Preşedintele ţării va fi ales şi de diaspora românească

Preşedintele ţării va fi ales şi de diaspora românească
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Peste 2.000 de români se înregistraseră până ieri, la prânz, pe portalul www.votstrainatate.ro pentru a vota la alegerile prezidenţiale la secţiile de votare din străinătate, iar peste 1.760 au solicitat să voteze prin corespondenţă. Cel puţin aşa reiese din datele afişate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Cetăţenii care nu au apucat încă să se înregistreze o mai pot face până pe 11 septembrie 2019, ora 23,59.

Aşa cum aţi putut citi deja în pagina de Diaspora a ziarului "Viaţa liberă", pentru a fi evitate cozile uriaşe şi umilinţa îndurată de cetăţenii din străinătate la alegerile precedente, europarlamentare şi prezidenţiale, s-a stabilit prin lege că românii din diaspora vor putea vota la alegerile pentru preşedintele României în zilele de 8, 9 şi 10 noiembrie 2019, în primul tur, respectiv, pe 22, 23 şi 24 noiembrie 2019, în cel de-al doilea tur. De asemenea, românii de pe alte meleaguri vor putea să-şi exercite dreptul de a-şi alege preşedintele şi prin corespondenţă!

Pentru ca autorităţile să ştie de câte secţii de votare şi de câte buletine de vot şi ştampile ar fi nevoie dincolo de graniţe, dar şi pentru a fi organizat votul prin corespondenţă, autorităţile au lansat deja o procedură de înregistrare a cetăţenilor români din diaspora.

Mai sunt 41 de zile

Printr-un comunicat de presă, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat că, începând cu ziua de duminică, 28 iulie 2019, alegătorii români care doresc să voteze la alegerile prezidenţiale din acest an prin corespondenţă sau la o secţie de votare din străinătate mai aproape de domiciliul sau reşedinţa lor se pot înregistra on-line pe portalul www.votstrainatate.ro , creat şi administrat de AEP.

Portalul cuprinde două secţiuni: Alegător în străinătate la o secţie de votare şi Alegător în străinătate prin corespondenţă.

Votul la secţie

Alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secţie de votare va completa un formular on-line, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate. Prin înregistrarea ca alegător în străinătate, cetăţeanul român cu drept de vot care se va afla în străinătate în ziua votării, indiferent de motiv, solicită, practic, organizarea unei secţii de votare în localitatea şi statul unde vrea să voteze. AEP precizează, însă, că o secţie de votare poate fi înfiinţată la cererea a minimum 100 de cetăţeni din aceeaşi localitate sau dintr-un grup de localităţi!

Vot prin corespondenţă

Prin înregistrarea ca alegător prin corespondenţă, cetăţeanul român cu drept de vot, care locuieşte în străinătate şi deţine documente valabile de şedere din partea statului respectiv, solicită transmiterea prin poştă a documentelor de vot la adresa sa de corespondenţă. Pentru asta, persoana trebuie să completeze un formular on-line, în care să menţioneze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă. La acest formular, trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine.

"Lista documentelor care dovedesc dreptul de şedere în străinătate este cuprinsă în Ordinul 500/2016 privind documentele care atestă reşedinţa în străinătate în vederea exercitării dreptului de vot la alegerile parlamentare din anul 2016", precizează AEP.

După finalizarea procedurii de preînregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail de control, pe care trebuie să-l confirme, în caz contrar validarea înregistrării neputându-se realiza. "Precizăm că validarea înregistrării alegătorului din străinătate se face de către AEP, în termen de 5 zile de la confirmarea, de către acesta, a email-ului de control", subliniază Autoritatea Electorală Permanentă.

Întrebări şi sesizări legate de procedura de preînregistrare şi înscriere pot fi transmise la adresa de e-mail contact

votstrainatate.ro

Citit 3038 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Iulie 2019 19:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.