Roumaine”, Ziua Universală a Iei, sărbătorită de Sânziene, pe 24 iunie, îmbracă lumea în frumosul strai popular românesc.

Citit 3211 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Iunie 2019 19:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.